Bakan Uraloðlu: Lübnan'daki terör saldýrýlarý siber güvenliðin önemini bir kez daha ortaya çýkardý
ABONE OL

Bakan Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen 17. Uluslararasý Bilgi Güvenliði ve Kriptoloji Konferansý'nýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, artýk bilginin dijitalleþtiðini ve internet aðlarýyla ulaþýlabilir hale geldiðini bildirdi.

Siber güvenlik ve kriptoloji adýnda iki güçlü savunma konseptinin ortaya çýktýðýný aktaran Uraloðlu, "Siber güvenlik kavramýný, bilgiyi dýþ dünyanýn tehditlerinden koruyan bir sur gibi düþünebiliriz. Kriptolojiyi ise bu surun en saðlam kalesi olarak görüyoruz. Karmaþýk þifreleme yöntemleriyle donatýlmýþ bu kale, bilginin sadece yetkili kiþiler tarafýndan okunmasýný saðlýyor." diye konuþtu.

Uraloðlu, son yýllarda internet kaynaklý veri ihlallerinin artmasýyla bilgi güvenliði yönetiminin öneminin arttýðýna iþaret ederek, internete baðlý cihazlarýn oluþturduðu "nesnelerin interneti" olarak adlandýrýlan uygulamanýn hayatýn her alanýna nüfuz ettiðini anlattý.

Siber saldýrýlarýn sadece teknoloji sorunu olmaktan çýktýðýný, ekonomik ve sosyal hayatýn her alanýný etkileyen ciddi tehdit haline geldiðini belirten Uraloðlu, geliþen tehditler karþýsýnda bu alanlardaki çalýþmalarýn öneminin giderek arttýðýný ve bu tehditlere karþý yenilikçi güvenlik önlemlerinin geliþtirilmesi gerektiðini vurguladý.

- "SAVAÞLAR ARTIK BÝLÝÞÝM DÜNYASINDA YERÝNÝ ALDI"

Bakan Uraloðlu, savaþlarýn artýk biliþim dünyasýnda da yerini aldýðýna dikkati çekerek, "USOM koordinasyonunda görev yapan 14 sektörel SOME ve 2 bin 304 kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 873 siber güvenlik uzmaný ülkemizin sanal-siber sýnýrlarýný koruyor. Bu yýl 97 binin üzerinde zararlý baðlantý tespit ederek altyapý seviyesinde eriþimlerini engelledik. USOM, bu yýl 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimini ilgili kurum ve kuruluþa ileterek gerekli önlemlerin alýnmasýný saðladý." ifadesini kullandý.

Siber güvenlik alanýnda en önem verdikleri hususun, yazýlýmdan cihaz üretimine yerlilik ve millilik olduðuna iþaret eden Uraloðlu, USOM'da tamamen yerli ve milli geliþtirilen Avcý, Azad, Kasýrga, Atmaca ve Kule gibi uygulamalarla ülkenin siber güvenliðini saðladýklarýný anlattý.

Uraloðlu, 284 farklý portun servis ve zafiyet taramasýnýn haftalýk olarak USOM tarafýndan gerçekleþtirildiðini belirterek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Taramalarda 894 farklý zafiyet tasarýmý kullanýlmaktadýr. USOM tarafýndan 7 saat içinde Türkiye'deki 838 bin 112 kritik kapsamda bulunan 'gov.tr, org.tr, pol.tr, edu.tr' gibi web sitesinin zafiyetlere karþý taramasý yapýlabilmektedir. Atmaca projesiyle yüzlerce zafiyete ait risk engellenmektedir. Kritik özel sektör kuruluþlarý ve kamu kurumlarýna yönelik 17 milyona yakýn IP adresinin her biri için düzenli yapýlan taramalarla zafiyete ait riskleri proaktif þekilde tespit edebiliyoruz. USOM tarafýndan geliþtirilen yapay zeka teknolojisiyle 61 bin 293 alan adýnýn vatandaþlarý dolandýrmaya yönelik oltalama olarak kullanýldýðý tespit edildi ve gerekli önlemler alýndý. Son bir haftada 402 bin 979 zararlý internet adresine 165 milyon eriþim engellendi, 2 bin 348 yani að saldýrýsý USOM'a raporlandý ve gerekli tedbirler alýndý."

- "SOSYAL MEDYANIN KÝMSE ÝÇÝN TEHDÝT ALANINA DÖNÜÞMESÝNE ÝZÝN VEREMEYÝZ"

Uraloðlu, bazý sosyal medya platformlarýnýn topluma, bireye, aileye ve çocuklara zarar veren pozisyonda olduðunu bildirerek, platformlarýn bir ifade özgürlüðü meselesi olmaktan çýkýp, kiþilik haklarýnýn ve mahremiyet hakkýnýn ihlal edildiði bir negatif özgürlük alanýna dönüþtüðünü söyledi. Bu konuda yasakçý zihniyet içinde olmadýklarýný aktaran Uraloðlu, "Ama en baþtan beri sosyal medya platformlarýnýn Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýna saygý duymalarýný istedik. Sosyal medyanýn kimse için tehdit alanýna dönüþmesine izin veremeyiz." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Abdulkadir Uraloðlu
  • Ulaþtýrma Bakaný
  • Kriptoloji
  • Ankara