Bakan Yanýk, Yükseköðretim Kurulunca (YÖK) düzenlenen '2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni'ne video konferans yöntemi ile katýldý. YÖK Baþkaný Yekta Saraç'ýn ev sahipliðinde gerçekleþen törende konuþan Bakan Yanýk, üniversitelerin, farklý engel gruplarýndan oluþan yaklaþýk 50 bin öðrenciye ev sahipliði yaparak toplumsal adaleti güçlendirdiðini söyledi. Yanýk, "Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldýrmak, onlara engelsiz ufuklar sunmak öncelikli hedefimizdir. Burada kendimize yeni hedefler belirleyeceðiz. Türkiye'yi örnek ülke haline getirebilmek için hayallerimizin önündeki engelleri kaldýracaðýz. Bakanlýk olarak üniversitelerimiz de dâhil olmak üzere kamu kurum ve kuruluþlarýmýzý teknik ve mali yönden desteklemeyi sürdüreceðiz" dedi.
Engelli vatandaþlara üniversite kapýlarýnýn açýlarak, eðitime eriþimlerini saðlanarak onlara yaþam koridorunun açýldýðýný söyleyen Bakan Yanýk, üniversitelere verilen her ödülü engelli vatandaþlarýn manevi þahsiyetlerine, azim ve baþarýlarýna verilmiþ bir ödül olarak gördüðünü vurguladý. Farkýndalýðýn, her engelli için yeni fýrsatlar sunduðunu, eðitim ve istihdam kapýlarýný açtýðýný belirten Yanýk, "Toplum olarak farkýndalýðý ne kadar artýrýr isek daha fazla engelli vatandaþýmýzý okulla buluþturur, bina ve kaldýrýmlar, park ve bahçeler hepimiz için ortak yaþam alanlarýna dönüþür. Yerel yönetimler, hastaneler, okullar, fabrikalar herkes için eriþilebilir özgür alanlar haline gelir. Toplumsal yaþamýn özü dayanýþmadýr, farkýndalýktýr, empati kurmaktýr. Farkýndalýk ile insana hak ettiði deðerin verilmesi gerektiðinin idrakine varýrýz. Engelliliðin hiç kimse için bir kusur ya da eksiklik olmadýðýnýn farkýnda olmak bunun ilk adýmýdýr. Bizim için bu farkýndalýk ve ilk adým önemlidir. Asýl engellilik ise insanýn duyarsýz hale gelmesi, iletiþime, öðrenmeye ve geliþime kapalý olmasýdýr. Her engeli ortadan kaldýrmak için, yeni yaklaþýmlarla çözümler üretmeye, yol bulmaya, yol yoksa yeni bir yol açmaya devam edeceðiz" diye konuþtu.
YÖK Baþkaný Saraç ise bundan sonraki yýllarda bu ödül törenin yüz yüze yapmak istediklerini belirterek, küresel salgýnýn birçok alaný etkilediðini ve deðiþtirdiðini söyledi. Dijital teknolojilerin yükseköðretim alanýndaki en önemli baþlýklardan birini oluþturduðunu kaydeden Saraç, "Yükseköðretim Kurulu olarak 1,5 yýl önce 'Yükseköðretimde Dijital Dönüþüm Projesi'ni baþlattýk. Ýçinde bulunduðumuz salgýn sürecine bu projenin çok önemli ve ciddi katkýlarý oldu. Bu proje kapsamýnda 16 üniversitemizde 10 binin üzerinde öðretim elemanýna, 61 binin üzerinde öðrenciye dijitalleþme ile ilgili dersler verildi" ifadesini kullandý.
Yükseköðretimde uzaktan eðitimin tamamen ön plana geçtiði bir dönemi yaþadýklarýný belirten Saraç, "Eðitim ve öðretim süreçlerinin aksamamasý ve bu süreçlerin en az hasarla aþýlmasý için çevrimiçi eðitime geçildi, uzaktan eðitimle ilgili bazý mevzuat deðiþiklikleri yapýldý. YÖK Dersleri Platformu oluþturuldu. Bu dönemde alýnan en önemli karar kalýcý bir þekilde hibrit eðitim dönenine geçilmiþ olmasý. 'YÖK Sanal Laboratuvar Projesi' ile genel kimya ve fizik laboratuvarý dersleri sanal ortamda verilmeye baþlandý" dedi.
Konuþmalarýn ardýndan ödül almaya hak kazanan üniversiteler açýklandý. Üniversitelere, Mekanda Eriþilebilirlik (Turuncu Bayrak) ödülü, Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Eriþilebilirlik (Mavi Bayrak) ödülü ve Eðitimde Eriþilebilirlik (Yeþil Bayrak) ödülü olmak üzere 3 kategoride ödül verildi. Turuncu Bayrak için 52 üniversiteden 129 baþvuru gelirken, Mavi Bayrak için 9 üniversiteden 9 bayrak baþvurusu geldi. 14 üniversitenin 30 Yeþil Bayrak baþvurusu ise uygun görüldü. En yüksek sayýda engelsiz üniversite bayraðý almaya hak kazanan Kütahya Dumlupýnar Üniversitesi 10 birimde Turuncu Bayrak alýrken, Aksaray ve Harran Üniversitesi 2'nci, Ýstanbul ve Yozgat Bozok üniversiteleri 3'üncü oldu. En yüksek sayýda Mavi Bayrak almaya hak kazanan üniversite Ýstanbul Üniversitesi olurken, en yüksek sayýda Yeþil Bayrak alan üniversite ise Ýstanbul Bilgi Üniversitesi oldu.