Bakan Varank: Türkiye'nin otomobilini Aliyev'e teslim etmekten gurur duyuyoruz
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de temaslarýna baþladý. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfýnýn (T3 Vakfý) kurduðu Bilim Bakü Merkezi ve Biliþim Vadisi Bakü'nü ziyaret etti. Bakan Varank, Azerbaycan Dijital Kalkýnma ve Ulaþtýrma Bakaný Reþad Nebiyev ile birlikte Azerbaycan Teknik Üniversitesi bünyesinde oluþturulan ve yapýmý devam eden Biliþim Vadisi Bakü'yü ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Daha sonra Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfýnýn (T3 Vakfý) kurduðu ve ASAN Yenilikçi Geliþim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Bilim Bakü Merkezi'ni ziyaret ederek bilgi aldý. Bilim merkezini ve odalarý dolaþan Bakan Varank, merkezde çalýþan ve öðretim gören gençlerle sohbet etti.

"BÝLÝÞÝM VADÝSÝ BAKÜ'NÜN DE AÇILIÞINI YAPMAK ÜZERE SON NOKTAYA GELMÝÞ DURUMDAYIZ"

Daha sonra gazetecilere açýklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in iki ülkenin beraber kalkýnmasý, büyümesi ve uluslararasý arenada beraber bir dayanýþma içerisinde hareket etmesi için önemli liderlik sergilediðini belirterek, "Biz de onlarýn çalýþma arkadaþlarý olarak, ekipleri olarak, bakanlýklarý olarak da iki ülke arasýndaki iliþkileri geliþtirmek, iki ülkeye ayný anda katký saðlamak için gayret gösteriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak buradaki gerek bakan arkadaþlarýmýzla, muhataplarýmýzla yürüttüðümüz çalýþmalar var. Bunlardan bir tanesi Azerbaycan'da kurmayý planladýðýmýz bir teknopark. Biliyorsunuz Türkiye'de Biliþim Vadisi artýk bir marka haline geldi. Türkiye'nin teknoloji yarýþýnda en önemli teknoparklardan bir tanesi. Biz yakýn zamanda Biliþim Vadisi Ýstanbul'un açýlýþýný yapacaðýz. Biliþim Vadisi Ýzmir'in açýlýþýný yapacaðýz. Ama bunlarla paralel olarak ayný zamanda Biliþim Vadisi Bakü'nün de açýlýþýný yapmak üzere son noktaya gelmiþ durumdayýz. Biz Biliþim Vadisi Ýstanbul, Kocaeli, Ýzmir, Bakü olarak bir global teknoloji koridoru oluþturmak için çalýþýyoruz" dedi.

"TÜRKÝYE'DE UYGULADIÐIMIZ DENE YAP MODELÝNÝ BÝREBÝR AYNISI ÞU ANDA AZERBAYCAN'DA DEVAM EDÝYOR"

Bakü'deki ASAN Hizmet merkezinde, T3 Vakfý'nýn Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile uyguladýðý Deneyap teknoloji atölyelerinin bir þubesinin faaliyet gösterdiðini ifade eden Bakan Varank ,"Biz burada çocuklarýmýza ilkokul çaðýndan lise çaðýna kadar genç arkadaþlarýmýza teknoloji eðitimleri veriyoruz. Onlarý adeta teknolojinin birer yýldýzý olarak yetiþtirmek için çocuk yaþlardan itibaren onlara farklý eðitimler, siber güvenlikten robotik tasarýma kadar onlarý geleceðin dünyasýnda önemli teknoloji insanlarý yapacak eðitimler veriyoruz. Biraz önce genç kardeþlerimizle bir araya geldik. Memnun olduklarýný ve memnunlar mý deðiller mi bunu sorduk. Öðretmenleriyle bir araya geldik. Gerçekten Türkiye'de uyguladýðýmýz dene yap modelini birebir aynýsý þu anda Azerbaycan'da devam ediyor" diye konuþtu.

"TÜRKÝYE'NÝN OTOMOBÝLÝNÝ GETÝRMÝÞ OLMAKTAN, SAYIN CUMHURBAÞKANI ALÝYEV'E BUNU TESLÝM EDÝYOR OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

Türkiye'nin otomobili projesinin Türkiye'nin 60 yýllýk bir hayali olduðunu söyleyen Varank, "Türk milleti bir yerli ve milli otomobile kavuþmayý gerçekten büyük bir iþtiyakla bekliyordu. Hamdolsun Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde giriþimcilerin büyük özverileriyle birlikte biz Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni nihayete erdirmiþ olduk. Dün Sayýn Cumhurbaþkanýmýza ve Emine Erdoðan hanýmefendiye ilk araçlarýný teslim ettik. Biliyorsunuz biz fabrikanýn açýlýþýndan sonra Sayýn Aliyev, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzý aramýþtý ve demiþti ki, "Ben de bir araç sipariþ etmek istiyorum", iþte biz de Sayýn Cumhurbaþkanýmýzdan sonra ikinci aracý buraya getirdik. Sayýn Aliyev'e teslim etmek üzere Bakü'deyiz. Ýnþallah birkaç saat sonra Sayýn Aliyev'in sipariþ ettiði aracý kendilerine teslim edeceðiz. Gerçekten gurur verici bir proje. Tüm Türkiye'de büyük bir coþku, büyük bir heyecan oluþturan bir proje. Biz bu coþkuyu, heyecaný tabii ki Azerbaycan'da da görmekten mutluluk duyuyoruz. Burada da Azerbaycanlý kardeþlerimiz araçla ilgili sorular soruyor. Buraya gelecek biz satýn alabilecek miyiz diye. Tabii bugün ilk teslimi Sayýn Cumhurbaþkanýna, Sayýn Aliyev'e yapmak bizim için gerçekten gurur. Türkiye'de þöyle tartýþmalar da olmuþtu. Acaba ikinci aracý kim alacak?þeklinde. Aslýnda Sayýn Aliyev'in ikinci aracý teslim alýyor olmasý da tüm Türk milletinin aslýnda göðsünü kabartan bir husus. Can Azerbaycan'a bu aracý getirmiþ olmaktan, Türkiye'nin otomobilini getirmiþ olmaktan, Sayýn Cumhurbaþkaný Aliyev'e bunu teslim ediyor olmaktan gurur duyuyoruz. Ýnþallah bunun gibi iþ birlikleriyle biz yolumuza devam edeceðiz" dedi.