Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen 2024 Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Konferansý'na (COP29) katýldý. Þehirlerde Ulaþým ve Altyapý konulu Üst Düzey Toplantýsý'nda konuþan Bakan Uraloðlu, konferans kapsamýnda kurulan Türkiye pavilyonunu ziyaret ederek iklimsel ve meteorolojik çalýþmalarý yerinde inceledi. Bakan Uraloðlu, basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, "Ýklim deðiþikliðiyle ilgili ana baþlýklarýn gündem olduðu COP29'dayýz. Burada iklim deðiþikliðinden karbon salýnýmýna, sanayiye, ulaþýma kadar ve yaþamýmýzda ihtiyacýmýz ne varsa hepsinin etkilendiði bir süreçten bahsediyoruz." dedi.
"ÞEHÝRLERDEKÝ NET SIFIR EMÝSYON HEDEFLERÝNE ULAÞMALIYIZ"
Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý olarak ulaþtýrma sektöründe hem yerel hem de küresel anlamda yapýlanlarý ve yapýlacaklarý takip ettiklerini kaydeden Uraloðlu, "Öncelikle þehirlerdeki net sýfýr emisyon hedeflerine ulaþýlmasý lazým. 2053 Türkiye Net Sýfýr Emisyon Hedefimizi gerçekleþtirmek için þehirlerimizde elektrikli kara taþýtlarýnýn kullanýmýndan metrolara kadar her türlü planlamayý yapýyoruz." ifadelerini kullandý.
Bisiklet kullanýmýný teþvik etme amacýyla þehirlerde düzenlemeler yaptýklarýný kaydeden Bakan Uraloðlu, "Elbette, bu düzenlemeler mutlaka belli altyapýlarý gerektiriyor. Bunlarý da teþvik ediyoruz. Hem yerel yönetimlerle beraber altyapýlarýný planlýyoruz hem de merkezi hükümet ve Bakanlýk olarak da bunlarý üst perdeden koordine ederek gerekli teþvikleri altyapýlarý saðlamýþ oluyoruz." þeklinde konuþtu.
"58 HAVALÝMANIMIZIN 50 TANESÝ KARBON SERTÝFÝKASI ALMIÞ DURUMDA"
Dünya ticaretine yöne veren limanlarda ve hava meydanlarýnda da karbon emisyonunu azaltmaya yönelik çalýþmalardan bahseden Uraloðlu, "Gemilerin fosil yakýt dýþýndaki yakýtlarý kullanmasý anlamýnda yeni gemiler üretiyoruz. Türkiye'de 58 havalimanýmýzýn 50 tanesi karbon sertifikasý almýþ durumda. Bu da dünyada yüksek oranlardan bir tanesi. Ülkemiz bulunduðu bulunduðu konumda 67 ülkenin sadece 4 saatlik bir uçuþla gidebileceði noktada bulunuyor. Bu da yaklaþýk 1,5 milyar insana eriþimi saðlýyor. Sadece bu coðrafyada yaklaþýk 51 trilyon dolarlýk gayri safi milli hasýla ve yýllýk 12 trilyon dolarlýk bir ticaret hacmi var. Dünyayý global olarak düþündüðümüzde ve Koridorlarýn gerek deniz tarafýndan gerek kara tarafýndan ticarette çok büyük öneminin olduðunu biliyoruz. Biz de bu noktada kendi üzerimize ülkemize ne görev düþüyorsa komþularýmýzla coðrafyamýzla beraber bunlarý yapma noktasýnda gayretlerimiz var." dedi.
"ÜLKEMÝZDE ELEKTRÝKLÝ TRENLERÝ VE LOKOMOTÝFLERÝ GELÝÞTÝRÝYORUZ"
Türkiye'nin Çin'den baþlayarak Londra'ya kadar uzanan Orta Koridor'un bir parçasý olduðunu ifade eden Uraloðlu, "Bu koridorun daha nasýl geliþtirilebileceðini; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasýl kullanýlmasý gerektiðini; bunu nasýl geliþtirebileceðimizi bu vesileyle biz konuþuyoruz. Buradaki kapasiteler önümüzdeki süreç içerisinde artacaktýr ve dizel ya da fosil yakýtlý lokomotiflerin emisyon salýnýmý artacaktýr. Bu noktada gayret ediyoruz ki ülkemizde elektrikli trenleri ve lokomotifleri geliþtiriyoruz. Kendimiz üretmeye baþladýk; bu anlamda iþ birlikleri yapýyoruz." ifadelerini kullandý.
KALKINMA YOLU ORTA KORÝDOR'U DESTEKLEYECEK
Orta koridoru destekleyecek olan Kalkýnma Yolu Projesi'nden de bahseden Bakan Uraloðlu, "Son zamanlarda doðu batý yönündeki ticareti destekleme amacýyla kuzey güney yönünde de bazý koridorlarýn ortaya çýktýðýný biliyoruz. Hazar geçiþli Ýran Koridoru'nun olduðunu biliyoruz. Azerbaycan'ýn yine Hazar'daki son geliþmelere göre birçok yatýrým yaptýðýný biliyoruz. Biz de bu anlamda kuzey-güney koridor ve Orta Koridor'u desteklemesini düþündüðümüz Kalkýnma Yolu Koridoru'nda bir çalýþma yapýyoruz. Irak'ýn Basra Körfezi'nden baþlayýp Türkiye'ye bin 200 kilometre gelip oradan Avrupa'ya; Türkiye içerisinde de Orta Koridor'a baðlanmasýyla ilgili bir çalýþmamýz var." ifadelerini kullandý.
"Özellikle son zamanlardaki yaðan aþýrý yaðmurlarýn doðal afetleri beraberinde getirmesi ve þehirlerimizin güvenliðini tehdit eden duruma gelmesiyle iklim deðiþikliði noktasýnda þehirlerimizi ülkemizi daha yaþanabilir ve dirençli bir konuma getirmeye ilgili çalýþmalarýmýz var. Biz ülkemizde neler yaptýðýmýzý paylaþtýk hem de buraya katýlan ülkelerde neler yapýldýðýný takip ediyoruz ve iþ birliklerimizi geliþtiriyoruz."