Bakan Soylu masadaki son anketi açýkladý: Erdoðan ilk turda Cumhurbaþkaný
ABONE OL

Ýstanbul'dan AK Parti milletvekili adayý olarak gösterilen Soylu, TGRT Haber'de katýldýðý Gündem Özel programýnda Ercan Gürses'in gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý.

Soylu, Kahramanmaraþ merkezli depremlerde yaþananlara deðinerek, "6 Þubat gerek tarihi itibarýyla gerekse yaþadýklarýmýz itibarýyla bir milattýr. Bunun deðerlendirmesini böyle ortaya koymak gerekir." ifadelerini kullandý.

Etki alaný yaklaþýk 110 bin kilometrekareyi aþan, 120 bin kilometrekareye ulaþan depremlerle ilgili bilim insanlarýyla görüþmeye devam ettiklerini dile getiren Soylu, bilim insanlarýnýn bugüne deðin 3 fay kýrýðýna kadar çalýþtýklarýný ama Kahramanmaraþ merkezli depremlerde oluþan 7 fay kýrýðý ile ilgili ilk kez karþý karþýya kaldýklarýný söyledi.

Depremin ilk gününden bugüne bölgede çalýþmalarýn planlarý dahilinde bir süreç halinde devam ettiðini belirten Soylu, konteyner kentlerin gece-gündüz çalýþýlarak, altyapýsýndan sosyal donatý alanlarýna kadar en ince ayrýntýsýyla birlikte hazýrlandýðýný kaydetti.

Soylu, çalýþmalarda bölge insanýnýn istek, ihtiyaç ve görüþlerine de yer verildiðine dikkati çekerek, yürütülen çalýþmalar kapsamýnda bölgede 6 bin 500'ü iþbaþý yapan 10 bin 500 esnaf dükkaný kurulduðunu ve bu sayýnýn 15 bini aþmasýný öngördüklerini aktardý.

- "BAYRAMA KADAR ACÝL YIKILACAK VE YIKILMIÞ BÝNALARIN ENKAZLARI KALDIRILACAK"

Bakan Soylu, depremden etkilenen illerde yýkýlmýþ veya acil yýkýlacak konutlar için kamu kurum ve kuruluþlarý, belediyeler ve özel sektör iþbirliðinde çalýþma gruplarý oluþturulduðunu ifade etti.

Enkaz kaldýrmada Hatay'da yüzde 75'e kadar gelindiðini, diðer illerde ise bu oranýn yüzde 90'ný aþtýðýný belirten Soylu, bayrama kadar acil yýkýlacak ve yýkýlmýþ binalarýn enkazlarýnýn kaldýrýlacaðýný anlattý.

- "AK PARTÝ BÝR ÝLKE PARTÝSÝDÝR, BÝR KURAL PARTÝSÝDÝR"

Soylu, 14 Mayýs seçimleriyle ilgili AK Parti'nin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ve AK Parti Genel Merkezi'nin ortaya koyduðu bir stratejiyle seçime gittiðini söyledi.

Soylu, partinin sürece yönelik çalýþmalarý ve seçimlerde uygulanacak 3 dönem kararýyla ilgili, "AK Parti bir ilke partisidir, bir kural partisidir. Ýlke neyi koyuyorsa ona tabi olan bir anlayýþ meydana gelir." dedi.

AK Parti'nin Türk demokrasisinin en tecrübeli partisi olduðunu dile getiren Soylu, bu tecrübenin birçok farklý sorunla karþý karþýya kalmasý ve bu sorunlarý yönetmesinden oluþtuðunu söyledi.

Bakan Soylu, AK Parti'nin siyasal hayatý boyunca krizleri yönetirken bir yandan da altyapýsýna yönelik çalýþmalarý devam ettirdiðini belirterek, "AK Parti bu tecrübeyi biriktiren bir siyasi partidir, bu tecrübeyi devam ettiriyor." diye konuþtu.

- "EN ÖNEMLÝ MESELE MÝLLETÝN ÖNÜNE ÇIKABÝLMEYE LAYIK OLABÝLMEKTÝR"

Bakanlarýn milletvekilliði adaylýðýnýn sorulmasý üzerine Soylu, "Demek ki hükümet iyi bir karne ortaya koydu. Buradan bu sonucu çýkarmak lazým. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz, yönetimdeki bu iyi karnenin içerisindeki insanlarý, yöneticileri milletin önüne çýkarmaya layýk gördü. En önemli mesele milletin önüne çýkabilmeye layýk olabilmektir." deðerlendirmesinde bulundu.

Soylu, eskiden bakanlarýn hem bakan hem milletvekili olabildiðinin hatýrlatýlmasý ve sistemin rezive edilebileceði tartýþmalarýna yönelik soru üzerine, Türkiye'nin 5 yýldýr karþý karþýya kaldýðý badirelerin tamamýndan siyasi istikrarýný bozmadan, öngörülebilirlik ortaya koyabilecek þekilde süreci yönetmesinin tek sebebinin Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi olduðunu belirtti.

Sistemin krizlerin nasýl yönetilebileceðine yönelik bir panzehir ortaya koyduðunu dile getiren Soylu, "Bu 5 yýllýk süre içerisinde gördüklerimiz var. Elbette ki birtakým redaksiyonlar, düzenlemeler, düzeltmeler, adýmlar atýlabilmesine imkan verecek bir tecrübemiz oldu." dedi.

Seçim tahminine iliþkin verileri ve temel motivasyonlarý sorulan Soylu, büyük bir devrimin altýna imza atan bir siyasi hareket olduklarýný, AK Parti'nin 2002'den beri "Olmaz" denilen her þeyi oldurduðunu, temel motivasyonlarýnýn 20 yýlda yaptýklarý büyük devrimler ve Türkiye Yüzyýlý vizyonu olduðunu söyledi.

Soylu, seçime herkesin kazanmak ümidiyle girdiðini, 35 yýldýr aktif siyasetin içinde olduðunu ve sahayý gördüðünü dile getirerek, "Netice açýk. AK Parti'nin, Cumhurbaþkaný'mýzýn, Cumhur Ýttifaký'mýzýn alacaðý oy açýk. Birinci turda Allah'ýn izniyle Cumhurbaþkanlýðýný alýyoruz. 50'nin üzerinde 1-1,5 puan üzerinde alýyoruz." diye konuþtu.

- SEÇÝM GÜVENLÝÐÝ KONUSU

Ata Ýttifaký cumhurbaþkaný adayý Sinan Oðan'ýn, Millet Ýttifaký'nýn cumhurbaþkaný adayý Kemal Kýlýçdaroðlu ile seçim güvenliðine iliþkin bir görüþme gerçekleþtirdiðinin hatýrlatýlmasý üzerine Soylu, Türkiye'nin 1946 seçimleri ile 1982 Anayasasý referandumunun problemli olduðunu, bunlarýn dýþýnda seçim güvenliði problemi yaþanmadýðýný aktardý.

Soylu, seçim pusulalarýnýn basýlmasýna, okullarda kameralarýn çalýþmasý ve jeneratörlerin saðlanmasýna, seçim sandýklarýnýn ve çuvallarýnýn okullara getirilip götürülmesine, YSK ile il ve ilçe seçim kurullarýnýn güvenlik alanlarýnýn oluþturulmasýna, terör örgütünün oy kullanmaya fesat karýþtýrmasýný engellemeye kadar her alanda YSK ile beraber seçim güvenliðini yönettiklerini belirtti.

Bütün siyasi partilerin sandýða sahip çýkmasý gerektiðini vurgulayan Soylu, seçim güvenliði meselesinin her seçimde speküle edildiðini fakat bunlarýn boþ çýktýðýný, seçim sonrasý maðlubiyetlere kýlýf aramak üzere planlandýðýný söyledi.

- "CHP GÝBÝ MEÞRU BÝR SÝYASÝ PARTÝYE PKK ENKAZININ TAÞINMASI DOÐRU DEÐÝLDÝR"

Ýçiþleri Bakaný Soylu, "Seçimlerde Muharrem Ýnce faktörünü nasýl görüyorsunuz?" sorusunu, "Her seçimin kendine ait bir süreci vardýr. Bu seçimde de 4 cumhurbaþkaný adayý var. Bunlardan birisi de Muharrem Ýnce. Zamanýn ruhuna uygun birtakým bu tip çýkýþlar, adaylýklar söz konusu olabiliyor. Birinci turda Allah'ýn izniyle seçimi kazanacaðýmýz için bizi çok etkileyecek bir faktör olarak görüyor deðilim." diye yanýtladý.

"HDP bir faktör müdür?" sorusu üzerine ise Soylu, Yeþil Sol Parti'nin aslýnda HDP olduðunu ve seçimlerde bir faktör olarak yer aldýðýný, PKK'nýn yöneticilerinin ortaya koyduðu deðerlendirmelerin Millet Ýttifaký'nýn heyecanýndan daha yüksek olduðunu söyledi.

Soylu, "Bu Millet Ýttifaký açýsýndan bir avantaj mýdýr?" sorusu üzerine, þunlarý kaydetti:

"Demokrasi ve ülkenin bütünlüðü açýsýndan doðru deðildir. Bu ülkenin bugüne kadar ortaya koyduðu süreçler ve yaptýðý fedakarlýklar açýsýndan da doðru deðildir. CHP, bu ülkenin meþru bir siyasi partisidir. Bir gayrimeþruluðu, PKK'nýn enkazýný, CHP'ye ve Millet Ýttifaký'na taþýmasý bu ülkenin tarihi bir ayýbýdýr. Siyasi tarihin en önemli ayýplarýndan bir tanesidir. Bu millete izah edemezsiniz. 'Yüz yýllýk cumhuriyetle hesaplaþacaðýz. Tutsaklarýmýzý serbest býrakacaðýz.' diyor. Ne zaman? Seçim kazanýldýðý akþam. Terör örgütü her þeyi söyleyebilir ama CHP gibi meþru bir siyasi partiye, PKK enkazýnýn taþýnmasý doðru deðildir."

Bakan Soylu, "Millet Ýttifaký'nýn amacý cumhurbaþkaný çýkarmak. Adaylarý Kýlýçdaroðlu. Peki, PKK ve HDP'nin ortaya koyduðu süreçte cumhurbaþkaný adayý kim, kimi destekliyorlar? Kýlýçdaroðlu'nu destekliyorlar. Bu millet, terör örgütünün enkazýný CHP'ye taþýttýrmaz." dedi.

"Sýðýnmacýlar konusu seçimi nasýl etkileyecek?" sorusu ve "Suriyeliler, Afganlar ve Iraklýlarýn oy kullanabilmesi için vatandaþlýk verildiði" iddialarýnýn sorulmasý üzerine ise Soylu, 130 bin 914'ü reþit olmak üzere 230 bin 998 bin Suriyelinin Türk vatandaþý olduðunu aktardý.

Soylu, söz konusu iddialarýn gerçek olmadýðýný, seçim listelerinin MERNÝS'ten çekildiðini ve sadece TC kimlik numarasý olan kiþilerin listede yer aldýðýný, göçmenlerin ise Göç Ýdaresi'nde kayýtlý olduklarýný, ikisinin apayrý olduðunu belirtti.