Bakan Uraloðlu, daha güçlü bir ülke olabilmek için gençlerin yenilikçi bakýþ açýsýyla geleceðe ýþýk tutmalarý gerektiðini söyledi.
Uraloðlu, TCDD Kule Restoran'da düzenlenen "Ulaþan ve Eriþen Türkiye 2053 AR-GE Proje Fikir Yarýþmasý Ödül Töreni"ne katýldý.
Bakan Uraloðlu, buradaki konuþmasýnda her alanda yerli, milli ve özgün üretime büyük önem verdiklerini, yerli ve milli ürün tedarikinde tüm paydaþlarý bir araya getiren projelerle çalýþmalarý yönlendirdiklerini dile getirdi.
Uraloðlu, yarýþmanýn söz konusu çalýþmalarýn en güzel örneklerinden olduðuna iþaret ederek, þu ifadeleri kullandý:
"Daha güçlü bir ülke olabilmemiz için gençlerin yenilikçi bakýþ açýsý ile geleceðe ýþýk tutmamýz gerektiðini düþünüyoruz. Bu baðlamda Bakanlýðýmýzýn görev alanlarýyla ilgili sektörlere yönelik yenilikçi fikirler ve yaratýcý projeler kazandýrmak için bir yarýþma düzenleyerek sizler gibi genç beyinlerimizi harekete geçirmeyi hedefledik. Gençlerimizden gelen görüþ ve fikirlerin Bakanlýk tarafýndan ciddiyetle deðerlendirilip baþarýlý fikirlerin ödüllendirildiði bir ekosistemin var olduðunu göstermeyi de amaçladýk."
1915 Çanakkale, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri, Avrasya Tüneli ve Marmaray gibi projelerde Türk mühendis ve iþçilerin emeðinin büyük olduðunu anlatan Uraloðlu, bu çalýþmalarda aktif rol alan çalýþanlarýn ülkenin geliþimi ve ilerlemesi üzerinde etkilerinin büyük olduðunu kaydetti.
Uraloðlu, ülkenin ürettiði en yüksek deðere sahip teknoloji projelerinden birisinin yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A olduðuna iþaret ederek, "Þu anda uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklýktaki yer sabit yörüngesine varmak için kimyasal itki sistemiyle ateþlenerek kalýcý yörüngesine doðru ilerliyor. Türksat 6A, sorunsuz bir þekilde, uzaydaki yolculuðuna devam ediyor ve bizler de sabýrsýzlýkla yýl sonuna kadar hizmete baþlayacaðý aný bekliyoruz." diye konuþtu.
Yarýþmaya 29 üniversiteden 116 öðrencinin geliþtirdiði 52 projeyle baþvuru yapýldýðý bilgisini veren Uraloðlu, kara yolu, denizcilik, demir yolu ve havacýlýk sektörlerinde ayrý ayrý deðerlendirmeye tabi tutulan projelerden her sektör için birinci, ikinci ve üçüncü olan projelerin dikkate alýndýðýný belirtti.
Uraloðlu, bilgi ve iletiþim teknolojileri sektörünün hýzlý bir þekilde büyüdüðünün altýný çizerek, þunlarý kaydetti:
"Bu sektörün 2026'da 5,6 trilyon dolar küresel büyüklüðe ulaþacaðý öngörülüyor. Bu miktardan pay alabilmek için daha çok giriþimci çeken, yenilikçi fikirleri elinde tutan ülkeler yarýnýn kazananý olacak. Avrupa Giriþimcilik Ekosistemi Ýstatistikleri'ne baktýðýmýzda, ilk sýrada 24,3 milyar dolar ile Ýngiltere geliyor. Ülkemiz ise 1,6 milyar dolar ile Avrupa ülkeleri arasýnda 10. sýrada. Batý dünyasýna olan yakýnlýðýmýz ve genç nüfusumuzla, ülkemizin bölgede en büyük üretim ve yatýrým merkezi olmasýnýn hiç de zor olmadýðýna inanýyorum. Ancak günümüzde nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarlar, bulut biliþim, makineler arasý iletiþim, blokzincir uygulamalarý ve yapay zeka teknolojileri konuþulurken, bizim de bunlarý artýk çok daha profesyonel platformlarda ele almamýz gerekiyor."
Son bir yýlda 32 AR-GE projesi baþlattýklarýný anlatan Uraloðlu, "Bunlar arasýnda, 5. Nesil Mobil Haberleþme Çaðrýsý, Ulaþtýrma Teknolojileri Çaðrýsý, K-AUS Merkezi Yönetim Platformu (C-its) projesi gibi sektöre yön veren projeler bulunuyor. Ayrýca baþlatmayý planladýðýmýz AR-GE faaliyetleri içerisinde, ulaþýmda eriþilebilirlik için 100 milyon lira bütçeli AR-GE proje çaðrýsýna çýkmayý, kara yollarý, denizcilik ve raylý sistemler alanlarýnda kurumlarýmýzýn ihtiyaçlarý doðrultusunda AR-GE projelerini hayata geçirmeyi ve 6G mobil haberleþme sistemlerine yönelik araþtýrma projelerini geliþtirmeyi planlýyoruz." dedi.
Uraloðu, 5G ile ilgili takvimi bu yýl açýklayacaklarýný ve 2025'te ihalesini yaparak 2026'da hayata geçirmeyi planladýklarýný bildirdi.
Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Araþtýrmalarý Merkezi (UDHAM) Baþkaný Selami Yazýcý da yarýþmaya yapýlan baþvurulardaki projeleri incelediklerinde çok heyecanlandýklarýný ifade etti.
Yazýcý, projeleri tek tek inceledikten sonra ilgili kamu kurumlarý ile paylaþacaklarýný ve bunlarýn hayata geçme süreçlerine yönelik çalýþmalar yürütüleceðini dile getirdi.
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan dereceye giren projelere ödülleri takdim edildi.
Yarýþma kapsamýnda, kara yolu, demir yolu, havacýlýk ve denizcilik kategorilerinde ödüller verildi. Söz konusu kategorilerde birincilik ödüllerine sýrasýyla Yasin Karaca, Ahmet Bertuð Aygün, Furkan Mert Bulut ve Burak Günaydýn layýk görüldü.