Bakan Varank: HackMasters Yarýþmasý'nda biz gençlerimize bu heyecaný vermiþ oluyoruz
ABONE OL

Dijital Dönüþüm Ofisi tarafýndan TEKNOFEST Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamýnda gerçekleþtirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren HackMasters Yarýþmasý, Bakan Varank'ýn verdiði startla baþladý.

Atatürk Havalimaný'nda gerçekleþtirilen organizasyonu baþlatan Varank, yarýþma esnasýnda bütün katýlýmcýlarý teker teker ziyaret ederek onlarla sohbet etti.

Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi Baþkaný Ali Taha Koç'tan yarýþma ile ilgili bilgi alan Varank, sonrasýnda basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, HackMasters'ýn TEKNOFEST'in en önemli ve en heyecanlý yarýþmalarýndan biri olduðunu söyledi.

Varank, "Burada gençlerimizin siber güvenlik kabiliyetlerini test etmeye ve deðerlendirmeye çalýþýyoruz. Sað olsun Ali Taha Bey de her sene yeni bir konseptle bu yarýþmalarý daha heyecanlý ve ilgi çekici hale getiriyor." diye konuþtu.

Yarýþmanýn bu yýlki temasýnýn nesnelerin interneti (IoT) olduðunu dile getiren Varank, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Nesnelerin internetinin hayatýmýzda her geçen gün daha fazla yer almasý sebebiyle evlerimizde kullandýðýmýz akýllý ve baðlantýlý cihazlarýn güvenliðini test edeceðimiz bir yarýþma ortamý oluþturduk. Burada genç arkadaþlarýmýz evde kullandýðýmýz televizyonu, kamerayý, buzdolabýný, fýrýný hacklemeye çalýþacaklar. Buradaki zafiyetleri tespit etmeye çalýþacaklar. Bütün bu süreçleri baþarýyla bitirirlerse de 100 bin liralýk ödülü kazanmýþ olacaklar."

- "BAÐLANTILI CÝHAZLARIN GÜVENLÝÐÝ GÜNDEMÝMÝZDE"

Bakan Varank, yarýþmaya 1.071 kiþinin baþvurduðunu, bunun oldukça yüksek bir rakam olduðunu belirterek, finale kalan 20 beyaz þapkalý hackerin burada yarýþtýðýný söyledi.

Baðlantýlý cihazlar ve nesnelerin internetinin kendilerinin sürekli gündemde tuttuklarý bir alan olduðunu dile getiren Varank, þu bilgileri verdi:

"Son dönemde Türk Standardlarý Enstitüsü ile bu tip cihazlarýn güvenliðini test edeceðimiz laboratuvarlarýn anlaþmalarýný imzaladýk. Bu cihazlarla ilgili standartlarý belirledik. Ama böyle bir yarýþma ayný zamanda iþte bizim o yaptýðýmýz standart belirleme çalýþmalarýna da çok katký saðlayacak. Burada beyaz eþya tedarikçisi markamýz var.

Arçelik bizimle beraber bu yarýþmada hem sponsor hem de kendi ürünlerini buraya getirerek burada bir akýllý ev aðý kurarak ve cihazlarý buraya baðlayarak aslýnda bu test ortamýný oluþturdular. Her firma kendi ürünlerinin zafiyetlerini tespit ettirme noktasýnda bu kadar cesur deðil. Bu manada aslýnda özel sektörle Dijital Dönüþüm Ofisimizin hazýrladýðý güzel bir yarýþma."

- "TÜRKÝYE'YÝ KATMA DEÐERLÝ ÜRETÝMLE ÝLERÝYE GÖTÜRMEK ÝSTÝYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Varank, Türkiye'yi katma deðerli üretimle, bilgi teknolojilerine dayanan bir kalkýnmayla ileriye götürmek istediklerini kaydederek, "Bunun yolu da iþte bu tip yarýþmalarla gençlerimizi bu alanlara yönlendirebilmekten; teknolojiye, inovasyona, AR-GE'ye yatýrým yapmaktan geçiyor. Ýþte bir HackMasters Yarýþmasý'nda da biz gençlerimize bu heyecaný vermiþ oluyoruz." diye konuþtu.

TEKNOFEST coþkusunun Atatürk Havalimaný'nda devam ettiðini dile getiren Varank, 7'den 77'ye herkesi TEKNOFEST'e davet etti.