Bakan Tunç'tan Danýþtay'ýn FETÖ'den ihraç edilen yargý mensuplarýyla ilgili kararýna iliþkin açýklama
ABONE OL

Ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak'a gelen Bakan Tunç, gazetecilerin gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý.

Tunç, Danýþtayýn FETÖ'den ihraç edilen yargý mensuplarýyla ilgili kararýna iliþkin soru üzerine, Hakimler ve Savcýlar Kurulu (HSK) tarafýndan olaðanüstü hal çerçevesinde 2016 yýlýndan itibaren peyderpey toplamda 4 bin 6 hakim ve savcýnýn meslekten ihraç edildiðini hatýrlattý.

Danýþtayýn, bunlardan dava açanlardan 387'sinin mesleðe iadesine karar verdiðini aktaran Tunç, þöyle devam etti:

"Bu karar gereðince de mesleklerine geri dönmüþ oldular. Tabii burada özellikle temyiz süreci Danýþtay Ýdari Dava Dairelerinde devam eden dosyalar da söz konusu. Ýlk derece olarak Danýþtayda devam eden, ilgili dairede devam eden de 64 dosya var. 1286'sýnýn da temyizi devam ediyor. Dava açýlan dosyalarla alakalý olarak Hakimler ve Savcýlar Kurulu özellikle iadesine karar verilmiþ olan 387 davayla ilgili olarak da itirazlarý o zaman içerisinde yapýlmýþtý, temyiz süreçleri saðlanmýþtý. Temyizde devam eden, kesinleþmeyen dosyalar da söz konusu. Bu 387 iade kararý sonrasýnda da yaklaþýk 2021, 2022, 2023 yýllarýný, muhtelif tarihleri kapsayan dönemlerde bu kararlar verilmiþti. Bu karar neticesinde mesleklerine geri dönen 387 isimle alakalý Hakimler ve Savcýlar Kurulu olarak yeniden bir inceleme baþlattýk. Bunun neticesinde yeniden bu dosyalar incelenecek. Bir hatalý karar olmamasýna özen gösteriliyor."

Tunç, özellikle FETÖ ile mücadeledeki kararlýlýklarýndan hiçbir zaman taviz vermeyeceklerini vurgulayarak, "Çünkü bu bizim kýrmýzý çizgimiz. Tüm terör örgütleriyle mücadelemizi sürdürdüðümüz gibi özellikle FETÖ'nün devlet kurumlarýndan, özellikle yargý gibi, emniyet gibi bu noktalarda özellikle bu hassasiyetin korunmasýný istiyoruz. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz da sorular üzerine Danýþtay kararýyla ilgili gerekli açýklamalarý yapmýþtý. Hakimler ve Savcýlar Kurulumuz da bu dosyalarla ilgili yeniden inceleme baþlattý. Bu inceleme neticesinde bir soruþturmaya dönüþecek dosyalar varsa yine bunun kararýný verecek olan tabii ki Hakimler ve Savcýlar Kurulu Teftiþ Kuruludur ve ilgili dairesidir. Teftiþ Kurulunun incelemeleri neticesinde süreci hep beraber takip ediyoruz." ifadelerini kullandý.