Bakan Varank açýlýþa makam aracý Togg'la geldi: Önemli bir mesaj olduðunu düþünüyorum
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Ýstanbul Üsküdar'da Üsküdar Giriþimcilik Akademisi'nin açýlýþýna katýldý. Açýlýþa makam aracý Togg ile gelen Bakan Varank, tören öncesinde Bilim Üsküdar binasý önünde aracýnýn önünde basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu. Varank, siyasette hizmet anlayýþýný benimsediklerini belirterek, "Biz Türkiye'de siyasetin çýtasýný hep yüksekte tutmak için 21 yýldýr mücadele ediyoruz. Hizmet siyasetinden hiçbir zaman taviz vermedik. Milletimize hangi sözü verdiysek onu tutabilmek için de büyük bir gayretle çalýþtýk" dedi.

Yerli otomobil Togg hakkýnda açýklamalarda bulunan Bakan Varank, "Türkiye'nin otomobili projesi Sayýn Cumhurbaþkanýmýz bu önemli hedefi ortaya koyduðu andan itibaren Türkiye'de heyecan oluþturan bir projeydi. Hamdolsun bugün o projenin neticelerini aldýk. Türkiye'nin otomobili yollarda olacak demiþtik. Bakan arkadaþlarýmýz makam aracý olarak Togg'u kullanmaya baþladýlar. Biz Türkiye'de siyasetin çýtasýný hep yüksekte tutmak için 21 yýldýr mücadele ediyoruz. Hizmet siyasetinden hiçbir zaman taviz vermedik. Milletimize hangi sözü verdiysek onu tutabilmek için de büyük bir gayretle çalýþtýk. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde bu çalýþmalarýmýza devam edeceðiz. Türkiye'nin otomobili projesi 7'den 77'ye bütün vatandaþlarýmýzda heyecan oluþturan bir projeydi. Özel sektörümüzün babayiðitlerinin de büyük fedakarlýklarýyla Türkiye'nin otomobilini yollara çýkarmýþ olduk. Dünden beri ben Ýstanbul'dayým, açýlýþlara katýlýyorum. Gençlerle bir araya geliyoruz. Sokakta arabayý gören vatandaþlarýmýz bizlere teþekkür edip, Sayýn Cumhurbaþkanýmýza dua ediyorlar. Biz Türkiye'de taþ üstüne taþ koyan kim varsa onlarý destekledik. Desteklemeye de devam edeceðiz. Ülkemizde bakanlarýn kendi yerli ve milli otomobillerini makam aracý olarak kullanmalarýnýn Türkiye'nin nereye geldiðini göstermesi açýsýndan önemli bir mesaj olduðunu düþünüyorum" dedi.

Togg'un sevkiyatý hakkýnda da konuþan Bakan Varank, "Dün itibarýyla tüm Türkiye'ye sevkiyatlar baþladý. Gerek DMO'nun sipariþleri, gerek Türkiye'nin Otomobili Giriþim Grubu'nun Türkiye'nin farklý noktalarýnda açmýþ olduðu deneyim merkezlerine giden araçlar, bunun yanýnda vatandaþlarýmýzýn araçlarý da peyderpey sevk edilmeye baþlandý" diye konuþtu.

Elektrikli olan yerli aracýn þarjý konusunda ise Varank, "Kullanan arkadaþlarýmýz þarj edecek yerleri çok kolay buluyorlar Ýstanbul içerisinde. Biz bir sýkýntý yaþamadýk" dedi.

Ardýndan Üsküdar Giriþimcilik Akademisi'nin açýlýþýna katýlan ve burada açýklamalarda bulunan Bakan Varank, "Bugün burada Ýstanbul Kalkýnma Ajansý ve Üsküdar Belediyemizin iþbirliði ile hayata geçen Gelecek Üsküdar Giriþimcilik Akademisi'nin açýlýþýný yapmak üzere bir araya geldik. Akademiden önce ben Bilim Üsküdar'a, bu muazzam esere bir parantez açmak istiyorum. Bildiðiniz gibi Üsküdar, tarihi ve kültürel dokusuyla her zaman dikkatleri üzerine çeken müstesna bir ilçemiz. Ancak þimdi bu vizyoner bilim merkezi sayesinde bilim ve teknoloji ile de adýndan söz ettiriyor. Burasý önümüzdeki dönemde giriþim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Geçtiðimiz aylarda üniversiteye yeni baþlayacak gençlerle bir söyleþiye katýldým. O söyleþide de gençlere her zaman tavsiye ettiðim gibi þunu söyledim; gençler üniversiteye baþlarken ilk hedefiniz bir yerde istihdam edilmek, birinin çalýþaný olmak olmasýn. Sizin potansiyeliniz, kabiliyetleriniz, yetkinlikleriniz aslýnda bunun çok ötesinde. Öncelikli olarak kendi iþimi, kendi giriþimimi nasýl kurarým, kendi ayaklarým üzerinde nasýl dururum, kendi iþimin patronu nasýl olurum bunu düþünün. Yani üniversiteye baþlarken ilk hedefiniz çalýþan deðil iþveren olmak olsun. Ben bunlarý söyledikten sonra bir baktým muhalif medya hemen operasyona baþlamýþ. Söylediklerimi saðýndan solundan kýrpmýþlar. Manþeti þöyle atmýþlar: Mustafa Varank gençlere dedi ki üniversiteye baþlarken hedefiniz iþ bulmak olmasýn. Tabii üniversite mezunu gençlerimize 'muhtarlarýn yanýnda sekreter olmayý' büyük istihdam projesi olarak görenlere neyi anlatabiliriz" dedi.

"Bugün küresel rekabet ortamýnýn yeniden þekillendiði bir dönemdeyiz" ifadesini kullanan Varank, "Küçücük bir start-up, çok kýsa bir sürede büyüyerek en köklü þirketlerin onlarca yýlda ulaþabildiði seviyelere kolaylýkla gelebiliyor. Türkiye artýk çýkardýðý unicorn'larla yani 'bir milyar dolar deðerlemeye ulaþan firmalarýyla' dünyada manþet oluyor. Bundan 3-4 sene önce bu ülkede muhalefet unicorn'u sadece tek boynuzlu mistik bir at olarak biliyordu. Bizim verdiðimiz destekler sayesinde diðer adýný da öðrenmiþ oldular. Bugün Türkiye'nin 6 tane unicorn'u ya da bizim tabirimizle turcornu, yani 1 milyar dolar deðerlemeye ulaþan þirketi var" diye konuþtu.

Varank, "Son olarak önemli bir müjdeyi buradan bu kürsüden sizlerle paylaþmak istiyorum. Ýstanbul'daki gençlerimizin istihdam garantili bir proje ile yazýlýmcý olarak yetiþmeleri için uygulamaya koyduðumuz 'Yetenek Ýstanbul Programý'nda deðerlendirmelerimizi tamamladýk. Bu çerçevede Ýstanbul'a yenilikçi ve uygulama temelli 20 merkez kuruyoruz. Bu merkezlerde hem yazýlým eðitimleri vereceðiz, hem de gençlerimizin yazýlýmcý olarak çalýþmalarýný saðlayacaðýz. Bu program için 125 milyon TL kaynak ayýrdýk. 10 üniversite ve 10 belediyemizin kuracaðý 20 Yetenek Ýstanbul Yazýlým Eðitim ve Ýstihdam Merkezi Ýstanbul'umuza hayýrlý olsun. Bizim daha gidecek yolumuz, yapacak iþlerimiz var. 2053 ve 2071 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaþmada sizler giriþimci kimliklerinizle baþrolü oynayacaksýnýz. Yeter ki hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Bu ülkeye inanmaktan vazgeçmeyin. Biz tüm imkanlarýmýzla her zaman yanýnýzda olmaya devam edeceðiz" dedi.

Açýlýþ programýna Ýstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen de katýldý.