1 yýl içinde yürütülen operasyonlarda bin 289 terörist etkisiz hale getirildi
ABONE OL

Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlýðý ve ilgili kurumlarýnýn 2019 bütçesinin sunumunu yaptý.

Konuþmasýna kendisini dinleyenleri selamlayarak baþlayan Soylu, Malazgirt'ten Çanakkale'ye, Dumlupýnar'dan 15 Temmuz'a, Kato'dan, Gabar'a, Pülümür'den Silopi'ye, Karadeniz'den Akdeniz'e, Marmara'dan Ege'ye, Kore'den, Bosna'dan, Kýbrýs'a, Afrin'den El-Bab'a, iþgal ordularýndan tüm terör örgütlerine, hýrsýzýndan uyuþturucu kaçakçýsýna kadar aziz milletin bekasýna, huzuruna, canýna, malýna ve namusuna yönelmiþ tüm tehditlere karþý mücadele ederken þehit düþenlere Allah'tan rahmet diledi.

Gazileri minnet ve þükranla andýðýný belirten Soylu, "Onlar bu fedakarlýðý yaparken acýlarýný kalbine gömmüþ, her biri birer metanet abidesi olarak ayakta duran, baþýmýzýn tacý þehit ve gazi ailelerimizi de sevgi ve saygýlarýmla selamlýyorum." ifadelerini kullandý.

Deðiþimin, genellikle umut vadeden ve arzulanan bir kavram olmasýna raðmen 21. yüzyýl dünyasýnda yaþananlarýn, arzulanabilir ve umut vadeden deðil, tam tersine rahatsýz edici bir deðiþim olduðunu dile getiren Soylu, Birleþmiþ Milletler (BM) raporuna göre dünyada 2000 yýlýnda 21,1 milyon kiþi sýðýnmacý ve mülteci statüsündeyken, bunun 2017 itibarýyla 71,4 milyon kiþiye ulaþtýðýna dikkati çekti.

Soylu, 2000 yýlýnda dünyada doðrudan uyuþturucu madde kullanýmýna baðlý ölümlerin sayýsý 118 bin iken, bu rakamýn 2016 yýlý itibarýyla 318 bine yükseldiðini aktararak, þöyle konuþtu:

"Amerika'nýn müdahale ettiði yýl olan 2002'de Afganistan'daki haþhaþ ekim alaný 17 bin hektardý. Müdahale sonrasýnda 2017 rakamýyla 328 bin hektara yükselmiþ, üretilen afyon miktarý 200 tondan 9 bin tona çýkmýþtýr. Sadece 2016-2017 arasýndaki üretim artýþý yüzde 63'tür. Ve 2000 yýlýnda, dünyada terörist saldýrýlar sebebiyle ölen insanlarýn sayýsý 5 binin altýndayken, bu rakam 2016 için 25 bin 673 olarak hesaplanmaktadýr. Dün PKK'ya 5 bin týr silah yardýmý yapanlar, bugün de PKK ile bir gelecek ve petrol pazarlýðý içindedir. Avrupa baþkentlerinde ise terör alarmlarý verilmekte, metrolarda ve meydanlarda özel harekatçýlar nöbet tutmaktadýr. Yýllarca en ölümcül günah saydýklarý ýrkçýlýk bugün Avrupa'da doðu toplumlarý ve Ýslam üzerinden tarif edilen yeni bir modelle, bir anlamda neo-ýrkçýlýk ve ötekileþtirme olarak yükselmektedir. Ve bu rahatsýz edici deðiþimlerin hiçbirinin sebebi Türkiye deðildir. Bilakis zarar göreni, deyim yerindeyse maðdurudur."

- "Dünyayý yeni bir savaþa dahil ettiler"

Bütün bu fotoðrafýn, Batý'dan dünyaya yayýlan bir kaos ve karmaþanýn olduðunu gösterdiðini belirten Soylu, "Ýki dünya savaþý çýkardýlar. Þimdi ise dünyayý 'vekaletler savaþý' olarak tanýmlanan yeni bir savaþa dahil ettiler. Kendileri bulaþmýyorlar, taþeronlarýný çatýþtýrýyorlar. Özellikle Doðu'yu da bu kaos ve karmaþa planlarýnýn içine çekmek, hatta merkezine almak istiyorlar." dedi.

Ekonomik krizlerini iki dünya savaþýyla aþanlarýn, bugünkü týkanmýþlýklarýný da Ortadoðu'daki "vekaletler savaþý"yla aþmak istediðine dikkati çeken Soylu, þunlarý kaydetti:

"Bu kaosu Ýsrail'in kuruluþuyla baþlattýlar, Ýran-Irak Savaþý ve diðer çatýþmalarla zemini düzelttiler, bugün de Suriye iç savaþý, Afganistan müdahalesi, DEAÞ, PKK/YPG gibi araçlarla bunu olgunlaþtýrmaya ve özellikle bizim tarihi ve coðrafi hinterlandýmýzda, uzun süreli bir çatýþma ve güvensizlik ortamý tesis etmeye çalýþýyorlar. Türkiye bu kaosun dýþýnda kalabilmek için siyasal istikrarýna, güvenlik istikrarýna ve ekonomik istikrarýna odaklanmýþ durumdadýr. Bu üçünden asla feragat edemeyiz. Türkiye, hem geçmiþten gelen devlet geleneði hem birlikte yaþama, terörle mücadele ve göç gibi konulardaki yüksek tecrübesiyle etrafýndaki hadiseleri ciddi bir baþarýyla yönetmektedir. Vicdanla, merhametle ama mutlaka demokrasi ve hukuk içerisinde kalarak yönetmektedir. Kimse kusura bakmasýn, Paris'te bir terör saldýrýsý oldu, ordu bir yýl sokaklardan çýkmadý. Terör ve göçe bizim gibi sýnýr komþusu olsalardý acaba ne yaparlardý, çok merak ediyorum. Demokrasilerinin ve hukuklarýnýn gücünü asýl o zaman görmek isterdim."

Ýçiþleri Bakaný Soylu, Türkiye'nin demokrasisinin ve hukukunun sürekli test edildiðini dile getirerek, "Ýddialý bir þey söylemek isterim, bizim göç yönetimimiz, terörle mücadelemiz ve uyuþturucu ile mücadelemiz hem çýktýlarý açýsýndan hem de demokrasi ve hukuk standartlarý açýsýndan dünya medeniyetinin yüz akýdýr. Türkiye'nin üç istikrar bileþeni noktasýndaki saðlam duruþu hem kendi bekasý için hem de dünya medeniyeti açýsýndan hayati öneme sahiptir." diye konuþtu.

- "DEAÞ'a operasyonlarýmýz sürmektedir"

Türkiye'nin büyük fýrsatlarýnýn bulunduðunu ancak güvenlik noktasýnda da doðal dezavantajlarý olduðunu ifade eden Soylu, Türkiye'nin, Suriye ve Afganistan kaynaklý göç dalgasýnýn muhatabý olan Irak-Suriye-Ýran sýnýrlarýnýn toplam bin 855 kilometre olduðunu belirtti.

Terör örgütü PKK'nýn dýþarýdaki kaos ortamýndan beslenmeye çalýþtýðýný vurgulayan Soylu, þunlarý söyledi:

"DEAÞ, her ne kadar 2017'den beri yurt içinde eylem yapamýyorsa da hala bir tehdit unsurudur ve operasyonlarýmýz sürmektedir. Öte yandan uyuþturucu ticaretinin de kara, hava ve denizden en önemli rotalarýndan birisi üzerindeyiz. Tüm bunlar güvenlik yükümüzü ve maliyetimizi daha da arttýrmaktadýr. Dolayýsýyla ülkemiz ve hükümetimiz deðerlendirilirken, baþka ülkelerde olmayan bu güvenlik riskleri ve bunlarýn oluþturduðu ekonomik, sosyal ve siyasi maliyetler de göz önüne alýnmalýdýr. Bu tablo içinde Ýçiþleri Bakanlýðý olarak, Türkiye'nin güvenliðini de bütüncül bir yaklaþýmla ele aldýk. Hem kolluk birimlerimizi hem güvenlikle ilgili biliþim sistemlerimizi hem de sýnýr güvenlik sistemlerimizi birbiriyle uyumlaþtýrarak Türkiye'yi 'entegre güvenlik þemsiyesi' olarak tarif edebileceðimiz bir anlayýþla korumaya çalýþýyoruz."

Bu yapýnýn içinde "entegre sýnýr yönetimi projesi"nin de bulunduðunu anlatan Soylu, "Fiziki sýnýr güvenlik sistemlerimiz, modüler beton duvarlar, kamera ve izleme sistemleri, denizlerimizde 340 bin kilometrekarelik alaný kontrol altýnda tutan SGRS radar güvenlik sistemi, jandarma muhabere sistemlerimizin entegrasyonu, kent güvenlik yönetim sistemlerimizin entegrasyonu var. Yani Türkiye'nin güvenliði ile ilgili bütün dijital ve fiziki kabiliyetleri birbiriyle uyumlaþtýrýyoruz. Birbirlerini görmelerini saðlýyor, aralarýnda veri transferi, hatta insan gücü ve ekipman transferine bile imkan veren çoklu bir yönetim modeline geçiyoruz." dedi.

- "5 ana ilke belirledik"

Süleyman Soylu, hem güvenlik riskleri hem de 15 Temmuz sonrasýnda Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlýklarýnýn Ýçiþleri Bakanlýðýna baðlanmasýnýn, kendilerini yeni bir yönetime sevk ettiðini belirterek, þöyle devam etti:

"Bu noktada personel, teknoloji ve ekipman kapasitesini artýrmak, birimler arasýnda entegrasyon ve koordinasyonu saðlamak, hizmet kalitesini ve kamu verimliliðini arttýrmak, önemli alanlarda ortak politika belgeleri oluþturmak ve sistemi performans ölçme ve deðerlendirmeye dayalý olarak izlemek þeklinde özetleyebileceðimiz 5 ana ilke belirledik. Ýçiþleri Bakanlýðý olarak yönetim anlayýþýmýzdaki yeni yaklaþým, yeni ve bize ait 'marka projelere' de yansýmýþtýr. Tüm Türkiye'deki acil durumlarý tek merkezden izleyebilmemize olanak veren GAMER, kadýnlarýmýzýn þiddete maruz kalmalarý durumunda alarm butonu iþlevi gören KADES, personelimizin performans ve verimliliðini takip ettiðimiz ÝZDES ve PERDÝS, uyuþturucu ihbar ve bildirim yazýlýmý olan UYUMA, yatýrýmlarýmýzý güncel ve doðru verilerle takip etmemize yarayan ÝLYAS, tamamen bakanlýðýmýza ait yerli ve milli mesajlaþma programý MUHATAP, bir sevgi ve kardeþlik projesi olan 'Biz Anadoluyuz', bürokrasiyi azaltan 'yalýnlaþtýrma', trafikte çocuklarýmýzla farkýndalýk oluþturduðumuz 'kýrmýzý düdük', vatandaþlarýmýzýn valilik müracaatlarý için kurulan 'açýk kapý', tüm Türkiye'deki acil çaðrý merkezlerini tek çatý altýnda toplayan ve uluslararasý alanda ödüller alan '112 Acil Çaðrý Merkezleri Projesi' bu yeni dönemin ürettiði markalarýmýzdan sadece birkaçýdýr."

Türkiye'nin güvenliðine bütüncül bir anlayýþla baktýklarýný söyleyen Soylu, "Entegre Sýnýr Güvenliði" adýný verdikleri yeni modelin içinde sýnýr fiziki güvenlik sistemleri, sýnýr aydýnlatma, sýnýr güvenlik yollarý, deniz sýnýrlarý için kýsa adý SGRS olan Sahil Gözetleme Radar Sistemi ve AB fonlarýyla gerçekleþtirdikleri eðitim ve kapasite arttýrýmý projelerinin bulunduðunu aktardý.

- "Yerli ve milli biliþim sistemleri"

Ýçiþleri Bakaný Soylu, Suriye ve Ýran sýnýrlarýnda toplam 899 kilometre modüler beton bulunduðunu, Suriye-Hatay sýnýrýnda 38 kilometre yüksek güvenlikli çit, Gaziantep tarafýnda 4 kilometre kafes telin tamamlandýðýný, kalan kýsýmlarýn üretim ve planlamasýnýn sürdüðünü dile getirdi.

Termal kamera ve radarlar ile sensör sistemleri de kurduklarýný ifade eden Soylu, þöyle konuþtu:

"Yüksek güvenlikli sýnýr gözetleme kulelerinden 7'si tamamlandý, 25'inin de yapýmý sürüyor. Þanlýurfa Akçakale sýnýr hattýnda 40 kilometrelik bölümde sýnýr aydýnlatmasý tamamlandý. Iðdýr, Aðrý, Ardahan, Yunanistan ve Bulgaristan sýnýrlarýmýzda da planlama ve inþa çalýþmalarýmýz sürüyor. Bu konuda AB ile yürüttüðümüz projelerin toplamý 183,5 milyon avrodur. Sýnýr güvenlik yollarý projemizin de yüzde 76'sý tamamlandý. 2021 yýlýnda Iðdýr, Aðrý, Þanlýurfa, Hatay, Van sýnýrlarýmýzýn tamamý, doðu ve batý sýnýrlarýmýzýn tamamý karadan ve denizden gözetleyebilecek ve bütün dünyanýn da örnek alabileceði AB'nin desteklediði bir projeyi hayata geçiriyoruz. 340 bin kilometrelik SGRS radar sistemi ve orada özellikle kendi kýyýlarýmýzda kurduðumuz kamera ve gözetleme sistemleriyle artýk hem Karadeniz, Akdeniz, Ege sýnýrlarýmýzýn tamamýný botlarýmýz gitmeden, rahat bir þekilde yüksek bir tasarruf imkaný ortaya koyarak denetleyebilme imkaný saðlayacaðýz. Bu Türkiye'nin büyük bir baþarýsý. Entegre Sýnýr Sistemi Yönetimiyle sýnýrlarýmýzýn tamamýnda çok üstün bir sýnýr yönetimi ortaya koyduk. Bunun büyük bölümü bitti, buna ait ödemeler yapýldý. Projenin yüzde 76'sý tamamlandý.

Sahil Güvenlik Komutanlýðýnýn SGRS projesi ile sýnýr güvenlik altyapýmýza denizlerimizi de entegre ediyoruz. Bu sistemlerin tüm fazlarý bittiðinde artýk sýnýrlarýmýzdan inþallah kuþ uçmayacaktýr. Güvenlik biliþim sistemlerinin yerli ve milli olmasýna ve birbirleriyle entegrasyonlarýna aðýrlýk veriyoruz. Bugüne kadar 125 yazýlýmý kendi personelimizle, bakanlýk bünyesinde ürettik. Kriptolu mesajlaþma programýmýz olan 'MUHATAP' uygulamasý, iletiþim güvenliði anlamýnda bizlere ciddi avantaj saðlamaktadýr."

Bir diðer marka projelerinin Güvenlik Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) olduðunu dile getiren Soylu, "81 il valiliðinde bulunan yüksek teknolojili GAMER izleme merkezlerimiz ve bakanlýðýmýzdaki ana merkez yardýmýyla, KGYS ve diðer veritabanlarýna eriþim sayesinde, Türkiye'nin herhangi bir noktasýndaki bir güvenlik olayýný tek merkezden izleme, tedbirleri yönetme ve saðlýklý bilgi alabilme imkanýna ulaþýyoruz." dedi.

Türkiye'deki bütün acil çaðrý numaralarýný tek çatý altýnda toplayan "112 Acil Çaðrý Merkezi Projesi"nin 42 ilde faaliyette olduðunu, 2019'da 81 ilde hizmete gireceðini bildiren Soylu, projenin Silikon Vadisi'nde "Bulut Platform Birincilik Ödülüne" layýk görüldüðünü belirtti.

Soylu, yine bir dijital marka olan "e-call projesi" ile yeni nesil araçlarda kaza anýnda kaza bildirimi, yer konumu, yolcu sayýsý gibi bilgilerin 112 Acil Çaðrý Merkezine otomatik olarak iletildiðini ve ekiplerin acilen yönlendirilmesinin saðlandýðýný ifade etti.

AFAD Baþkanlýðý bünyesinde yer alan "AYDES" sistemi ile afet durumlarýnda izleme, karar alma, koordinasyon süreçlerinin elektronik ortamda ve tek platformda takip edilebildiðini aktaran Soylu, þunlarý söyledi:

"Yeni güvenlik markalarýmýzdan biri olan ve kýsa adý 'ÝDAKOM' olan Ýstihbarat Deðerlendirme Analiz ve Koordinasyon Merkezi yazýlýmý ve projesi de faaliyete geçmiþtir. Burada özellikle terörle mücadelede görev yapan istihbarat birimlerimiz arasýndaki irtibatýn ve koordinasyonun arttýrýlmasý hedeflenmiþtir. Bakanlýðýmýza baðlý tüm bu birimlerin, dijital altyapýlarýmýzýn koordinasyonu ve entegrasyonu, aralarýnda bilgi, hatta personel ve ekipman paylaþabilmeleri konusuna, 5 yönetim ilkemiz doðrultusunda ayrý bir önem verdik. Bu çerçevede kent güvenlik yönetim sistemimizi Plaka Tanýma Sistemimiz PTS, Elektronik Denetleme Sistemimiz EDS, POLNET, akaryakýt istasyonlarý kameralarý, AVM kameralarý, okul kameralarý, belediye kameralarý gibi alt sistemleriyle de entegre ettik. KGYS, Doðu ve Güneydoðu Anadolu'daki 30 ilde kuruldu, inþallah önümüzdeki þubat ayýnda tüm yurtta devreye girmiþ olacaktýr."

Soylu, KGYS nokta sayýsýný son 2 yýlda yüzde 65, kamera sayýsýný ise yüzde 104 arttýrdýklarýný dile getirerek, ayný þekilde PTS sayýsýnda da son bir yýlda yüzde 38 artýþ saðlandýðýný bildirdi.

- "Okullarda çalýþmalar sürüyor"

Elektronik Denetleme Sistemi çalýþmalarýnýn 17 il, ilçe ve beldede tamamlandýðýný, diðerlerinde ise çalýþmalarýn sürdüðünü belirten Soylu, þunlarý kaydetti:

"Güvenlik kameralarýyla entegre olan okul sayýmýz da þu an itibarýyla 664 olup 98 okulda da çalýþmalar sürmektedir. Ayrýca 12 bin 764 akaryakýt istasyonunun da PTS ve POLNET entegrasyonu tamamlanmýþtýr. Ayný mantýkla, Sahil Güvenlik Komutanlýðý, jandarma ve emniyet teþkilatýmýzýn muhabere sistemini birbirleriyle entegre hale getiriyoruz. Bunun önemi nedir? Allah muhafaza herhangi bir olaðanüstü halde alternatif iletiþim sistemimizi kuruyoruz. Jandarmayý, emniyeti birbiriyle entegre edip alternatif bir iletiþim sistemimizle birlikte Allah muhafaza deprem, herhangi bir olaðanüstü hal durumunda bunlarýn birbirleriyle karasal alanda irtibat kurabilmelerini ve Türkiye'nin her noktasýna ulaþabilmelerini saðlayan bir anlayýþý baþlattýk. Yakýn zamanda bunu da tamamlayýp ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunacaðýz. Emniyet Genel Müdürlüðü ve Jandarma Genel Komutanlýðýnýn parmak izi sistemlerini de karþýlýklý sorgulamaya açarak aðustos ayý baþýndan itibaren 745 olayý aydýnlattýk. Yine önemli bir proje olarak EGM'nin veri merkezinin deprem, yangýn doðal afet gibi felaket senaryolarýna karþý bir yedeðinin yapýlmasý için de EGM Ýþ Sürekliliði Proje Çalýþmasý baþlattýk. EGM'nin yanýndaki alanda birini bitirdik. Allah muhafaza bir sýkýntý olsa POLNET'te yeni sistemimiz hemen devreye girebiliyor. Yine Gölbaþý'nda yeni bir felaket kurtarma merkezi daha oluþturduk. Onun da ihalesi yapýldý, inþallah 2019 yýlýnýn sonunda ikinci bir felaket kurtarma merkeziyle iþ sürekliliði anlayýþýný devam ettiriyoruz."

Soylu, adalet ve kolluk hizmetlerinde verimliliði arttýrmak amacýyla kýsa adý 'EKÝP' olan Emniyet Kolluk Ýþlemleri Projesi ile Adalet Bakanlýðýnýn UYAP Projesi'nin entegrasyonunu saðlamak için, her iki bakanlýk arasýnda protokol imzalandýðýný anýmsatarak, artýk mahkemelerden emniyete, emniyetten mahkemelere evrak taþýma sürecinin sona ereceðini, yaklaþýk 4 milyon saat iþ gücü ve 90 milyon lira tasarruf öngördüklerini söyledi.

Süleyman Soylu, 2018'in Þubat ayýnda araç tescil iþlemlerinin noterlere devredildiðini hatýrlatarak, "Þu ana kadar bin 857 noterlik tarafýndan 6 milyon 974 bin 223 araç tescil iþlemi yapýlmýþtýr. Emniyet tarafýnda açýða çýkan yaklaþýk 2 bin personel, trafik denetimlerinde görevlendirilmiþtir. Ayrýca Motorlu Araç Trafik Belgesi kaldýrýlarak vatandaþýmýzýn ödediði ücretten 117 lira indirim saðlanmýþtýr." dedi.

- Cep telefonlarýnda uyuþturucu ihbar uygulamasý

Emniyet Genel Müdürlüðünce geliþtirilen tamamen yerli ve milli 60 uygulamanýn 8'inin 2018 içinde tamamlandýðýný kaydeden Soylu, bu dijital markalardan birinin de 'UYUMA' adlý proje olduðunu, bununla vatandaþlarýn uyuþturucu ile ilgili ihbar ve bildirim yapmalarýný kolaylaþtýrmayý amaçladýklarýný söyledi.

Soylu, sistemin özelliðinin pratik ve hýzlý olmasýnýn yaný sýra, bildirim yapanýn kimlik bilgilerinin gizli kalmasýný saðlamak olduðunu dile getirerek, uygulamayý bugüne kadar 23 bin 20 kiþinin indirdiðini, bundan 2 bin 250 ihbar gerçekleþtiðini aktardý. Soylu, vatandaþlardan bu uygulamayý akýllý telefonlarýna indirmelerini istedi.

KADES Projesi'yle ise kadýna yönelik þiddetin önlenmesinin amaçlandýðýný ifade eden Bakan Soylu, bunun "panik butonu" gibi çalýþan mobil bir uygulama olduðunu belirtti.

Uygulamayý cep telefonlarýna indiren kadýnlarýn sisteme kaydolarak, acil durumlarda en yakýn polis noktasýna sinyal gönderdiklerini ve ekiplerin hýzla müdahalesini saðladýklarýný belirten Soylu, 34 bin 424 kiþinin indirdiði uygulamayla bugüne kadar toplam 6 bin 822 ihbarýn geldiðini açýkladý.

Soylu, Jandarma Genel Komutanlýðýnýn ise bu yýl 4 yazýlým geliþtirildiðine deðinerek, þu ifadeleri kullandý:

"Bunlardan 'Takbul Gözlük Sistemi', barkod okuyucular... Özellikle yol kontrollerinde barkod okuyucular kimlik kontrolünü bir saniye gibi bir zaman dilimine indirmiþtir ki bu özellikle hem iþ yükü hem de vatandaþlarýmýzýn karþýlaþtýðý zaman kaybý açýsýndan önemli bir kazaným olmuþtur. Halen bin 565 barkod okuyucu, 500 barkod alýmý çalýþmalarý devam etmektedir. Yeni kimliðimize tutulan bu barkod okuyucu sayesinde kiþinin herhangi bir aranma kaydýnýn olup olmadýðý ortaya çýkmaktadýr. Cihazlar kimlik numaralarýný, plakalarý otomatik olarak algýlayarak, veri tabanlarýndan sorgulama yapabilmektedirler."

- "Korucular Daire Baþkanlýðý kurduk"

Ýçiþleri Bakaný Soylu, personel, teknoloji ve ekipman kapasitesinin arttýrýlmasý noktasýnda, ciddi adýmlar attýklarýný dile getirerek, þu bilgileri verdi:

"Bakanlýk olarak toplam 524 bin 808 kiþiyle güvenlik hizmeti veriyoruz. 2018 yýlbaþýndan itibaren 46 bin 756 personel göreve baþlamýþ, 25 bin 612 personelin alým süreçleri de yýl sonuna kadar tamamlanmýþ olacaktýr. Polis Akademisi Baþkanlýðýmýzýn çeþitli eðitim birimlerinden bu yýl mezun olan öðrenci sayýsý 18 bin 362'dir. Jandarma Sahil Güvenlik Akademisinden de bu yýl mezun olan subay ve astsubay 3 bin 973 olup, 8 bin 27 öðrenci de þu anda eðitimlerine devam etmektedir. Dün, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisindeydik. Tüm eðitim müfredatlarýný, oradaki tüm çalýþmalarý tekrar gecenin bir saatine kadar gözden geçirdik. Sistemimiz ayakta, canlý bir þekilde, hepimizin onur duyacaðý bir þekilde devam etmektedir. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn doðrudan talimatlarý ile çarþý ve mahalle bekçisi uygulamasýna yeniden iþlerlik kazandýrdýk. Halen 11 bin 624 bekçimiz görev baþýndadýr. 7 bin 21 bekçimizin alým süreçleri devam etmekte, 10 bin kadro ise ihdas edilmiþtir. Nihai hedefimiz ise 30 bin rakamýna ulaþmaktýr."

Soylu, geçen yýlki bütçe görüþmelerinde bin 920 güvenlik korucusunun, uzman erbaþ, hatta subay olacaðýný söylediklerini anýmsatarak, "Doðu ve Güneydoðu'da görev yapan bu bin 920 korucumuzla ilgili uzman erbaþ olmalarý sözünü yerine getirdik ve kendilerine subaylýk yolunu açtýk. Buradaki hedefimiz 5 bin korucumuzun subay olmasýnýn saðlanmasýdýr. Bu hem Doðu ve Güneydoðu'da hem orada yaþayan vatandaþlarýmýzda bambaþka bir perspektif ortaya koymuþtur." dedi.

Güvenlik korucularýnda yaþ ortalamasýný 42'den 32'ye düþürdüklerini, bunlarýn sigorta primlerinin tamamýnýn devlet tarafýndan karþýlandýðýný, ayrýca Korucular Daire Baþkanlýðý kurduklarýný belirten Soylu, "Þu anda 52 bin 395 güvenlik korucumuz, 19 bin 912 de gönüllü güvenlik korucumuz terörle mücadelede baþarýlý sonuçlar almaktadýr." diye konuþtu.

- "Sahayý ciddi þekilde baskýlýyoruz"

Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin üniformalarýnýn yenilendiðini, profesyonelleþme çalýþmalarýnýn devam ettiðini anlatan Soylu, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Jandarmada profesyonelleþme oraný bu yýl yüzde 64, Sahil Güvenlik Komutanlýðýnda yüzde 85'tir. 2019 hedefimiz jandarmada yüzde 72, Sahil Güvenlikte yüzde 90'dýr. Kapasite arttýrýmý ilkemiz dahilinde emniyet, jandarma ve Sahil Güvenlik teþkilatlarýmýza bu yýl toplam 4 bin 64 araç alýnmýþtýr. Keza ÝHA, ÝKU ve SÝHA noktasýnda da ciddi bir atýlým içerisindeyiz. 2016'da sadece emniyet teþkilatýmýzda bulunan 6 ÝHA'ya ilaveten son 2 yýlda bu araçlardan tüm birimlerimizde toplam 37 rakamýna ulaþýlmýþ, 69 adet de alým planlanmýþtýr. Mevcut drone kapasitemizi de yüzde 50'nin üstünde arttýrýyoruz. Uçuþ saatleri yýlbaþýna göre 2 kat arttýrýlmýþ, kapsama alanlarý geniþlemiþ ve entegre güvenlik þemsiyesinin önemli bir bileþeni haline gelmiþlerdir. Ayrýca tamamen yerli ve milli olan bu araçlarýmýzý kullanacak gençlerimizi de biz yetiþtiriyoruz. Þu an için toplam 391 personelimiz mevcuttur. Bu araçlarla suç unsurlarýna karþý sahayý ciddi þekilde baskýlýyoruz ve bu araçlarla yaptýðýmýz hiçbir operasyonda bugüne kadar þehit vermiþ deðiliz."

Þehir güvenliðinde önemli bir avantaj saðlayan motosikletlerden bu yýl 469 adet alýndýðýný, 419'unun alým süreçlerinin devam ettiðini dile getiren Soylu, bunlarýn 284'ünü 15 gün içerisinde trafik ekiplerine teslim edileceðini bildirdi.

Bu yýl içerisinde mezun olacak polislerden 5 binini trafik polisi yapacaklarýný anlatan Soylu, böylece trafikteki personel sayýsýný bu yýl 7 bin artýrmýþ olacaklarýný kaydetti.

Soylu, þehir güvenliðinde görünürlüðü arttýrmak için atlý ve bisikletli polis uygulamasýna geçildiðini, toplam 569 personelin bu birimlerde görevlendirildiðini aktardý.

- "Terör örgütleriyle mücadele eþ zamanlý sürüyor"

Türkiye'nin, en önemli sorun alanlarýndan biri olan terörle mücadelede, özellikle 15 Temmuz'dan sonra köklü bir strateji deðiþikliðine gittiðini anýmsatan Soylu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Eskinin 'olay sonrasý operasyon' anlayýþýndan 'kesintisiz operasyon' anlayýþýna, tehdidi kendi sahamýzda karþýlamaktan 'kaynaðýnda ve oluþtuðu yerde yok etme' anlayýþýna geçtik ve kapasite kullanýmýný arttýrma, entegrasyon gibi yaklaþýmlarla da bu stratejiyi tahkim ettik. Bu anlayýþla PKK, DEAÞ, FETÖ ve aþýrý sol örgütlerle mücadelemiz eþ zamanlý olarak sürmektedir. PKK'ya yönelik bu yýl toplam 87 bin 838 operasyon yaptýk. Bu operasyonlarda toplam bin 289 teröristi etkisiz hale getirdik. Son 2 yýlda kýrsalda yapýlan operasyonlarýmýzý yüzde 173 oranýnda arttýrdýk. Kurduðumuz saha baskýsýyla geçen yýl 965 olan silahlý saldýrý eylem sayýsý bu yýl 677'ye, mayýn ve EYP eylemleri ise 250'den 148'e düþmüþtür. Özellikle silahlý çatýþmadaki düþüþ, örgütün eylem kabiliyetinin kýrýldýðýný göstermesi bakýmýndan önemlidir. Keza yurt içindeki terörist sayýsý da 2016'daki 2 bin 475-2 bin 780 bandýndan, yüzde 69 azalýþla bu yýl 755-876 bandýna oturmuþtur. Örgüte katýlým son 30 yýlýn en düþük seviyesine ulaþmýþ, 2015'deki 3 bin 881 seviyesinden bu yýl için 95 rakamýna düþmüþtür."

Ýçiþleri Bakaný Soylu, terörle mücadelede fiziki altyapý meselesine özel önem verdiklerinin altýný çizerek, bu amaçla 37 karakol açýlmasýnýn planlandýðýný, 10'unun inþaatýna baþlandýðýný bildirdi.

- "Þu ana kadar 334 örgüt mensubu teslim oldu"

Jandarma ve Kara Kuvvetlerince toplam 142 üs bölgesinin sürekli olarak tutulduðunu, 111 kalýcý polis güvenlik noktasý inþaatýnýn ise sürdüðünü aktaran Soylu, 38 geçici polis güvenlik noktasýnýn da tamamlandýðýný aktardý.

Terörle mücadelede yapýlan yol kontrollerinden, trafik kazalarýnýn azaltýlmasý ve teröristlerin mobilizasyonunu önleme adýna ciddi kazanýmlar elde ettiklerini dile getiren Soylu, son bir yýlda 57 milyon 240 bin aracýn bu kapsamda kontrol edildiðini kaydetti.

Süleyman Soylu, önemli bir mücadele aracýnýn da örgüt mensuplarýna yönelik ikna çalýþmalarý olduðuna iþaret ederek, "2017 yýlýnda 380, 2018 yýlýnda da þu ana kadar 343 örgüt mensubu teslim olmuþtur. Bunlarýn geçen yýl 136'sý, bu yýl da 146'sý aileler ile görüþülerek yapýlan ikna çalýþmalarý neticesinde gerçekleþmiþtir. Bu, Türkiye'de yürüttüðümüz terörle mücadelenin öneminin ve oluþturduðumuz psikolojik alan harekatýnýn ne kadar baþarýlý olduðunun tespitidir." dedi.