Yumaklý, Bakanlýk'taki Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu'nda düzenlenen Balýkçýlýk Ýstiþare Toplantýsý'nda, 2020'den bu yana su ürünleri kaynaklarýný koruma ve kullanma dengesi içinde yürütülen iki tebliðin süresinin 31 Aðustos'ta sona ereceðini anýmsattý.
Yeni teblið çalýþmalarýnda son aþamaya gelindiðine iþaret eden Yumaklý, "Ýnþallah belli bir aþamaya getirdiðimiz, ticari balýkçýlýðýmýzýn yol haritasýný belirleyecek yeni tebliðe, sizlerin görüþlerini de alarak son þeklini vereceðiz. 2024-2028 yýllarý arasýndaki 4 yýllýk süreyle yürürlükte olacak bu tebliðin sektörümüz için þimdiden hayýrlý olmasýný diliyorum. Bakanlýk olarak bütün çalýþmalarýmýzý sektörle bir araya gelerek istiþare ederek gerçekleþtiriyoruz." ifadelerini kullandý.
Yumaklý, dünyada, avcýlýk yoluyla elde edilen su ürünlerinde sýnýr noktasýna ulaþýldýðýnýn kabul gören yaklaþým olduðuna dikkati çekerek, Bakanlýk politikalarýnýn temelinin deniz ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarýný koruyarak, sürdürülebilir olmasýný saðlamak olduðunu vurguladý.
Geçen yýl su ürünleri üretiminin yaklaþýk 1 milyon ton olarak gerçekleþtiðini hatýrlatan Yumaklý, bunun 400 bin tonunun avcýlýktan elde edildiðinin altýný çizdi. Yumaklý, 2023 sonu itibarýyla su ürünleri ihracatýnýn 1,7 milyar dolarý geçtiðini söyledi.
Bakanlýk olarak su ürünleri avcýlýðýyla ilgili uygulanan politikalarýn ve verilen desteklerin olumlu etki ve yansýmalarýnýn görüldüðünü belirten Yumaklý, þunlarý kaydetti:
"Balýkçýlýk sektörümüzün geliþmesi için son 22 yýlda güncel rakamlarla, 23,2 milyar lira ÖTV indirimli yakýt desteði, 16,5 milyar lira yetiþtiricilik desteði, 561,6 milyon lira küçük ölçekli balýkçýlýk desteði ve diðer desteklerle toplam 42 milyar lira destek saðladýk. Bunun yaný sýra Kýrsal kalkýnma ve IPARD kapsamýnda da güncel deðerlerle 1,4 milyar lira hibe desteði verdik. Ayrýca sektörün finansman ihtiyacýný karþýlamak için 2002'den bu yana güncel deðerle toplam 35 milyar lira sübvansiyonlu kredi saðladýk. Önümüzdeki 3 yýllýk dönem için balýkçýlýk sektörünün sübvansiyon oranlarýný daha da artýrdýk. Bu kapsamda kredi limitini kiþi baþý 15 milyon liradan 40 milyon liraya çýkardýk."
Yumaklý, geçen yýl Tarým Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle, Bakanlýk olarak tüm birincil üretim konularýnda üretim planlamasý çalýþmalarýna baþladýklarýný anýmsatarak, "Su ürünleri üretimini de tarýmsal üretim planlamasýna dahil ettik. Hem avcýlýk hem yetiþtiricilik üretiminde, bundan sonra daha öngörülebilir ve planlý üretim modelini hep birlikte hayata geçireceðiz. Bu sayede su ürünlerindeki bazý önemli türlerde, üretim miktarýný, fiyat istikrarýný, kýsaca sürdürülebilirliði saðlayacaðýz. Yeni tebliðlerle beraber, Su Ürünleri Kanunu'nun yaný sýra Tarým Kanunu'ndan alýnan yetkiyle su ürünleri avcýlýðýnda belirlenmiþ olan türlerde planlý üretime geçeceðiz. Daha açýk bir ifadeyle, çoðunluðunuzun talep ettiði kota ve bölgesel balýkçýlýk uygulamalarýnýn altyapýsýný hayata geçireceðiz." diye konuþtu.
Ruhsatsýz olarak kaçak av yapan 601 gemiye el konulduðunu aktaran Yumaklý, alýnan önlemler sayesinde Hopa'da mavi yüzgeçli orkinos, Karadeniz'in birçok yerinde mersin balýðý, Marmara'da uskumru ve kýrlangýç balýðý görülmesinin arttýðýný söyledi.
Yumaklý, istiþare toplantýsýnda ihtiyaca yönelik düzenlemeler yapýlacaðýnýn altýný çizerek, þöyle devam etti:
"2024-2028 yýllarý arasýndaki 4 yýllýk süreyle geçerli olacak 50 maddelik ticari tebliðimiz için, geçen süreç içerisinde, sivil toplum kuruluþlarýndan, bilim camiasýndan ve balýkçýlýkla uðraþan vatandaþlarýmýzdan 4 bin 272 görüþ aldýk. Her biri titizlikle deðerlendirildi. Þimdi de sizlerle istiþare edeceðiz. Bu kapsamda, önümüzdeki 4 yýllýk dönem için ticari amaçlý su ürünleri avcýlýðýný düzenleyen yeni kurallar belirlenecek. Bu kurallar, bugünkü toplantýda alýnacak tavsiyeler, mayýs ayý ilk yarýsý içerisinde sizlerin de temsilcisinin bulunacaðý Danýþma Kurulu Toplantýsý'nýn raporu, mayýs ayýnýn ikinci yarýsýnda, Bakanlýk temsilcisinin yer almadýðý, yine sizlerin seçmiþ olduðu konusunda uzman 25 bilim insanýndan oluþan Bilim Kurulu'nun raporu, TBMM'de kurulan Balýkçýlýk ve Su Ürünleri Araþtýrma Komisyonu'nun raporu ve uluslararasý yükümlülükler dikkate alýnarak nihai hale getirilecek."
Sektörü ilgilendiren konularda temsilcileriyle kararlar aldýklarýný belirten Yumaklý, "Hep birlikteyken hemfikir olursak, hamsiye ve diðer bazý türlere kota getirilmesine, mavi yüzgeçli orkinos avcýlýðý yapacak gemilerin ayrýlmasýna, sezon açýlýþ kapanýþ tarihlerinin iklim þartlarýna göre deðiþtirilmesine, bölgesel balýkçýlýðýn uygulanmasýna hep beraber karar veririz. Siz hemfikir olduktan sonra biz de sizinle ayný fikirde kararlar alýrýz." dedi.
Yumaklý, yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildirerek, "Ýl tarým ve orman müdürlüklerimizden alýnmasý gereken, avcýlýk izni, ÖTV'siz yakýt alým izni, avcýlýða kapalý bölgelerden geçiþ izni ve að mühürleme iþlemlerini artýk sadece ilgili il müdürlüklerinden deðil, ilçe tarým ve orman müdürlüklerimizden de yapabileceksiniz." ifadesini kullandý.
Tarým ve Orman Bakanlýðý Balýkçýlýk ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuð Atalay da sektörün görüþlerini alarak bir teblið çalýþmasý yürüttüklerini dile getirerek, 2024-2028 yýllarýnda uygulanacak tebliðin sektöre yararlý olacaðýný anlattý.