Bakan Yumaklý: Kiþi baþý su tüketimimizi 100 litrenin altýna düþürmeyi hedefliyoruz
ABONE OL

Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü'nde düzenlenen '2'nci Ulusal Su Kurulu Toplantýsý'nda konuþan Bakan Yumaklý, küresel iklim deðiþikliðinin en çok su kaynaklarýný tehdit ettiðini belirterek, "Bugün dünyada 80 ülke su sýkýntýsý çekiyor. 844 milyon insan içme suyu hizmetine eriþemiyor. Dünya nüfusunun 4'te 1'inden fazla olan 2,1 milyar insan temiz suya ulaþamýyor. Biz de iklim deðiþikliðinden en fazla etkilenen ülkelerden biriyiz. Sahip olduðumuz kaynaklarý tüketmek deðil, doðru yönetmek ve doða dostu teknolojiler geliþtirmek artýk bir tercih deðil, zorunluluktur. Biz de Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn, 'Suyumuzu korumakla, vatanýmýzý korumak arasýnda mahiyet itibarýyla hiçbir fark yoktur' þiarýndan hareketle 'Suda sýfýr kayýp' ilkesi ile yola çýktýk" dedi.

"Su kaynaklarýmýzý ulusal bilinçle korumak ve yönetmek üzere baþlattýðýmýz 'Su Verimliliði Seferberliði'ni emin adýmlarla hep birlikte sürdürüyoruz" diyen Bakan Yumaklý, "Ülkemiz, tarýmsal gayri safi milli hasýlada Avrupa'da 1'inci, dünyada ise ilk 10 içinde yer alýyor. Ülkemizin bu baþarý çýtasýný daha da yükseltmek için çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Bu çalýþmalar içinde etkin arazi kullanýmý, tarýmsal üretim planlamasý ve su yönetimi konularý dünyada olduðu gibi ülkemizde de öncelikli gündem konularýmýz arasýndadýr. Suyu merkeze alan tarýmsal üretim planlamasý ile gýda arz güvencemizi garanti altýna almayý hedefliyoruz" dedi.

"TEDBÝLER ALIYORUZ"

Bitkisel üretim odaðýnda planlý üretim uygulamalarýný eylül ayýndan itibaren yürürlüðe koyacaklarýný kaydeden Bakan Yumaklý, "Bakanlýk olarak, tarýmda israfý ve kayýplarý önleyerek tarýmsal verimliliði artýracak sulama otomasyonu yatýrýmlarýný ülke geneline yaymak için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Altyapýsý uygun bölgelerde, yapay zeka destekli sulama otomasyonu çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Su kaynaklarýmýz için yapýcý ve kolektif adýmlar atmaya mecburuz. Ülke olarak, su kaynaklarýmýzýn akýlcý ve bütüncül bir yaklaþýmla yönetilmesi amacýyla, havza ölçekli yönetim yaklaþýmýný benimsiyoruz. Bu baðlamda, havza ölçekli planlar hazýrlýyor ve bu doðrultuda tedbirler alýyoruz. Nitekim bugün bu planlardan ikisi olan Sakarya Havzasý Nehir Havza Yönetim Planý ile Marmara Havzasý Taþkýn Yönetim Planý'nýn onaylanmasýný birlikte deðerlendireceðiz. Ulusal ölçekte havza ölçekli hidrolojik ve iklim bazlý su gözlem aðlarýnýn geliþtirilmesine öncelik veriyoruz. Taþkýn Tahmini ve Erken Uyarý Sistemi'ni (TATUS), taþkýn riski yüksek olan havzalarda kurmaya devam ediyoruz. Sistemin iyileþtirilmesi ve 2028 yýlýnda ülkemizin tamamýnda kurulmasý için çalýþmalarýmýz sürüyor" açýklamasýnda bulundu.

"SU VERÝMLÝLÝÐÝ HEDEFLERÝNÝ BELÝRLEDÝK"

Bakan Yumaklý, suyun her damlasýný deðere dönüþtürecek verimlilik çalýþmalarý ve su kýtlýðý riskine karþý tedbirler geliþtirmek için senaryo analizlerinin sürdüðünü belirterek, "Su Verimliliði Strateji Belgesi ve Eylem Planý'ný hazýrladýk. 2030 ve 2050 yýllarýna yönelik sektörel ve bireysel su verimliliði hedeflerini belirledik. Temel verimlilik uygulamalarýna yönelik eylem planlarýný oluþturduk. Bu kapsamda; kiþi baþý 150 litre olan ortalama günlük su tüketimimizi, 2030 yýlýna kadar 120 litreye, 2050 yýlýna kadar ise 100 litrenin altýna düþürmeyi hedefliyoruz. Ýçme suyu sistemlerinde ortalama yüzde 32 olan su kaybýný, 2030 yýlýnda yüzde 25'e ve 2050 yýlýnda ise yüzde 10'a düþürmeyi amaçlýyoruz. Mevcutta yüzde 50 civarýnda olan tarýmsal sulama randýmanýnýn, 2030 yýlýnda yüzde 60, 2050 yýlýnda ise yüzde 65'e yükseltilmesini hedefliyoruz. Endüstriyel üretimde 2030 yýlýna kadar yüzde 30, 2050 yýlýna kadar ise yüzde 50 su kazanýmý hedefliyoruz. Bu amaçlar doðrultusunda, paydaþlarýmýzýn iþ birliðiyle uygulamaya geçirilen eylem planlarýmýzdaki gerçekleþmeleri titizlikle takip ediyoruz" ifadelerini kullandý.

Bakan ayrýca, "Hazýrlanan Su Kanunu ve Taþkýn Kanunu taslaklarýnýn yasalaþmasýyla birlikte, su kaynaklarýmýzýn bütüncül bir yaklaþýmla yönetilmesi için önemli bir mesafe almýþ olacaðýz. Ýnsan gücü ve finansal kaynaklarýnýn optimizasyonuyla birlikte, su kaynaklarýmýzýn miktar ve kalite olarak etkin yönetimi saðlanmýþ olacak. Amacýmýz, taþkýn ve kuraklýk risklerinin, afete dönüþmeden yönetimini saðlamaktýr" dedi.