Bakan Tunç: Toplum düzeninin esasý adalettir
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Adli Yargý Hakim ve Cumhuriyet Savcýlarý ile Ýdari Yargý Hakimleri Kura Töreni'nde konuþan Bakan Tunç, Hakimler ve Savcýlar Kurulunca mesleðe kabul edilen hakim ve savcýlarýn mesleðe ilk adýmlarý nedeniyle birlikte olduklarýný belirtti.

Adaylýk sürecini baþarýyla tamamlayan 1102 hakim ve savcýya baþarýlarla dolu bir meslek hayatý dileyen Tunç, "Adaletin tecellisi yolunda ter dökmeyi tercih eden ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatleriyle millet adýna hüküm verme makamýna ulaþarak, onurlu bir mesleðin sahibi olan deðerli hakim ve savcýlarýmýzýn katýlýmýyla yargý teþkilatýmýzýn daha da güçleneceðine yürekten inanýyor, bu kutlu ve uzun yolda her birinize üstün baþarýlar diliyorum." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn geçtiðimiz yýl yapýlan kura töreninde, "ilk üçe giren hakim ve savcý adaylarýnýn kuradan muaf tutularak istedikleri yerlere atanmasý" tavsiyesinde bulunduðunu anýmsatan Tunç, bu yöndeki kanun deðiþikliðinin TBMM'de gerçekleþtiðini, bugün, adli, idari yargý ile avukatlýktan geçenler olmak üzere her gruptaki ilk 3'e giren 15 hakim savcýnýn istedikleri yeri tercih ettiðini bildirdi.

Hukukun amacýnýn ve hedefinin adalet olduðunu kaydeden Tunç, "Adalet ise haklýya hakkýný vermektir. Hazreti Mevlana, adaleti 'her þeyi yerli yerine koymak' olarak tanýmlamýþtýr. Eðer böyle olursa her þey yerini bulur." dedi.

Hukukun, insan onurunu korumak için var olduðuna iþaret eden Tunç, "Herkesin onurlu yaþamasýnýn yanýnda baþkasýna zarar vermemesi ve nihayet haklýya hakkýnýn teslim edilmesi hukukla mümkündür. Toplum düzeninin esasý adalettir. Bizim inancýmýzda kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür. Herkesin hak ettiðini hakkaniyetle almasý barýþ ve huzur ortamýný beraberinde getirir." deðerlendirmesinde bulundu.

Yargýnýn üç sac ayaðýný oluþturan hakim, savcý ve avukatlarýn, hakkaniyete uygun olaný gerçekleþtirmek için var olduðunu dile getiren Tunç, "Bugün yargý camiasýna katýlacak genç hakim ve savcýlarýmýzýn bu uðurda yorulmadan büyük bir aþk ve þevkle milletin adalete güvenini daha da arttýrmak için fedakarca çalýþacaklarýndan hiç þüphemiz yoktur." ifadelerini kullandý.

Türkiye'de her alanda olduðu gibi adalet alanýnda da Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde büyük bir ilerleme gösterildiðini belirten Tunç, adalet teþkilatýnýn teknolojinin tüm imkanlarýyla donatýlan modern fiziki imkanlara kavuþtuðunu vurguladý.

Bakan Tunç, yargý alanýnda yapýlan reformlara iliþkin, þöyle konuþtu:

"21 yýlda ülkemiz sessiz devrim sayýlabilecek reformlara sahne olmuþ, Yargý Reformu Strateji Belgeleri, Ýnsan Haklarý Eylem Planlarýyla konulan hedefler birer birer hayata geçirilmiþ, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engeller kaldýrýlmýþ, demokratik hukuk devleti ilkesi tahkim edilmiþtir. Yine bu süreçte yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý güçlendirilmiþ, yargý, belli kesimlerin arka bahçesi olmaktan çýkarýlarak, vesayetçi yargý anlayýþý yerine milletin yargýsý haline getirilerek asli hüviyetine kavuþturulmuþtur.

Geçen hafta yedinci yýlýný geride býraktýðýmýz 15 Temmuz darbe kalkýþmasý karþýsýnda daha ilk dakikalarda darbeci hainler hakkýnda soruþturmalarý baþlatan, gözaltý ve tutuklamalarý gerçekleþtiren, o karanlýk gecede büyük bir kahramanlýk gösteren yargý mensuplarýmýzýn varlýðýna þahit olduk. Millet adýna, milletin hak ve hukukunu koruma mücadelesi veren yargý mensuplarýmýza þükranlarýmýzý sunuyoruz. Onlar kendilerinden sonra gelen siz deðerli genç meslektaþlarýmýza önemli birer örnektirler."

  • Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç
  • Adli Yargý Hakim ve Cumhuriyet Savcýlarý ile Ýdari Yargý Hakimleri Kura Töreni
  • adalet