Bakan Yumaklý: Çiftçilerimiz ne kadar destek alacaðýný önceden bilecek
ABONE OL

2024 yýlýnda yapýlacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diðer bazý tarýmsal desteklemelere iliþkin Cumhurbaþkaný Kararý, Resmi Gazete'de yayýmlandý.

Buna göre, tarýmsal üretimin ve gýda arz güvencesinin sürdürülebilirliðinin saðlanmasý, verim ve kalitenin yükseltilmesi, çevreci yaklaþýmlarýn benimsenmesi ve uygulanan politikalarýn etkinliðinin artýrýlmasý amacýyla çiftçilere destek saðlanacak.

Arpa, aspir, buðday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf için dekar baþýna 123 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 185 lira, çeltik için 300 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 362 lira, dane mýsýr, fýndýk, kuru soðan, patates, yaþ çay, zeytin için 103 lirasý mazot ve 35 lirasý gübre olmak üzere 138 lira, mercimek, nohut için 123 lirasý mazot ve 35 lirasý gübre olmak üzere 158 lira destek verilecek.

Kütlü pamuk için 410 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 472 lira, soya için 205 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 267 lira, yaðlýk ayçiçeði, kolza (kanola) için 144 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 206 lira, yem bitkileri için 103 lirasý mazot ve 62 lirasý gübre olmak üzere 165 lira ve diðer ürünler için 103 lirasý mazot ödemesi ve 35 lirasý gübre olmak üzere 138 lira destek saðlanacak. Ayrýca nadas için de 50 lira mazot desteði ödemesi yapýlacak.

Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan yetkilendirilmiþ Toprak Analiz laboratuvarlarýna asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için destek ödemesi 50 lira olacak.

- ORGANÝK BAL YETÝÞTÝRÝCÝLERÝNE KOVAN BAÞINA 50 LÝRA DESTEK

Arýcýlýk Kayýt Sistemi ve Organik Tarým Bilgi Sistemi'ne kayýtlý, organik statüde bulunan kovanlar için arý yetiþtiriciliði yapan çiftçilere organik tarým için kategorilerine göre kovan baþýna 50 ila 270 lira destek verilecek.

Ýyi tarým uygulamalarý desteði kategorilerine göre dekar baþýna destek, 50 ile 400 lira arasýnda deðiþecek. Küçük aile iþletmelerinin desteklenmesi uygulamalarýnda dekara 200 lira ödenecek.

Fýndýk üreticilerine alan bazlý gelir desteði, belirlenen yerlerde yapýlan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Katý organik-organomineral gübre desteði kapsamýnda dekar baþýna 40 lira destekleme ödemesi yapýlacak.

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteði kapsamýnda dekara 200 lira destek verilecek.

- HAVZALARDA YETÝÞTÝRÝLEN ÜRÜNLERE DESTEKLER

Fark ödemeleri kapsamýnda belirlenen havzalarda yetiþtirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi. Bu kapsamda kilogram baþýna buðdaya 175 kuruþ, arpa, çavdar, nohut, tritikale, yulafa 75 kuruþ, dane mýsýra 10 kuruþ, aspire 70 kuruþ, çeltiðe 30 kuruþ, dane zeytine 20 kuruþ, kolzaya (kanola) 110 kuruþ, kuru fasulye, mercimeðe 100 kuruþ, kütlü pamuða 160 kuruþ, soyaya 80 kuruþ, yaðlýk ayçiçeðine 225 kuruþ, yaþ çaya 200 kuruþ ve zeytinyaðýna 100 kuruþ destek saðlanacak.

Su kýsýtý olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mýsýra destekleme ödemesi yapýlmayacak.

- DESTEKLEMELERDEN ÇKS'YE KAYITLI GERÇEK VE TÜZEL KÝÞÝLER YARARLANACAK

Desteklemelerden, ÇKS'de özlük, ürün, arazi bilgileri kayýtlý olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiði Tarým ve Orman Bakanlýðý il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme baþvurularýný yapan kamu kurum ve kuruluþlarý hariç gerçek ve tüzel kiþiler yararlanacak.

Yurt içinde üretilip sertifikalandýrýlan fidan, çilek fidesi veya standart fidan kullanarak desteklenen türler ile ÇKS'ye kayýtlý arazilerde 2024 üretim yýlýnda meyve bahçesi tesis edilmesi halinde, dekarda asma ve diðer meyve türleri (nar ve muz hariç) standart fidanlara 400 lira ve sertifikalý fidanlara 1000 lira, sertifikalý çilek fidesine ise 1000 lira kullaným desteði saðlanacak.

Yurt içi sertifikalý tohum üretim desteði çerçevesinde arpa, buðday, çavdar ve patatesin de yer aldýðý 19 üründe kilogram baþýna 8 kuruþla 4 lira arasýnda sertifikalý tohum üretim desteði verilecek.

Sertifikalý aþýlý fidan baþýna 0,5 lira, aþýsýz fidan baþýna ise 0,25 lira destek saðlanacak.

Doðal polinasyonu saðlamak amacýyla Örtüaltý Kayýt Sistemi'ne kayýtlý örtüaltý ünitelerinde bombus arýsý kullanan çiftçilere koloni baþýna 100 lira ödenecek.

Bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanýmýnýn azaltýlmasý ve kalýntýnýn önlenmesi, bitkisel ürünlere arýz olan zararlý organizmalara karþý biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla dekar baþýna 2 bin 550 lira örtüaltý, 870 lira açýkta biyolojik ve biyoteknik mücadele desteði verilecek.

- LÝSANSLI DEPOLARDA DA KÝRA DESTEÐÝ SAÐLANACAK

Lisans alarak faaliyet gösteren depolarda muhafaza edilmesi halinde buðday, arpa, yulaf gibi 18 üründe Ticaret Bakanlýðý tarafýndan belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60'ý kadar, nakliyede ton baþýna 100 ila 300 lira, analizde ise söz konusu bakanlýkça belirlenen analiz ücret tarifesinin yüzde 50'si kadar destek ödemesi yapýlacak.

Çiftçilerin lisanslý depo iþletmelerinde muhafaza ettikleri söz konusu ürünler için en fazla 6 ay kira desteði uygulanacak.

ÇKS'ye kayýtlý arazilerde kaba yem üretmek amacýyla çok yýllýk ve tek yýllýk yem bitkileri ekiliþi yapan çiftçilere ürünü hasat etmeleri kaydýyla dekar baþýna 180 lira ila 300 lira arasýnda destek saðlanacak.

Yeraltý sularýnýn yetersiz seviyede ve su kýsýtý olduðunun Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan tespit edildiði havzalarda ekilen yem bezelyesi, fið, macar fiði, burçak ve mürdümük ürünleri için yem bitkisi desteðine ilave yüzde 50 ödeme yapýlacak.

Tarýmsal Üretimin Planlanmasý Kurulu tarafýndan süt havzasý olarak bilinen Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazýð, Erzincan, Erzurum, Muþ, Tokat ve Tunceli'de yem bitkisi desteðine ilave yüzde 50 ödeme gerçekleþtirilecek.

Çiftlik Muhasebe Veri Aðý Sistemi'ne dahil olan ve 2023 yýlýnda kayýt altýna alýnan iþletmelere iþletme baþýna 1000 lira ödenecek.

Söz konusu karar, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere yürürlüðe girdi. Kararýn hükümlerini Tarým ve Orman Bakaný yürütecek.

- "ÇÝFTÇÝLERÝMÝZ HANGÝ ÜRÜNE, NE KADAR DESTEK ALACAÐINI ÖNCEDEN BÝLECEK"

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, karara iliþkin sosyal medya hesabýndan deðerlendirmede bulundu.

Kararýn, çiftçi ve üreticilere hayýrlý olmasýný temenni eden Yumaklý, þunlarý kaydetti:

"Çiftçilerimizin 2024 yýlýndaki üretimleri için vereceðimiz bu destekler, bitkisel üretim planlamasý öncesinde eski modele göre açýkladýðýmýz son destek kararýmýzdýr. Bitkisel üretimde planlamaya 2024-2025 üretim dönemiyle baþlayacaðýz. Bundan sonra uygulayacaðýmýz yeni modelde çiftçilerimiz, üretim dönemi baþlamadan önce hangi ürüne, ne kadar destek alacaðýný önceden bilecek. Çiftçilerimizin 2025 yýlýndaki üretimlerini kapsayacak desteklerimizi de önümüzdeki günlerde açýklayacaðýz. Çiftçilerimize bereketli bir üretim dönemi diliyorum."

  • Bitkisel üretim planlama
  • Çiftçi destek modeli
  • 2024-2025 üretim
  • tarým destekleri
  • çiftçi kayýt sistemi
  • bitkisel üretim