Bakan Uraloðlu'ndan Kalkýnma Yolu açýklamasý: Mevcut ulaþtýrma koridorlarýnýn tamamlayýcýsý olacak
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý tarafýndan Kalkýnma Yolu Projesi 1.Bakanlar Konseyi Toplantýsý gerçekleþti. Dolmabahçe Cumhurbaþkanlýðý Çalýþma Ofisi'nde düzenlenen toplantýda, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Irak, Birleþik Arap Emirlikleri ve Katarlý mevkidaþlarýyla bir araya geldi. Bakan Abdulkadir, Kalkýnma Yolu Projesi'nin Asya ile Avrupa arasýndaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacaðýný belirterek proje ile birlikte, Irak'ta inþa edilen FAV Limaný'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nýn her ülkesine kesintisiz ulaþým saðlanacaðýný ifade etti.

"ÝÞBÝRLÝÐÝ EN ÜST SEVÝYEYE ÇIKACAK"

Proje çerçevesinde iþbirliðinin daha da güçleneceðini belirten Bakan Uraloðu, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn 22 Nisan 2024 tarihinde Irak'a gerçekleþtirdikleri ziyaret kapsamýnda Türkiye, Irak, Birleþik Arap Emirlikleri ve Katar olarak "Kalkýnma Yolu hakkýnda Ortak Ýþ Birliði Mutabakat Zaptý'ný" imzaladýk Bu Mutabakat Zaptý ile dört ülke arasýnda Kalkýnma Yolu Projesi çerçevesinde Bakanlar Konseyi'ni kurma kararý almýþtýk. Bugün de Türkiye olarak bu konseyin ilk toplantýsýna ev sahipliði yaptýk. Kalkýnma Yolu Projesi ile ilgili dört ülkenin iþbirliðini en üst seviyeye çýkaracak olan bu konsey vasýtasý ile projeyi hep birlikte ve etraflýca deðerlendirme imkaný bulduk. Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hýzlý bir þekilde yapýlacak taþýmacýlýðýn tesis edilmesinin ulaþtýrma koridorlarýna katkýsýný ele aldýk. Ýlerleyen dönemde bu alandaki iþbirliðimizin somut çýktýlarýný ortaya koymaya yönelik atýlacak adýmlarý da belirledik. Birlikte hareket etmek ve planlarýmýzý hýzla hayata geçirmek adýna konseyin faaliyetlerini önemsiyoruz. Ayrýca, ilk toplantýmýz olmasý sebebiyle, Kalkýnma Yolu Projesi kapsamýnda oluþturulan Bakanlar Konseyinin yönetim ve iþleyiþ mekanizmalarýnýn belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritasýný ele aldýk. Kalkýnma Yolu Projesi kapsamýnda kurulan bu Konseyin bünyesindeki toplantýlarýmýz önümüzdeki süreçte de devam edecektir. Proje kapsamýndaki iþ birliðimizin daha da güçlenerek ilerleyeceðine inancým tamdýr" ifadelerini kullandý

Türkiye'nin KKTC'deki mega projesinde geri sayým baþladý

"ÇOK ÖNEMLÝ BÝR PROJE"

Proje ile birlikte Asya ile Avrupa arasýnda seyahat süresinin azalacaðýný ifade eden Bakan Uraloðlu, "Kalkýnma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için deðil hem bölge coðrafyasý için hem de küresel tedarik zincirleri açýsýndan çok önemli bir projedir. Ayrýca bu proje, sadece bir ulaþtýrma projesi deðil, bölgenin refah ve istikrarýný artýracak çok daha geniþ kapsamlý bir proje olarak ön plana çýkmaktadýr. "Kalkýnma Yolu Projesi" ile Irak'ta inþa edilen FAV Limaný'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nýn her ülkesine kesintisiz ulaþým saðlayacaðýz. Asya ile Avrupa arasýndaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacaðýz. Faw Limaný'ndan yola çýkacak bir geminin Süveyþ Kanalý üzerinden Avrupa'ya ulaþmasý arasýnda geçecek olan süre ile Kalkýnma yolu üzerinden ayný yükün Avrupa'ya ulaþmasý arasýnda 15 günlük bir kazaným saðlanacak" dedi.

'Uygun tek aktör Türkiye' itirafý: Eninde sonunda kabul etmek zorunda kalacaklar

ÜLKELERÝN KALKINMASINA KATKI SAÐLAYACAK

Projenin global ticaret sistemine doðrudan katký saðlayacaðýný söyleyen Bakan Uraloðlu, "Bakýn, Kovid-19 pandemisiyle küresel tedarik zincirlerinde baþlayan dönüþümün devamýnda, 2022 yýlýnda baþlayan Rusya-Ukrayna savaþý sonrasýnda içinde bulunduðumuz bölgenin lojistik haritasýndaki deðiþim sürecini de hýzlandýrdý. Yine, 2023 yýlýnýn Ekim ayýnda baþlayan Ýsrail-Filistin savaþýyla birlikte, Kýzýldeniz Bölgesi'nde yaþanan güvenlik krizi sonucunda Süveyþ Kanalý'nda ticari gemi geçiþleri sýkýntýya girdi. Bu güzergah küresel denizcilik þirketleri tarafýndan tercih edilmemeye baþladý ve bunun yerine Ümit Burnu'na yöneldiler. Çin'den kalkýp Ümit Burnu'na dönen gemiler de 35 günde ulaþtýklarý Londra'ya yaklaþýk 45 günde ulaþýyor. Burada da 10 günlük bir artýþ var ve bu yüzde 30 civarýnda maliyet artýþý demek. Bir de burayý kullanan gemilerin sigorta maliyetleri de çok ciddi þekilde artmýþ durumda. Dolayýsýyla biz mesela bugün Kalkýnma Yolu Koridorunu bitirmiþ olsaydýk bu tür maliyetler de düþmüþ olacaktý. Ayrýca Kalkýnma Yolu sadece uygun maliyetli ve kýsa süreli bir ulaþtýrma koridoru sunmakla kalmayacak, ayný zamanda mevcut ulaþtýrma koridorlarýnýn tamamlayýcýsý da olacak. Doðu batý yönündeki koridorlarý kuzey güney yönünde de baðlayacak. Böylece, global ticaret sistemine doðrudan katký saðlayacak olan Kalkýnma Yolu Projesi katýlýmcý bütün ülkelerin kalkýnmasýna ve geliþmesine de katký saðlayacak. Tüm bu açýlardan düþünüldüðünde, oluþturduðumuz Bakanlar Konseyinin son derece önemli bir misyon üstlendiði aþikardýr" diye konuþtu.

Türkiye'den Suriye'nin kuzeydoðusu için PKK uyarýsý

  • Bakan Uraloðlu
  • kalkýnma yolu
  • Bakanlar Konseyi Toplantýsý