Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, "Ýklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarým ve Su Kaynaklarý Yönetimi" zirvesine katýldý. Bakanlýðýn Beþtepe'deki merkezinde düzenlenen zirvede, Türkiye ekonomisi açýsýndan "iklim deðiþikliðinin etkileri" ve "sürdürülebilir tarým" konu baþlýklarý münazara edildi.
Bakan Yumaklý yaptýðý konuþmada, 1960 yýlýnda dünya nüfusunun 3 milyar, bugün ise 8 milyar olduðunu belirterek gelecek 26 yýl içerisinde nüfusun 10 milyarýn üzerine çýkmasýnýn beklendiðini söyledi. Nüfusun artmasý dolayýsýyla gýda üretiminin de artmasý gerektiðini söyleyen Bakan Yumaklý, FAO verilerine göre 2050 yýlýnda bugünden yüzde 50 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gýdaya ihtiyaç olacaðýný kaydetti.
Yumaklý, son 22 yýldaki çalýþmalar sayesinde Türkiye'nin tarýmsal hasýlada Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sýrada yer aldýðýný da aktardý.
"Türkiye genelindeki yaklaþýk 23 bin okul, yurt, etüt merkezi gibi yerlerin yemekhane ile kantinlerinde denetime baþladýk"
Vatandaþlarýn güvenilir gýdaya ulaþmasý için bakanlýðýn tüm personelinin yoðun çaba sarf ettiðine dikkati çeken Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, þunlarý kaydetti:
"Buradan çocuklarýmýzýn ve gençlerimizin saðlýklý gýdaya eriþimi için yeni bir denetim süreci baþlattýðýmýzý da açýklamak istiyorum. Türkiye genelindeki yaklaþýk 23 bin okul, yurt, etüt merkezi gibi yerlerin yemekhane ile kantinlerinde denetime baþladýk. Ýki hafta sürecek bu denetimler. 81 ilimizin tamamýnda 8 binden fazla arkadaþýmýzla denetimleri gerçekleþtirmiþ olacaðýz. Denetimlerde uyumsuzluk tespit ettiðimiz durumda iþletmeler hakkýnda en aðýr cezalarý uygulayacaðýmýzdan hiç kimsenin þüphesi olmasýn."
Denetimlerde uygunsuzluk tespiti halinde iþletmelere en aðýr cezalarýn uygulandýðýný ifade eden Bakan Yumaklý, vatandaþlarýn gýda ile ilgili olumsuzluk tespit ettikleri zaman ALO 174 numaralý gýda hattýna ihbarda bulunabileceklerini de hatýrlattý.
Tarým ve Orman Bakaný Yumaklý, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"2 Ekim'den itibaren taklik-taðþiþ yani hileli ürünleri ve saðlýðý tehlikeye atan ürünleri internette anlýk olarak yayýnlamaya baþladýk. Bu sistemi vatandaþlarýmýzýn doðru, hýzlý ve þeffaf bilgilendirmeleri adýna hayata geçirdik. Vatandaþlarýmýz yeni sistemle ilgili birçok ortamda birçok platformda memnuniyetlerini iletiyorlar. Bu anlamda önemli bir farkýndalýðýn oluþmasý bizleri de memnun ediyor. Ancak þunu söylemekte fayda var. Bu yayýnlanan uygunsuzluklarýn tüm bir sektörü töhmet altýnda býrakmasý doðru deðil. Bunu da buradan hatýrlatmýþ olalým. Çünkü bu tür uyumsuzluklar çok yüzdesel olarak küçük bir orana sahip olmakla beraber o oranlarýn düþürülmesi için ve vatandaþýmýz saðlýklý gýdaya eriþim hakkýný korumak için bu denetimleri yapýyoruz. Dolayýsýyla iþlerini çok iyi yapan, yapmýþ olduklarý iþleri en iyi bir þekilde gerçekleþtirmek için gayret sarf eden bütün iþletmelere, bütün kurumlara caný gönülden tekraren teþekkür ediyorum."
Yumaklý, son 22 yýlda 2,4 trilyon lira kayrak aktararak 10 binden fazla su ve sulama tesisi inþa edildiðini belirtti. Toplulaþtýrma projelerini sulama projeleri ile birlikte yürüterek çiftçinin karlý ve verimli üretim yapmasýný saðladýklarýný söyleyen Yumaklý, bu sayede Türkiye'de gýda arz güvenliðinin altyapýsýný saðlamlaþtýrmayý hedeflediklerini anlattý.
Bakan Yumaklý, Tarým Orman Þurasýný tekrar toplamaya karar verdiklerini de açýkladý. Ýlk Tarým Þurasý'nýn 1997'de, ikincisinin 2004'te, üçüncüsünün de 2019'da "Tarým Orman Þurasý" olarak gerçekleþtirildiðini hatýrlatan Yamuklý, þu ifadelere yer verdi:
"4. Tarým Orman Þuramýzý da inþallah 2025 yýlýnýn Nisan ayýnda gerçekleþtirmeyi planlýyoruz. Geleceðe ýþýk tutacak vizyonel bir bakýþ açýsýyla yürütülecek þûra sürecinde, tarým ve ormancýlýk alanýnda önümüzdeki on yýllarda bizleri nelerin beklediðinin tartýþýlmasýný ve bu minvalde yeni stratejiler geliþtirilmesini amaçlýyoruz. Kamu ile beraber çiftçiler, kooperatifler, sivil toplum kuruluþlarý, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri baþta olmak üzere, tarýmla doðrudan ya da dolaylý kimler varsa herkesin katkýlarýna açýk bir platform saðlayacaðýz."