Bakan Yumaklý: Tarýmsal üretimde dünyanýn sayýlý ülkelerinden biri haline geldik
ABONE OL

Iðdýr Valiliði ziyaretinin ardýndan Ýl Kültür ve Turizm Müdürlüðü toplantý salonunda kanaat önderleri ile bir araya gelen Yumaklý, buradan Iðdýr Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Kaan Lisanslý Depoculuk açýlýþ törenine katýldý.

Yumaklý, Doðu Anadolu bölgesinde mikro klima yapýsýna sahip, önemli tarýmsal üretim merkezlerinden biri olan Iðdýr'da tarým sektörüne önemli bir eser kazandýrýldýðýný söyledi.

"TARIMIN ÖNEMÝNÝ HER FIRSATTA DÝLE GETÝRÝYORUZ"

50 bin ton kapasiteli lisanslý deponun açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini ifade eden Yumaklý, "Tarýmýn stratejik önemini her fýrsatta dile getiriyoruz. Bir ülkenin kendi kendine yeterli olmasý için, öncelikle tarýmsal üretimde yeterli olmasý gerekiyor. Ýþte biz de ülke olarak, tarýmsal üretime verdiðimiz destek ve yaptýðýmýz yatýrýmlarla kendi kendine yeten bir ülke olmak için çalýþýyoruz. Son 22 yýlda gerçekleþtirdiðimiz atýlýmlar ve yürüttüðümüz çalýþmalarla tarýmsal üretimde dünyanýn sayýlý ülkelerinden biri haline geldik. Bu çalýþmalarý yaparken de makro düþünüp, mikro planlayarak politikalarýmýzý hazýrladýðýmýzý bilmenizi isterim." diye konuþtu.

"BÜYÜK HEDEFLER BELÝRLEDÝK"

Yumaklý, güçlü bir tarým ülkesi olmak için büyük hedefler belirlediklerini dile getirerek, "Bu hedefleri gerçekleþtirmek için de yereldeki, yani þehirlerimizdeki altyapýyý güçlendiriyor ve son teknolojiyle donatýyoruz. Bu kapsamda da tüm imkanlarýmýzý seferber ediyoruz. Bugün, modern ahýrlar, geliþmiþ tarým alet ve makinalarý, seralar, ürün iþleme ve paketleme iþletmeleri, ürün depolama tesisleri gibi yatýrýmlarýn hemen yaný baþýmýzda olmasý buna en iyi örnektir." diye konuþtu.

Lisanslý depoculuk alanýnda son 22 yýlda yaptýklarý çalýþmalar hakkýnda bilgiler aktaran Yumaklý, "Tarýmsal üretimin öneminin arttýðý bir dönemden geçiyoruz. Üretmek kadar, üretilen ürünlerin depolanmasý ve muhafazasý da son derece önemli hale geldi. Yapýlan araþtýrmalara göre hasattan son tüketiciye ulaþýncaya kadar gýdalarýn üçte biri maalesef çöpe gidiyor, yani israf oluyor. Bu hiç de azýmsanacak bir oran deðil." ifadelerini kullandý.

"ÖNEMLÝ BÝR KARARA ÝMZA ATTIK"

Türkiye'de lisanslý depoculuk çalýþmalarýnýn, 2005 yýlýnda Lisanslý Depoculuk Kanunu'nun çýkmasýyla önemli bir ivme kazandýðýný belirten Yumaklý, þunlarý kaydetti:

"TMO 2016 yýlýnda, ülkemizin kapalý depo açýðýnýn giderilmesi, ürünlerin daha saðlýklý koþullarda depolanmasý, lisanslý depoculuk sisteminin geliþtirilmesi amacýyla, belirlenen noktalarda depo yapým sürecini baþlatmýþtýr. Ülkemizde hali hazýrda 223 lisanslý depoculuk þirketi, 306 noktada, toplam 12 milyon ton kapasite ile faaliyet göstermektedir. Lisanslý depolarda, yüzde 98 hububat, baklagiller ve yaðlý tohumlar muhafaza edilmektedir. 2019'da ürün borsalarýný tek çatý altýnda toplayan Türkiye Ürün Ýhtisas Borsasý'nýn faaliyete geçmesiyle lisanslý depoculuk sistemi, tarým ürünleri ticareti açýsýndan daha önemli hale gelmiþtir. Diðer yandan bakanlýk olarak, lisanslý depoculuðun geliþmesi için önemli destek ve teþvikler vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda önemli bir karara imza attýk. 2025-2027 yýllarýnda yapýlacak desteklemelere yönelik karar kapsamýnda, yalnýzca Ticaret Bakanlýðýnca belirlenen depo kira ücretinin yüzde 75'i Tarým ve Orman Bakanlýðýmýzca destekleme kapsamýna alýnmýþtýr."

Konuþmalarýn ardýndan Bakan Yumaklý ile Iðdýr Valisi Ercan Turan, AK Parti Iðdýr Milletvekili ve Alagöz Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Cantürk Alagöz, kurdele keserek lisanslý depoculuk açýlýþý gerçekleþtirdi.