Bakan Yardýmcýsý duyurdu! Türkiye'nin 15 yýllýk gaz ihtiyacýný saðlayacak rezerve sahip
ABONE OL

Pýnarbaþý'nda düzenlenen doðal az arz töreninde konuþan Þatýroðlu, bugünün Kastamonu için özel bir gün olduðunu söyledi. Pýnarbaþý, Azdavay, Þenpazar ve Ýhsangazi ilçelerine bugün doðal gazýn verileceðini ifade eden Þatýroðlu, Kastamonu'nun yüzde 57'sinin doðal gaz kullandýðýný belirtti.

Doðal gazýn Türkiye'de 2002 yýlýnda 5 ilde 500 bin hanede kullanýldýðýný aktaran Þatýroðlu, "Bugün 20 milyon konut doðal gaz kullanýyor. Yani Türkiye'nin yüzde 85'i þu anda doðal gaz konforuyla tanýþmýþ durumda. Yine 2002 yýlýnda ülkede sadece sanayi ile beraber 17 milyar metreküp doðal gaz tüketen ülkeydik. Bugün 2023 itibariyle 50 milyar metreküp doðal gaz kullanan bir ülke haline geldik." diye konuþtu.

"ÇOK BÜYÜK ÝKÝ PROJE HAYATA GEÇÝRDÝK"

Sakarya Gaz Sahasý'ndaki çalýþmalara da deðinen Þatýroðlu þunlarý söyledi:

"Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn önderliði, liderliði ve güçlü duruþu sayesinde çok büyük iki proje hayata geçirdik. Yýllarca yapýlan çalýþmalar sonucu hidrokarbon kaynaklarýmýza eriþme konusunda büyük bir siyasi iradeyle büyük bir güçle ve azimle Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahasý'nda doðal gaz keþfi yapmýþ olmak bütün insanlarýmýzý mutlu etti. Yaklaþýk 750 milyar metreküplük doðal gaz Türkiye'nin topyekünde 15 yýllýk tek baþýna gazý saðlayacak bir rezerve sahip. Geçen yýl itibariyle orada üretime baþladýk. Þu anda günde 6 milyon metreküp, ilk hedefte de 10 milyon metreküp, arkasýndan yeni kuyularla 40 milyon metreküp günlük gaz üretimiyle yaklaþýk 15 milyon hanenin doðal gazýný inþallah yerli kullanacaðýz. Bazen birileri diyor, 'Doðal gaz çýkardýnýz, bu doðal gaz nerede?'. Doðal gaz mutfaðýmýzda, kombilerimizde, doðal gaz kazanlarýmýzda."

"GABAR'DA ÇOK BÜYÜK KEÞÝF YAPTIK"

Gabar'da keþfedilen petrolün ülke için öneminin büyük olduðuna iþaret eden Þatýroðlu, "Türkiye'de yýllardan beri duyarsýnýz 'Güneydoðu'da petrol kuyusu açýp betonladýlar' dediler deðil mi? Bunu çok duyduk. Güneydoðu'da, Irak'ta petrol var, öbür tarafta Türkiye'de çýkmýyor, buluyorlar, kapatýyorlar, betonluyorlar. Hamdolsun Gabar'da çok büyük keþif yaptýk. Þu anda 47 bin varil günlük üretim yapýyoruz. Bunlarýn arkasýnda çok kuvvetli, çok güçlü bir siyasi duruþ olmasaydý ne biz doðal gaz keþfine imza atabilirdik ne Gabar'da petrol arayýp bulabilirdik. Yabancýlar bize asla müsaade etmezlerdi. Yýllarca müsaade etmedikleri gibi. Ama hamdolsun Cumhurbaþkaný'mýzýn siyasi duruþu, gücü ve kudretiyle Enerji Bakanlýðýmýz ve tüm çalýþanlarýmýzla birlikte biz bunu baþardýk."

2 YIL ÝÇÝNDE DOÐAL GAZ MÜJDESÝ

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de 22 yýllýk AK Parti iktidarýnda Kastamonu'nun vizyon projelerle buluþtuðunu söyledi.

Ekmekci, Kastamonu'nun 2 yýl içinde 19 ilçesinin tamamýnýn doðal gaza kavuþacaðýný kaydetti.

Pýnarbaþý Belediye Baþkaný Serkan Arý ise "Bizim gibi mütevazi küçük ilçelerde doðal gaz hayaldi. Hayaldi gerçek oldu. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz sayesinde ilçemiz doðal gaza kavuþtu." dedi.

Konuþmalarýn ardýndan doðal gaz meþalesi yakýldý.

  • DOÐAL GAZ
  • KASTAMONU
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý