Bakan Tunç: Hukuk devletinin de olmazsa olmaz þartý baðýmsýz ve tarafsýz yargýdýr
ABONE OL

Adalet Akademisi tarafýndan hakim ve savcý adaylarýnýn mesleðe uyum saðlamalarýný hýzlandýrmak için düzenlenen yarýþmalar sonucu dereceye giren adaylara ödül verilmesi için "Mesleki Uygulama Yarýþmalarý Ödül Töreni"gerçekleþtirildi. Yargýtay Baþkanlýðý'ndaki ödül töreni öncesinde konuþan Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, adaletin toplumsal barýþ, huzur ve refahýn sigortasý olduðunu söyleyerek, "Adaletin güçlü olduðu yerde, adaletin tam anlamýyla tesis edildiði yerde insan güçlüdür. Ýnsanýn güçlü olduðu yerde aile güçlüdür. Ailenin güçlü olduðu yerde toplum güçlüdür ve dolayýsýyla topyekun millet olarak, devlet olarak güçlü olmanýn anahtarý, adaletin tam anlamýyla tesisidir. Adaletin tam anlamýyla tesisi içinde en gerekli þart, hukuk devleti olmaktýr. Hukuk devleti kararlarýnda iþ ve iþlemleri tamamýyla yargý denetimine tabi olan bir devlettir. Hukuk devletinin de olmazsa olmaz þartý baðýmsýz ve tarafsýz yargýdýr. Baðýmsýz ve tarafsýz yargý içinde gerekli olan en önemli unsur insan unsurudur. Adaleti, tecelli edecek olan uygulayýcýlardýr, hakimlerimizdir, savcýlarýmýzdýr, avukatlarýmýzdýr ve topyekün yargý mensuplarýmýzdýr. Ýyi iþleyen bir adalet sistemi için gerekli olan en önemli unsur insan unsurudur" diye konuþtu.

"FÝZÝKÝ ÝMKANLARINI, KAPASÝTESÝNÝ DAHA DA GELÝÞTÝRMENÝN GAYRETÝ ÝÇERÝSÝNDEYÝZ"

Fiziki imkanlar noktasýnda geliþmeyi sürdürdüklerini ifade eden Bakan Yýlmaz, "Bununla yetinmiyoruz, özellikle teknolojinin en üstün imkanlarýný yargýmýzýn hizmetine sunmak için çalýþýyoruz. Yapay zekanýn artýk yargýda da kullanýlmasýna yönelik önemli çalýþmalarýmýz, projelerimiz var. Adliyelerimizin fiziki imkanlarýný, kapasitesini daha da geliþtirmenin gayreti içerisindeyiz. Adliyenin yargý uygulamalarýnýn vakarýna uygun binalarýn, tesislerin yapýlmasý noktasýndaki çalýþmalarýmýzý da kesintisiz sürdürüyoruz" dedi.

"YARGI REFORMU STRATEJÝ BELGELERÝYLE ÖNEMLÝ REFORMLARA ÝMZA ATTIK"

Son 21 yýlda adalet sisteminin imkan ve þartlarýný bugün bambaþka bir noktaya taþýdýklarýný belirten Bakan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Çehresini deðiþtirdik ve bu geliþmeyi kesintisiz sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Tabii ki reform irademizi sürekli diri tutuyoruz. Yargý reformu strateji belgeleriyle önemli reformlara imza attýk. Anayasa deðiþiklikleriyle temel hak ve özgürlükleri daha da geniþleten, koruyan önemli reformlarý hayata geçirdik. Bundan sonra da yine milletimizin ihtiyacý olan reformlarý gerçekleþtirmeye devam edeceðiz. Yargý reformu strateji belgeleri ve insan haklarý eylem planlarý noktasýndaki hazýrlýklarýmýzý da sürdürüyoruz. Ýnþallah Türkiye yüzyýlýnýn belgeleri olarak hazýrlýklarýmýzý Cumhurbaþkanýmýz kamuoyuyla paylaþacak ve orada belirlenen hedefleri de teker teker gerçekleþtirmenin gayreti içerisinde olacaðýz."

Mesleki Uygulama Yarýþmalarý Ödül Töreni'ne Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç'un yaný sýra Yargýtay Baþkaný Mehmet Akarca, Adalet Akademisi Baþkaný Muhittin Özdemir, hakim ve savcýlar, yargý mensuplarý, akademi öðrencileri katýldý. Bakan Tunç'un konuþmalarýnýn ardýndan akademide dereceye giren öðrencilere ödül takdim edildi. Ardýndan salonda bulunan akademi öðrencileri protokol ile hatýra fotoðrafý çekildi.

  • Yýlmaz Tunç
  • yargý
  • hukuk devleti