Bakan Pekcan: Türk kadýnýn azmi ancak böylesine güzel bir tabloyla gösterilebilirdi
ABONE OL

Pekcan, Ticaret Bakanlýðý koordinasyonu ve Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) organizasyonunda video konferans yoluyla gerçekleþtirilen "Türkiye'nin Kadýn Ýhracatçýlarý Afrika Sanal Ticaret Heyeti" açýlýþ programýnda konuþtu.

Kadýnlarýn ekonomik hayata etkin ve eþitlikçi bir þekilde katýlýmý konusunun, bir gün deðil her gün üzerinde hassasiyetle durulmasý gereken bir husus olduðunu vurgulayan Pekcan, "Kadýn ihracatçýlarýmýzýn, kadýn giriþimcilerin, emekçilerin, çalýþanlarýn, bütün kadýnlarýn Dünya Kadýnlar Günü kutlu olsun." dedi.

Pekcan, 8 Mart gününün bu anlamda deðerlendirme yapmak, kadýnýn toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi hayattaki statüsünü ve rolünü gözden geçirmek için bir vesile olduðunu belirterek, "Bu çerçevede, bugün sizlerle birlikte hem Afrika gibi stratejik bir pazara yönelik böylesine önemli bir faaliyette bulunuyor olmaktan hem de kadýnlarýmýzýn dýþ ticaret ve ekonominin diðer alanlarýndaki rollerine iliþkin bir ufuk turu yapýyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandý.

Türkiye'de bugüne kadar kadýnlarýn rolü ve statüsü ile ilgili yadsýnamayacak kazanýmlar saðlandýðýnýn altýný çizen Pekcan, þöyle devam etti:

"Daha fazla kadýnýmýzýn ekonomik hayata entegrasyonu için çalýþmaya devam etmemiz gerektiði de sabittir. Ülkemizde son 15 yýlda, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oraný yüzde 23'lerden yüzde 34 seviyelerine ulaþmýþ, iþveren kadýn sayýmýz 49 binden 129 bine, kendi nam ve hesabýna çalýþan kadýn sayýmýz 490 binden 800 bine, yönetici kadýn sayýmýz ise 126 binden 244 bine yükselmiþtir. Özellikle son 15 yýldaki geliþim sevindirici olmakla birlikte, büyük hedefleri olan, dünyanýn en geliþmiþ ve en üst gelir grubu ülkeleri arasýna girmek için kararlýlýkla mücadele sergileyen Türkiye için, kadýnlarýmýzýn ekonomik faaliyetler içinde daha aktif olmalarýný temin etmemiz gerekmektedir."

Pekcan, uluslararasý ticaretin ve kadýn iþ gücünün birbirini destekleyen faktörler olduðunu ifade ederek, "Kadýn emeði, bilgisi ve yaratýcýlýðýnýn uluslararasý ticaretin geliþimine önemli katkýsý varken, uluslararasý ticaretin geliþimi de daha fazla kadýnýn ekonomik hayatta yer almasýna vesile olmaktadýr. Biz de bu bilinçle, Ticaret Bakanlýðý olarak, kadýnlarýmýzýn ister kooperatifler eliyle olsun ister kendi giriþimleriyle ister e-ticaret yoluyla olsun veya daha kurumsal þekillerde ticarete atýlmalarýný ve ihracat gerçekleþtirerek ihracatçý ailemize katýlmalarýný arzu ediyoruz ve bu doðrultuda da pek çok çalýþma ve proje yürütüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Özellikle kadýnlarýn eðitimi, donanýmlarýnýn artýrýlmasý ve birbirleri arasýnda network oluþumuna yönelik "Export Akademi", "Giriþimci Network Platformu" gibi yenilikçi ve uluslararasý ölçekte takdir kazanan projeler ortaya koyduklarýný ve bugüne kadar yaklaþýk 6 bin kadýna doðrudan ulaþtýklarýný belirten Pekcan, kadýn kooperatiflerine saðladýklarý hibe destekleri ve Eximbank finansmaný gibi imkanlarla kadýn giriþimcilerin yanýnda olduklarýný ve olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Pekcan, Birleþmiþ Milletler'in bu yýlýn Dünya Kadýnlar Günü ana temasýný "Kadýn Liderliði: Kovid-19 dünyasýnda eþit bir geleceðe ulaþmak" olarak belirlediðine dikkati çekerek, "Bu ana temanýn bize verdiði en önemli mesajlardan birisi, kadýnlar için daha müreffeh ve daha eþitlikçi bir dünya, yine kadýnlarýn liderliðinde kadýnlarýn öncülüðünde oluþturulacaktýr." diye konuþtu.

Bugün kadýn ihracatçýlara yönelik sanal ticaret heyeti gerçekleþtirdiklerini söyleyen Pekcan, "Sadece kadýn ihracatçýlarýmýzdan müteþekkil bir ticaret heyeti ile 'Afrika pazarýnda varýz', 'Afrika ile ticarete varýz' diyoruz. Türk kadýnýnýn baþarýsý, Türk kadýnýn azmi ve becerisi ancak böylesine güzel bir tabloyla gösterilebilirdi." ifadelerini kullandý.

Pekcan, sanal ticaret heyeti ve sanal fuar faaliyetlerini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýnýnýn getirdiði hareket kýsýtlamalarýna bir reaksiyon olarak yaygýnlaþtýrdýklarýný ve Pazara Giriþte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkýnda Cumhurbaþkaný Kararý çerçevesinde de destek kapsamýna aldýklarýný hatýrlattý.

Geçen yýl mayýs ayýndan bu yana, çok sayýda sanal heyet ve sanal fuar organizasyonunun tamamlandýðýna dikkati çeken Pekcan, "Bugüne kadar, mal ve hizmet sektörlerimizden, hem genel hem de sektörel mahiyette, toplamda 64 farklý sanal ticaret heyeti gerçekleþtirilmiþ olup, bu heyetlerde firmalarýmýz, 3 bine yakýn yabancý firma ile yaklaþýk 10 bin iþ görüþmesini online ortamda gerçekleþtirdiler. Yine bugüne kadar, farklý mal ve hizmet sektörlerimizle ilgili 19 sanal fuar, 154 binin üzerinde katýlýmcý ile tamamlanmýþtýr." dedi.

- "Afrika kýtasý ile ticaret hacmimiz 5 kat arttý"

Pekcan, farklý pazarlara açýlma ve mevcut pazarlardaki ihracat portföyünü derinleþtirme çabalarý çerçevesinde Afrika ülkeleri ile iliþkilerin geliþtirilmesine büyük önem verdiklerinin altýný çizerek, þöyle konuþtu:

"2003 yýlýnda 'Afrika ile Ticari ve Ekonomik Ýliþkilerin Geliþtirilmesi Stratejimizin' Sayýn Cumhurbaþkanýmýzca ilan edilmesinden bugüne önemli mesafeler katedildi. Bu büyük kýtayý oluþturan 50'den fazla ülkenin her biri ile ayrý ayrý stratejiler doðrultusunda daha fazla çalýþma yapma, daha fazla etkileþimde bulunmanýn gereði de aþikardýr. Afrika ülkelerinin ekseriyeti ekonomik büyümeye olan gereksinimleri ve aðýrlýklý gençlerden oluþan yüksek nüfuslarý ile ticaret ve yatýrým iliþkileri anlamýnda önemli fýrsatlar sunmaya devam etmektedir. Afrika stratejimizi baþlattýðýmýz 2003 yýlýnda Afrika kýtasý ile yaklaþýk 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 5 kat artarak 25 milyar 300 milyon dolara ulaþmýþtýr. Kýtaya olan ihracatýmýz 2003 yýlýnda yalnýz 2,1 milyar dolar iken bu rakam 2020 itibarýyla 15,2 milyar dolara yükselmiþtir. Hep birlikte çalýþmalarýmýzý sürdürerek, Afrika ülkelerinin sunduðu fýrsatlarý çok iyi deðerlendirmeliyiz. Karþýlýklý kazanç temelinde çok daha yüksek ticaret rakamlarýna eriþebileceðimize inanýyorum."

Ticaretin yanýnda, halihazýrda Afrika'da 71,1 milyar dolara ulaþan müteahhitlik proje hacmini ve 6 milyar dolarý aþan yatýrýmlarý çok daha ileri seviyelere getirmek üzere de çalýþmaya devam etmek gerektiðini dile getiren Pekcan, "Ticaret Bakanlýðý olarak, çok sayýda Afrika ülkesi ile ticaret diplomasisi kanallarýný etkin þekilde kullanarak, iliþkilerimizi geliþtirme, ticaretle ilgili yasal ve teknik altyapýlarý güçlendirme ve ticaretin önündeki engelleri kaldýrma noktasýnda çalýþma ve giriþimlerimizi sürdürüyoruz." dedi.

Pekcan, Afrika Kýtasal Serbest Ticaret Anlaþmasý'ný ve bunun Türkiye'ye olasý etkilerini takip etmeye ve bu çerçevede stratejiler geliþtirmeye devam edeceklerini belirterek, Afrika'daki önemli noktalarda Türkiye ihracatçýlarýna hizmet edecek lojistik merkezlerin kurulmasýný ümit ettiklerini, kurulacak bu merkezlere gerekli mali ve teknik destekleri saðlayacaklarýný söyledi.

Bakan Pekcan, hem milli gelir hem de nüfus büyüklüðü itibarýyla Afrika'nýn ilk 10 ülkesi arasýnda yer alan Nijerya, Güney Afrika, Kenya ve Tanzanya'ya yönelik gerçekleþtirdikleri bu sanal heyeti de hedeflerinin doðrultusunda atýlmýþ önemli bir adým olarak gördüklerini vurguladý.