Bilecik Ýl Genel Meclis Salonu'nda, tarým sektöründe faaliyet gösteren iþletmeler ve yatýrýmcýlarla düzenlenen toplantýda konuþan Bakan Yumaklý, Türkiye Yüzyýlý hedeflerinin büyük olduðunu ve bu çerçevede çalýþmalarýný sürdürdüklerini ifade etti.
Bakanlýk olarak gýda arz güvenliðine önem verdiklerini anlatan Yumaklý, iklim deðiþikliði gibi tarým sektörünü de etkileyecek tüm hususlarý gözetmek durumunda olduklarýný kaydetti.
Geçen yýl Tarým Kanunu'nda yaptýklarý deðiþikliklerle devrim niteliðinde hususlarý ortaya koyduklarýný dile getiren Yumaklý, þöyle konuþtu:
"Dünyada tarýmsal üretim açýsýndan büyükler olarak kabul edilen, üretim hacimleri itibariyle büyük ülkeler ya da bu sadece üretim açýsýndan deðil, tüketimi de katabiliriz. Hacimsel olarak düþünelim, 'bu ülkelerin gündemi ne?' diye baktýðýmýzda bizim gündemimizden hiçbir farký yok. Dolayýsýyla onlar da sürdürülebilir bir üretim istiyorlar, onlar da sularýný yönetmek istiyorlar, topraklarýný korumak istiyorlar. Onlar da her halükarda tarýmsal sanayilerini geliþtirmek istiyorlar. Bizlerle onlarýn gündemlerinin arasýnda bir fark yok."
Yumaklý, gýda güvenilirliði konusunda farklý uygulamalar geliþtirdiklerini, bunlardan birinin de karekod uygulamasý olduðunu belirterek, "Yani herhangi bir gýda satan, üreten bir yere gittiðinizde oradaki karekodu okutarak bu iþletmenin ne zaman denetlendiði ile alakalý bütün bilgileri orada görebileceksiniz. Burada biz hiçbir zorlama yapmýyoruz. Neden zorlama yapmýyoruz? Çünkü eðer kendisine güvenen iþletmeler varsa bu karekodu kullanarak o tüketicilere kendilerine anlatmalarýný istiyoruz." ifadesini kullandý.
Yumaklý, bir gazetecinin limon fiyatlarýndaki artýþla ilgili sorusunu þöyle yanýtladý:
"Bundan birkaç ay önce limonun tarla fiyatýyla raf fiyatýnýn arasýndaki konularý konuþurken, bu sefer tersinden çok daha ciddi bir fiyatla satýlmasýný konuþuyoruz. Þunu net bir þekilde söyleyebilirim, halihazýrda hasat edilenler ve depolardaki ürünler itibariyle yeni ürünlerin hasadýnýn baþlayacaðý aðustos ayýna kadar bizim ihtiyacýmýz olan limon miktarý ülkemizde var. Net bir þekilde söyleyebilirim. Yani þu son dönemdeki fiyat artýþýnýn, içeride limon olmamasýyla ilgili hiçbir yönü yok. Burada fahiþ fiyat konusu var. Onda da Ticaret Bakanlýðýmýz her zaman olduðu gibi çok ciddi bir þekilde üzerine gidiyor."
Üreticinin, emeðinin karþýlýðýný almak istediðini, vatandaþýn da ürünü yüksek fiyattan tüketmek istemediðini dile getiren Yumaklý, "Bizim de çözüm bulmak için yoðun gayretimiz olan yer burasý ancak önümüzdeki zorluklardan bir tanesi de maalesef davranýþ biçimi. Bu özellikle pandemi sonrasý geliþti. Bunun normale gelmesi zorunludur. Bu konuda Ticaret Bakanlýðýmýzla el eleyiz, iþbirliði içerisindeyiz." ifadesini kullandý.
Yumaklý, bir gazetecinin "Bakanlýðýn aldýðý orman yangýnlarý tedbirlerinin, tasarruf tedbirleri kapsamýnda uygulanamadýðýna yönelik iddialar var. Bu konudaki cevabýnýz ne olacak?" sorusuna ise "Ne kadar anlattýysak da bunu neden yapýyorlar anlamýyorum." dedi.
Orman yangýnlarýyla mücadele konusunda herhangi bir eksiklerinin bulunmadýðýný ifade eden Yumaklý, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Etkenlerin bize getirdiði, dayattýðý çok fazla orman yangýný var ama biz bunlarla önceki yýllarla kýyaslandýðýnda nasýl mücadele edildiðini, kabiliyetimizi, kapasitemizi herkes görüyor zaten. Burada iki tane konu maalesef speküle ediliyor. Bunlardan bir tanesi 'tasarruf tedbirleri sebebiyle iptal edilen ihaleler var' diye. Bunu Orman Genel Müdürlüðümüz dün açýkladý. Böyle bir þey kesinlikle söz konusu deðil. Ben burada o ayrýntýya girmeyeceðim ama o iddialarýn hiçbirisi doðru deðil. Ýkincisi, 'Uçaðýmýz yok, helikopterimiz yok.' El insaf yani bizim bununla alakalý bir þeyi ispat etmeye hacetimiz yok çünkü zaten bunlarýn hepsi görünen hususlar. Eðer böyle olmamýþ olsaydý 11 dakikada müdahaleyi nasýl baþarabilirdik? Bizim 26 uçak, 105 helikopter, 14 insansýz hava aracý, 25 bin ateþlerle, alevlerle savaþan profesyonel arkadaþýmýz, kardeþimiz, 122 bin gönüllümüz var. Dünyada bu konuda otorite kabul edilen ve nasýl yaptýðýmýzla ilgili yardým alýnan, istenen bir ülkeyiz biz. Hala bu tarafýnda herhangi bir eksiklik bulunamayýnca olmayan þeyleri gündeme getirip, bunun bir siyaset malzemesi yapýlmasýný doðru bulmuyorum açýkçasý."
Yumaklý, Türkiye'nin, Akdeniz kuþaðýnda ve orman yangýnlarý riski en fazla olan ülkelerden bir tanesi olduðunu belirterek, "Ancak bu sene maalesef dýþ etkenlerin dýþýnda, orman dýþý yangýnlardan ormana sýçrayan yangýnlarla mücadele etmek durumunda kaldýk. Neredeyse yarý yarýya, yani orman yangýnýyla orman dýþý yangýnlarý yarý yarýya oldu." dedi.
Bu arada Bakan Yumaklý, toplantý öncesinde Bilecik Valiliði, Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü ile Þeyh Edebali Türbesi'ni de ziyaret etti.