Bakan Yumaklý: Toprak Mahsulleri Ofisinin Mersin'de yeni depolarýný hizmete açtý
ABONE OL

Yumaklý, Ýl Tarým ve Orman Müdürü Erdem Karadað'ý makamýnda ziyaret etti, çalýþmalar hakkýnda bilgi aldý, müdürlük personeliyle yemekte bir araya geldi.

Daha sonra Akdeniz ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) yeni depolarýnýn açýlýþ törenine katýlan Yumaklý, burada yaptýðý konuþmada, Türkiye'de hububat hasadýnýn neredeyse yarýsýnýn tamamlandýðýný söyledi.

TMO'nun geçen yýl olduðu gibi bu yýl da 6 Haziran'da referans fiyatý açýkladýðýný anýmsatan Yumaklý, þöyle konuþtu:

"Bu fiyatý açýklarken hem ürünün Türkiye þartlarýnda üretildiði maliyetlerin oluþtuðu etkenler göz önüne alýndý hem dünya piyasalarý göz önüne alýndý hem de stoklar göz önüne alýndý. Bu yýl da bu fiyatlarý açýklarken özellikle altýný çizdiðimiz husus þu oldu; bu alým fiyatý bir referans fiyattýr. Tavan fiyat, en üst fiyat deðildir. Bu fiyatýn altýnda herhangi bir þekilde fiyat oluþmasý durumunda bizler Toprak Mahsulleri Ofisi olarak alým noktalarýmýza, ki bütün Türkiye'de yaklaþýk 600'ün üzerinde alým noktamýz var, buraya gelen bütün üreticilerimizin bize vermek istedikleri ürünün tamamýný alacaðýz. Hasat baþlangýcýndan itibaren 121 bin üreticimiz yaklaþýk 5 milyon ton için bize baþvuru yaptý ve kendilerine randevu verildi. Bugün itibarýyla da Toprak Mahsulleri Ofisinin almýþ olduðu ürün miktarý 1 milyon tonu aþtý."

YUMAKLI, TMO'NUN GEÇEN YIL CUMHURÝYET TARÝHÝNÝ KIRARAK 13 MÝLYON TON GÝBÝ ALIM YAPTIÐINI ANIMSATTI.

TMO'nun bu yýl da geçen yýlki ürün miktarýný alabilecek þekilde hazýrlýklarýný tamamladýðýný vurgulayan Yumaklý, þunlarý söyledi:

"Zaman zaman duyuyoruz 'Toprak Mahsulleri Ofisinin depolarý dolu, herhangi bir alým yapamaz' gibi. Bunlarýn hiçbirisi doðru bilgi deðil. Doðru bilgi benim söylediðim. Toprak Mahsulleri Ofisinin bu yýl, geçtiðimiz yýl kadar ürün alabilecek kapasitesi mevcut. Yine baþka bir dezenformasyon vardý. Onu da söylemeden geçemeyeceðim. 'Toprak Mahsulleri Ofisinin depolarý ithal ürünle dolu'. Kesinlikle doðru deðil. Toprak Mahsulleri Ofisinin depolarýndaki ürünün yaklaþýk yüzde 90'ý bizim üreticimizin üretmiþ olduðu ürünlerden Toprak Mahsulleri Ofisine satmýþ olduðu miktardan oluþmakta."

- "MAKARNALIK BUÐDAY ÝHRACATI ÝÇÝN ÖZEL SEKTÖRE ÝZÝN VERÝLDÝ"

Bakan Yumaklý, referans fiyatlar açýklanýrken dýþ ticaret tedbirleri aldýklarýný, ayný þekilde hububat ihracatýna da izin verdiklerini belirterek, "Bugün itibarýyla 100 bin tonluk makarnalýk buðday ihracatý için özel sektöre izin verildi. Bu sayý günden güne de artmakta. Buradan üreticilerimize bir çaðrýmýz var; ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisinin referans olarak belirlediði o fiyatýn altýnda satmasýnlar. Biz Toprak Mahsulleri Ofisi olarak belirlediðimiz, açýkladýðýmýz fiyattan bu ürünleri alacaðýz." ifadelerini kullandý.

TMO'nun almýþ olduðu ürünlerin ödemelerini 45 güne kadar yapacaklarýný söylediklerini anýmsatan Yumaklý, "Burada bunun maalesef ki yine çok farklý boyutlarda saptýrýldýðýný ve '60-90 günlere çýkacaðýnýn' söylendiðini duyuyoruz. Kesinlikle doðru deðil. Hatta mayýs sonuna kadar olan teslimlerin yaný sýra 6 Haziran'a kadar olan teslimlerin de ödemelerini yaptýk. Bu ödemeler, periyodik olarak yapýlmaya devam edecek." diye konuþtu.

Yumaklý açýlýþý yapýlan TMO'nun Mersin depolarýnýn 30 bin ton depolama kapasitesine sahip, modern þekilde yapýlmýþ 8 bin metrekare kapalý alaný olduðunu söyledi.

Depolarýn ayný zamanda iklimlendirme ve havalandýrma imkanýna sahip olduðunu ifade eden Yumaklý, "Açýlan depolar, hububatýn yaný sýra bakliyat konusunda Türkiye'nin en önemli merkezi olan Mersin'in de bu anlamdaki büyük bir ihtiyacýný gidermiþ olacak." dedi.

Konuþmanýn ardýndan Yumaklý, kurdele keserek depolarý hizmete açtý.

  • Tarým Bakaný
  • TMO Fiyatý
  • Ürün Satýþý
  • Tarým ve Orman Bakaný
  • Ýbrahim Yumaklý