Bakan Þimþek'ten enflasyonla mücadele vurgusu: Cari açýkta sürdürülebilir düþüþ saðlamayý hedefliyoruz
ABONE OL

Þimþek, Belçika'nýn baþkenti Brüksel'in önemli düþünce kuruluþlarýndan Bruegel'de "Türkiye: Avrupa ekosisteminde ilerlemek" konulu etkinlikte konuþtu.

Türkiye'nin ilk önceliðinin fiyat istikrarýný saðlamak ve enflasyonu tek haneye indirmek olduðunu söyleyen Þimþek, bunun zorluðunun farkýnda olduklarýný ancak baþarý saðlayacaklarýný vurguladý.

Mehmet Þimþek, Türkiye'nin bir diðer önceliðinin mali pozisyonu güçlendirmek olduðunu belirterek, geçen yýl yaþanan deprem nedeniyle bütçe açýðýnýn arttýðýný anýmsattý.

Mali ayarlamaya azami çaba gösterdiklerini dile getiren Þimþek, "Daha yapýlmasý gerekenler var. Mali ayarlama enflasyonun düþmesine yardýmcý olacak." diye konuþtu.

Þimþek, "Diðer önemli öncelik ise dýþ dengeyi düzeltmek, cari açýðý azaltmak ve rezervleri yeniden artýrmak." dedi.

Nihai hedefin yapýsal dönüþümü saðlamak olduðunu vurgulayan Þimþek, enflasyonu düþürmek için olaðan dýþý bir þey yapmadýklarýný, geleneksel para politikasýný uyguladýklarýný kaydetti.

Mehmet Þimþek, enflasyonla mücadelenin önemine iþaret ederek, "Enflasyon mayýs ayýnda zirveye çýkacak. O noktadan itibaren enflasyon oranýnda her yýl anlamlý bir yavaþlama göreceðiz. Bizim gördüðümüz yol bu. Bu yýlýn sonunda enflasyonun yüzde 38 civarýnda olduðunu öngörüyoruz. Gelecek yýl yüzde 14 düþecek enflasyon 2026'da da tek haneli rakamlara geri dönecek." yorumunu yaptý.

Enflasyondaki gerilemenin para politikasýnýn normalleþmesinin bir parçasý olduðuna vurgu yapan Þimþek, Merkez Bankasý para politikasý duruþunun enflasyon beklentilerini destekleyeceðini belirtti.

Þimþek, "Cari açýkta sürdürülebilir bir düþüþ saðlamayý hedefliyoruz." dedi.

Kapsamlý bir yapýsal reform gündemleri olduðuna iþaret eden Þimþek, "Programýmýz çalýþýyor. Yapýsal reformlarýn yatýrýmcý güvenini yeniden kazanmamýzý saðladýðýný düþünüyoruz." ifadesini kullandý.

"Yeniden dengelenme süreci devam ediyor, enflasyon beklentileri önemli ölçüde geriledi." diyen Þimþek, Merkez Bankasý'nýn rezervlerinin iyileþtiðini ve iyileþmeye devam edeceðinin altýný çizerken kredi risk priminin düþtüðünü, kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn da Türkiye ekonomisindeki iyileþmenin farkýnda olup not artýþýna gittiklerini vurguladý.

AVRUPA BÝRLÝÐÝ ÝLE ÝLÝÞKÝLER

Türkiye ile Avrupa Birliði (AB) arasýnda yýllýk ticaret hacminin 200 milyar dolarý bulduðunu hatýrlatan Þimþek, Türkiye'nin AB'nin en büyük beþinci, AB'nin de Türkiye'nin en büyük ticaret ortaðý konumunda olduðunu söyledi.

Mehmet Þimþek, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacý olduðunu anýmsatarak, "Türkiye'nin AB üyeliði büyük bir geniþleme olacaktýr. Ancak, AB henüz buna hazýr deðil. Yine de yapýlabilecek birçok þey olduðuna inanýyorum." dedi.

Gümrük Birliði'nin derhal güncellenmesi ve Avrupa'ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerektiðini dile getiren Þimþek, "Enerji güvenliði, göç ve üçüncü ülkelerde iþ ortaklýklarý konularýnda iþbirliði yapmamýz gerekiyor." ifadesini kullandý.

Þimþek, AB'ye üyelik sürecinde ekonomik entegrasyona devam edilmesi gerektiðini belirterek, günümüzde Türkiye'nin AB'ye üyeliðinin Avrupa'da bir iç politik konu halini aldýðýný anlattý.

"Avrupa'nýn dünya ekonomi sahnesinde geçerliliðini korumasý için Tek Pazar'ý derinleþtirmesi ve geniþletmesi gerekiyor." diyen Þimþek, bunun için yeni üyeler almasý gerektiðini vurguladý.

Þimþek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasýyla birlikte Avrupa'nýn son dönemde zayýf seyreden üretkenliðinin de artacaðýný belirtti. Türkiye ile birlikte AB'ye üyelik sürecine baþlayan bütün ülkelerin sorunlarýna raðmen içeriye alýndýðýný anýmsatan Þimþek, bu durumun kýrgýnlýk, öfke ve hayal kýrýklýðý ile sonuçlandýðýný söyledi.

Þimþek, "En büyük sorun, Türkiye söz konusu olduðunda Avrupa'nýn liderlik ve stratejik perspektif eksikliðidir." dedi.

AB'nin kurallara dayalý olmasýnýn önemine iþaret eden Þimþek, iþ dünyasýnýn da karþýlýklý olarak yatýrýmlarý ve ticareti geliþtirmesinin önemini anlattý.

GÜMRÜK BÝRLÝÐÝ'NÝN GÜNCELLENMESÝ

Þimþek, "Gümrük Birliði'nin güncellenmesiyle bize bir iyilik yapmayacaksýnýz. Eþit þartlarda rekabet etmek istiyoruz. Biz eþit þartlar istiyoruz. Güya bunlar Avrupa deðerleri. Peki neden bu konuda geri duruyorsunuz?" ifadesini kullandý.

Avrupa'nýn kendi standartlarýnýn ve deðerlerinin çok uzaðýnda olan ülkelerle vize serbestisi yaptýðýný anýmsatan Þimþek, AB'nin Türkiye gibi büyük potansiyele sahip bir ülke ile yakýnlaþmasý gerektiðini kaydetti.

Þimþek, Türkiye'nin AB ile kararlý biçimde her alanda ilerlemek istediðini vurgulayarak, mevcut siyasi iklimin buna daha elveriþli olduðuna iþaret etti.

AB çalýþmalarýnda, Gümrük Birliði'nin tarým, hizmet ve kamu alýmlarýný içine alacak biçimde güncellenmesinin etki deðerlendirmesinin yapýldýðýný anýmsatan Þimþek, güncellemenin gelecek on yýlda ticaret hacminin iki kattan fazla artabileceðinin altýný çizdi.

Þimþek, son dönemde kurallara dayalý sistemin büyük bir baský altýnda olduðuna dikkati çekerek, ekosistemin nasýl geliþeceðini öngörmenin zor olduðunu ancak Türkiye'nin stratejik açýdan çok önemli bir ülke olduðunun kabul edilmesi gerektiðini belirtti.

"Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük bir potansiyele sahip." diyen Þimþek tamamen kanýta dayalý bir ekonomik program uygulandýðýný belirtti.

Þimþek, "Programýn iþe yaradýðýný, enflasyonun düþtüðünü göstermeye baþladýk." yorumunda bulundu.

"Türkiye'nin AB'ye yeniden ve saðlam bir þekilde baðlanmasý gerektiðine inanýyorum çünkü bunu hem Avrupa'nýn hem de Türkiye'nin çýkarýna görüyorum." ifadesini kullanan Þimþek, AB tarafýnýn da buna stratejik bakmasý gerektiðini vurguladý.

Þimþek, Türkiye-AB arasýnda ekonomiyle ilgili üst düzey diyaloglarýn yeniden baþlatýlmasý, enerji ve diðer siyasi konular üzerine de daha fazla odaklanýlmasý gerektiðini dile getirdi.

AB'nin, Türkiye ile iliþkilerini bazý üye ülkelerin maksimalist talepleriyle gasbetmelerine izin vermemesi gerektiðini ve bunu bahane etmemesi gerektiðini söyleyen Þimþek, Gümrük Birliði güncellemesinin Türkiye'nin çýkarýna olduðu kadar AB'nin de çýkarýna olduðunu belirtti.

Þimþek, Türkiye'nin AB'nin politik, ekonomik ve sosyal dönüþümünün motoru olabileceðine de dikkati çekti.

Türkiye'nin jeopolitik olarak önemli ve büyük bir ülke olmakla birlikte tarihi açýdan çok zengin olduðunu anýmsatan Þimþek, ekonomideki baþarýnýn diðer alanlara da olumlu yansýyacaðýný söyledi.

Þimþek, Brüksel temaslarýnýn genel olarak yapýcý olduðuna iþaret ederek, iliþkilerin adým adým ilerleyebileceðini ve geliþtirilebileceðini vurguladý.

Bakan Þimþek, Brüksel temaslarý kapsamýnda AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, AB Komisyonu Ýç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton ve AB Komisyonu Finansal Hizmetler, Finansal Ýstikrar ve Sermaye Piyasalarý Birliðinden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness gibi üst düzey AB yetkilileriyle de görüþtü.