Bakan Varank: Ýmam hatip öðrencilerine milletle birlikte devletin de sahip çýktýðý bir ortamda yaþýyoruz
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Arz Portföy ve Takas Ýstanbul sponsorluðunda KartalDernek tarafýndan düzenlenen "Zirve Kartal: Giriþimcilik ve Ýnovasyon Zirvesi"nin açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, kendisini bir imam hatipli olarak evinde gibi hissettiðini söyledi.

Bugün aslýnda bu hissiyatýn verdiði huzurla, eðlenceli vakit geçirecekleri, keyifli sohbetler yapacaklarý bir program hayal ettiðini ifade eden Bakan Varank, ancak dün Bartýn'dan iç yakan, çok üzücü haberler aldýklarýný, maden ocaðýnda yaþanan patlama sonucu hayatýný kaybeden emekçilerin bulunduðunu, bu nedenle içinin buruk olduðu dile getirdi.

- "ÝMAM HATÝP ÖÐRENCÝLERÝNE MÝLLETLE BÝRLÝKTE DEVLETÝN DE SAHÝP ÇIKTIÐI BÝR ORTAMDA YAÞIYORUZ"

Bakan Varank, bugün giriþimcilik ve inovasyon konuþmak üzere bir araya geldiklerini anýmsatarak, böyle bir organizasyonun bir imam hatip lisesinde düzenleniyor olmasýnýn özellikle kendi jenerasyonundaki insanlar için ne kadar anlamlý olduðunu vurguladý.

Ýnsanýn bu atmosferi görünce, nereden nereye diye iç geçirmeden, þükretmeden geçemediðini ifade eden Varank, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yaþýnýz itibarýyla sizler 2002 öncesi döneme þahit olmadýnýz. Ýyi ki de olmadýnýz, çünkü o dönemdeki abileriniz ablalarýnýz sizin kadar þanslý deðildi. Sizin gördüðünüz deðeri maalesef onlar görmüyorlardý. 28 Þubat'ýn kapkara zihniyeti bizzat imam hatiplerin üstüne karabasan gibi çökmüþtü. Ýmam hatipliler katsayý garabetiyle üniversitelere giremediler, ikna odalarýna tabi tutuldular, kadýnlar baþörtüsü sebebiyle birçok imkandan mahrum býrakýldý. Ama Recep Tayyip Erdoðan diye bir yiðit imam hatipli çýktý ve tüm bu faþist uygulamalarý tarihin çöplüðüne gönderdi. Hamdolsun bugün farklý bir iklimin içerisinde yaþýyoruz. Cumhurbaþkanýnýn imam hatipli olmakla gurur duyduðu bir devletin vatandaþlarýyýz. Bugün imam hatip okullarýna, imam hatip öðrencilerine milletle birlikte devletin de sahip çýktýðý bir ortamda yaþýyoruz. Ýþte bu yüzden artýk imam hatip neslinin omzunda çok daha büyük, aðýr sorumluluklar var. Nedir o? Her açýdan örnek bir nesil olabilmek."

Varank, devletlerin, birbirlerine karþý üstünlüðü savaþlarla deðil ekonomilerle kurduðunu anlatarak, Türkiye'yi güçlendirecek, ekonomik ve teknolojik baðýmsýzlýðý tahkim edecek bir nesil olmalarýnýn en büyük hayali olduðunu söyledi.

"Sevgili gençler, þunu asla unutmayýn" diye seslenen Bakan Varank, "Bizim Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn öncülüðünde belirlediðimiz ve uðrunda gece gündüz çalýþtýðýmýz bir idealimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu. Biz bu vizyonla kritik teknolojilerin sadece pazarý deðil, ayný zamanda üreticisi olan bir Türkiye'yi inþa etmek istiyoruz. Bu amaçla yürüttüðümüz tüm çalýþmalarýn merkezine de gençlerimizi koyuyoruz." diye konuþtu.

Havacýlýktan uzaya, savunma sanayisinden elektrikli araçlara, yazýlýmdan yapay zekaya kadar birçok alanda yaptýklarý atýlýmlara gençlerin öncülük etmesini istediklerini vurgulayan Varank, fýrsat verildiðinde, imkân tanýndýðýnda Türk gençliðinin yapabileceklerinin bir sýnýrý olmadýðýna defalarca þahit olduklarýný, bu baþarýlarý her alana yaygýnlaþtýrmak ve gençlerin öncülüðünde ülkenin teknolojik baðýmsýzlýðýný pekiþtirmek istediklerini, bunun için de çocukluktan üniversite ve sonrasý döneme kadar hayatlarýnýn her aþamasýnda gençlere en modern imkanlarý saðladýklarýný anlattý.

Varank, Deneyap Teknoloji atölyelerini bu sebeple hayata geçirdiklerini anýmsatarak, "Ortaokul ve lise çaðýndaki öðrencilerimize burada yapay zekâ, robotik, kodlama, nanoteknoloji, havacýlýk ve uzay eðitimleri veriyoruz." þeklinde konuþtu.

Benzer þekilde her yýl rekorlar kýrarak büyüyen Teknofest'in de bu amaçla kurguladýklarý diðer önemli bir projeleri olduðunu belirten Varank, "Özellikle lise ve üniversite çaðýndaki gençler Teknofest'te dünyanýn en yeni teknoloji alanlarýndaki yarýþmalara kendi projeleriyle katýlýyorlar. Kendi geliþtirdikleri roketleri, elektrikli otomobilleri, insansýz hava araçlarýný, denizaltýlarý yarýþtýrýyorlar. Kartal da Teknofest'te adý sýk duyulan okullarýmýzdan birisi." dedi.

Türkiye'nin en büyük teknoparkýnýn Biliþim Vadisi olduðuna iþaret eden Varank, Biliþim Vadisi ile Türkiye'de çýðýr açýcý iþlere yatýrýmlar yaptýklarýný, destek olduklarýný söyledi.

Varank, TÜBÝTAK burslarýyla gençlerin ve araþtýrmacýlarýn bilimsel çalýþmalarýna katkýlar sunduklarýný aktararak, her alanda gençlerin yanýnda olduklarýný bundan sonra da hükümetler olarak yanlarýnda olmaya devam edeceklerini belirtti.

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile hazýrladýklarý Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde giriþimcilik için ayrý bir baþlýk oluþturduklarýný ifade eden Varank, þunlarý kaydetti:

"Giriþimciliðin dinamizmiyle kalkýnan Türkiye'yi inþa edecek kapsamlý politikalarý bu strateji çerçevesinde uyguluyoruz. Teknoloji tabanlý iþler baþta olmak üzere giriþimcilik sürecinin her aþamasýný hýzlandýracak altyapýlarý ve ihtiyaç duyulan destekleri saðlayarak müteþebbislerin, özellikle genç müteþebbislerin hayatýný kolaylaþtýrýyoruz. Kurduðumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi yapýlarla yenilikçi iþ fikirlerinin ticarileþtirildiði yerlerle aslýnda Türkiye'de bir dinamizm inþa ediyoruz.

Buralarda, giriþimcilere fiziki imkanlardan, vergisel avantajlara mentörlükten network desteðine kadar birçok kolaylaþtýrýcý imkân sunuyoruz. Bu altyapýlar elbette çok önemli ama tek baþýna yeterli deðil. Çünkü giriþimcilik dediðinizde en önemli hususlardan birisi giriþimcilerin kolay bir þekilde finansmana ulaþabilmesi. Finansman konusu hala giriþimcinin önündeki en büyük soru iþareti olarak önümüzde duruyor. Biz de gerek kendi kurduðumuz gerekse destek saðladýðýmýz fonlarla giriþimcilerimizin kullanabileceði kaynaklar oluþturuyoruz. TechInvesTR, Teknoloji-Ýnovasyon Fonu ve Bölgesel Giriþim Sermayesi Fonu bizzat bizim Bakanlýðýmýzýn kurduðu fonlar. Biliþim Vadimizde biz kendi yatýrým fonumuzu oluþturduk."

Varank, kendisinin Ýstanbul Ýmam Hatip Lisesi mezunu olduðunu, ama farklý dönemlerde Kartallý arkadaþlarýyla çok çalýþtýðýný belirterek, "Beraber siyaset yaptýk, mücadele yaptýk ve dolayýsýyla Kartal ile olan gönül baðýmýz çok farklý." dedi.

Bu fonlarýn yanýnda Kalkýnma ajanslarýyla TÜBÝTAK ve KOSGEB ile giriþimcilere saðladýklarý birçok mali desteðin mevcut olduðunu anlatan Varank, bu desteklerle ilgili en kapsamlý ve güncel bilgilere ulaþmak için "www.yatirimadestek.gov.tr" adresini ziyaret edilmesini tavsiye etti.

- "YENÝ TÜRK MARKALARI ÇIKARMAK ÜZERE CESUR GÝRÝÞÝMCÝLERÝ, YENÝLÝKÇÝ FÝKÝRLERÝ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"

Varank, "Siz yeter ki yenilikçi fikirlerinizin ve hayallerinizin peþinde koþmaya devam edin" diyerek, kapýlarýnýn her zaman sonuna kadar açýk olduðunu söyledi.

Cumhuriyetin 100'üncü yýlý olan 2023 ve sonrasý için çok büyük hedeflerin bulunduðu aktaran Varank, þunlarý kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyýlýnýn dünyada 'Türkiye Yüzyýlý' olacaðýna inanýyoruz ve buna göre çalýþýyoruz. Yenilikçi ve teknoloji tabanlý giriþimcilerimizin katkýlarýyla bu hedeflere çok daha hýzlý ulaþacaðýmýzýn farkýndayýz. Bu nedenle küresel piyasalarda adýndan söz ettirecek yeni Türk markalarý çýkarmak üzere cesur giriþimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceðiz. Efendimizin de buyurduðu gibi rýzkýn 10'da 9'u ticarette yani giriþimcilikte ise bu alaný asla boþ býrakmadan, önce gençleri giriþimciliðin dinamizmi ile tanýþtýrýp sonra kariyer hedeflerine yönlenmelerini saðlayarak yolumuza devam edeceðiz. Gençlerin bu dönemdeki baþarýlarý emin olun bizi ziyadesiyle gururlandýrýyor. Geçen sene Türkiye'de erken aþama giriþimler, startuplar 1,5 milyar dolar yatýrým aldý, bu sene bu rakam ilk 7 ayda 1,5 milyar dolarý buldu. Geçen sene Avrupa'da oyun yatýrýmý alanýnda en fazla yatýrým alan þehir Ýstanbul oldu. Ýkinci þehre bakýyorsunuz Londra. Londra'da en fazla yatýrýmý kim almýþ diye bakýyorsunuz yine bir Türk vatandaþý oyun giriþimciliði alanýnda en fazla yatýrýmý almýþ."

Bakan Varank, geçen gün Hacettepe Teknopark'a gittiðini, üniversiteden yeni mezun biriyle tanýþtýðýný anýmsatarak, kendi þirketini kurduðunu, oyun geliþtirdiðini, 9 kiþilik ekibinin olduðunu söyledi.

Söz konusu giriþimcinin geliþtirdikleri oyunu ABD'ye 200 milyon dolara sattýðýný öðrendiðini anlatan Varank, "Bunu sattýktan sonra da, ben gerçekten þundan gurur duyuyorum, 'Biz bu sene 200 milyon liraya yakýn vergi ödeyeceðiz ve inþallah ben vergi rekortmenleri arasýna gireceðim.' dedi. Bakýnýz gencecik bir arkadaþýnýz. 200 milyon dolarlýk katma deðer üretebiliyor. O arkadaþýmýz þunu söyledi, aslýnda iþ yapýþ þekillerinin ne kadar deðiþtiðini göstermesi açýsýndan çok önemli, 'Ben 9 arkadaþýmý da þirkete ortak ettim, hepsi þu anda milyoner' dedi. Aslýnda önümüzdeki dönemde katma deðeri aslýnda sizin gibi gençler oluþturacak. Bizler de onun altyapýsýný hazýrlamak için çalýþýyoruz. Baþarý hikayesini siz deðerli gençlerimiz yazacaksýnýz." diye konuþtu.

Varank, uluslararasý medyanýn Türkiye'nin ürettiði insansýz hava araçlarýndan bahsettiði haberler olduðunu anlatarak, insansýz hava araçlarýnýn geliþtirildiði ekibin yaþ ortalamasýnýn 30'un altýnda olduðunu, gençlere bunun için önem verdiklerini vurguladý.

29 Ekim'de Togg fabrikasýnýn resmi açýlýþýný yapacaklarýný, seri üretim araçlarýn banttan ineceðini bildiren Varank, bu heyecan verici iþlere Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde imza atmanýn gurur verici olduðunu, Togg piyasaya çýktýðýnda herkesin gururu olacaðýný söyledi.

Konuþmasýnýn ardýndan Bakan Mustafa Varank, Kartal Anadolu Ýmam Hatip Lisesi'nin Kartal Bilim Üssünü gezerek öðrencilerin projelerini dinledi.

- "ÝÇÝNDE BULUNDUÐUMUZ SÜRECÝN MERKEZÎ KAVRAMI ÝNOVASYON"

Kartal Anadolu Ýmam Hatip Lisesi Müdürü Özkan Öztürk ise açýlýþ konuþmasýnda, insanýn içinde bulunduðu doðaya müdahale ederek, kültür ve medeniyet kurabilen yegane varlýk olduðunu belirterek, insanýn daha iyi bir dünya için bitimsiz bir yenilik süreci arayýþýnda olduðunu vurguladý.

Her nefes alýþta yenileniyor olmak gibi bilim, kültür ve teknolojik geliþmelerin de soluk alýp verdiðini ifade eden Öztürk, "Günümüzde merkezî bir kavram olarak inovasyon terimiyle ifade edilen bu süreç bilim ve teknoloji üretme, insan yetiþtirme kapasitesi ölçüsünce gerçekleþiyor. Dördüncü endüstri devrimi olarak adlandýrýlan içinde bulunduðumuz bu sürecin merkezi kavramý bu sebeple inovasyon olarak ortaya çýkýyor." diye konuþtu.

Öztürk, çaðýn fikir yörüngesinin etrafýnda inovasyon, enformasyon, AR-GE, giriþim, tasarým, sürdürülebilirlik, yapay zeka, dijital kültür, robotlar, arttýrýlmýþ gerçeklik, akýllý sistemler, nesnelerin internetinin seyrettiðini söyledi.

Kartal Anadolu Ýmam Hatip Lisesi Mezunlarý ve Mensuplarý Derneði Baþkaný Mahmut Kayacýk da son yýllarda yükseliþte olan teknolojileri ve ülke bazýnda gerçekleþen geliþmeleri konuþacaklarý bu zirvede, Bakan Varank'ý görmekten mutluluk duyduðunu belirterek, "Ýki gün boyunca gerçekleþecek olan bu zirvenin hayýrlara vesile olmasýný, hedeflenen bilgi ve tecrübe aktarýmýnýn gerçekleþmesini, tüm katýlýmcýlarýmýzýn bundan bolca fayda görmesini temenni ederim." dedi.

Bu arada, Arz Portföy ve Takas Ýstanbul ana sponsorluðunda, KartalDernek tarafýndan düzenlenen "Zirve Kartal: Giriþimcilik ve Ýnovasyon Zirvesi", Kartal Anadolu Ýmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleþtiriliyor.

16 Ekim 2022 Pazar günü akþama kadar giriþimcilikten yazýlýma, "metaverse"den insansýz teknolojilerine, havacýlýk ve uzay sanayisinden savunma sanayisine kadar ele alýnacak paneller, yarýn da devam edecek. Zirvenin keynote sunumlar, ilk adým dersleri ve yarýþmalarla katýlýmcýlara iyi bir deneyim yaþatmasý bekleniyor.