Bakan Varank Bursa'da cantýk pidesi ve süt helvasý yaptý
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, bakanlýða baðlý Bursa, Eskiþehir, Bilecik Kalkýnma Ajansý (BEBKA) ile BTSO tarafýndan hayata geçirilen BTSO Mutfak Akademi ile giriþimcilerin, gençlerin ve kadýnlarýn yiyecek ve içecek sektöründe meslek sahibi olmalarý hedeflendi. Burada servis, oditoryum ve barista eðitim alanlar ile sýcak ve hamur iþi eðitim mutfaklarý olmak üzere 5 yeni eðitim alaný oluþturuldu.

Akademide, aþçýlýk, aþçý yardýmcýlýðý, pastacýlýk, pastacý yardýmcýsý, barista, servis görevlisi, pizzacý, dönerci, baklavacý, giriþimci aþçý, giriþimci pastacý, yiyecek içecek iþletmeciliði ve pidecilik alanlarýnda eðitimler veriliyor. Ayrýca burada eðitimlere katýlan kursiyerler, uygulama restoraný olarak kurgulanan 1889 BURSA&DOUBLE F Restoran'da çalýþarak uygulamalý eðitimlerini pekiþtiriyor.

Aday tanýtým toplantýsýnda "Artýk en sevdiðim pide cantýktýr" diyen Varank, Bursa'nýn ünlü lezzetini üretiminin her aþamasýnda test etti.

BTSO Mutfak Akademi'yi ziyaret eden Varank, þehrin geleneksel tatlarýndan süt helvasýný da kendi elleriyle piþirdi. Önlüðü takarak cantýk hamurunu açan Varank, kürekle cantýklarý fýrýna gönderdi.

AK Parti Bursa milletvekili adayý Varank'a þef Ömür Akkor yardýmcý olurken, akademi öðrencileri Varank'ýn yaptýðý cantýk pidesi ve süt helvasýnýn tadýna bakarak tam not verdi.

- "TÜRKÝYE GASTRONOMÝ ANLAMINDA DÜNYANIN BÝR NUMARALI ÜLKESÝ"

Varank, BEBKA desteðiyle BTSO Mutfak Akademi'nin yenilendiðini anýmsatarak, ziyaretine iliþkin þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Arkadaþlarýmýz buraya geldiklerinde kendilerini sektörde bir adým öne götürecek eðitimleri alabilecek, kendilerini yetiþtirecekler. BTSO Mutfak Akademi, staj ve iþ eþleþtirmeleriyle bursiyerlerin iþ bulmasýný kolaylaþtýrdý. Kültürüne baktýðýmýzda tarihsel zenginliklerimizi de göz önünde bulundurduðumuzda Türkiye gastronomi anlamýnda dünyanýn bir numaralý ülkesi diyebiliriz. Bursa da bu lezzetler içerisinde önemli bir yer tutuyor. Bir Bursalý olarak bu lezzetleri de bundan sonra hem Türkiye'ye hem de dünyaya daha çok tanýtacaðýz."

Þef Ömür Akkor da Bursa'nýn özellikle mandýracýlýk anlamýnda tarihi bir merkez olduðunu vurgulayarak, "9 bin sene önce burada yapýlan kazýlarda bulunan küplerin kenarlarýnda biriken süt yaðlarýný görüyoruz. Bursa, Osmanlý'ya da payitahtlýk yaptý. O yüzden saraydan kalan yemekler var. Okulu gezdim ve çok etkileyici buldum. Müthiþ bir gündü benim için. Ýlk fýrsatta ders için tekrar bir araya geleceðiz." ifadelerini kullandý.

Ziyarete Bursa Valisi Yakup Canpolat, AK Parti Bursa Ýl Baþkaný Davut Gürkan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Ýbrahim Burkay ile BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak eþlik etti.

Bursa cantýk ve süt helvasý, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafýndan 2021 yýlýnda tescillenerek coðrafi iþaret alan ürünler arasýnda bulunuyor.