Bakaný Bolat: Mýsýr ile sanayi iþbirlikleri derinleþecek
ABONE OL

Bolat, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Endonezya Ticaret Bakaný Zulkifli Hasan, Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakan Yardýmcýsý Wilson Mbasu Mbadi, Gabon Ticaret Bakaný Marie Paullette Parfaite Amouyeme Ollame, Mýsýr Ticaret ve Sanayi Bakaný Ahmed Samir Saleh, Nijer Ticaret ve Sanayi Bakaný Seydou Asman, Nijerya Sanayi, Ticaret ve Yatýrým Bakaný Doris Uzoka Anite, Irak Ticaret Bakaný Atheer Dawood, Cibuti Ticaret Turizm Bakaný Mohamed Warsama Dirieh ve Sudan Ticaret Bakaný Elfatih Abdalla Yousif Abrahim ile Ýstanbul'da görüþtüðünü bildirdi.

Hasan ile yaptýklarý görüþmede, Endonezya ile Türkiye arasýndaki ticaret ve yatýrým iliþkilerinin artýrýlmasýnda baþta altyapý ve savunma sanayi olmak üzere öncelikli sektörleri ele aldýklarýný belirten Bolat, serbest ticaret anlaþmasý müzakerelerinin tamamlanmasýnýn önemine dikkat çektiklerini anlattý.

Bolat, Ugandalý Bakan Yardýmcýsý Mbadi ile görüþmelerinde, Türk firmalarýn Uganda'daki faaliyetleri ile ticaret ve yatýrýmlara iliþkin yasal altyapýnýn tamamlanmasý konularýný ele aldýklarýný kaydetti.

Gabonlu mevkidaþý Marie Paullette Parfaite Amouyeme Ollame ile gerçekleþtirdikleri toplantýda da iki ülke arasýndaki yatýrým ve müteahhitlik iliþkilerinin güçlendirilmesi ve ikili ticaretin çeþitlendirilmesi amacýyla istiþarelerde bulunduklarýný kaydeden Bolat, bakanlýklar arasýnda JETCO mekanizmasýnýn kurulmasýnda da mutabýk kaldýklarýný ifade etti.

MISIR ÝLE SANAYÝ ÝÞBÝRLÝKLERÝ DERÝNLEÞECEK

Bakan Bolat, görüþmelerin devamýnda Mýsýrlý mevkidaþý Saleh ile yaptýðý toplantýda, güncel ekonomik geliþmeler çerçevesinde Türkiye ve Mýsýr arasýndaki ticaretin daha ileriye taþýnmasý ve sanayi iþbirliklerinin derinleþtirilmesi üzerine odaklandýklarýný bildirdi.

Nijerli mevkidaþý Asman ile görüþmelerinde de öncelik arz eden sektörlerde yeni yatýrým alanlarýnýn keþfi konusunda fikir alýþveriþinde bulunduklarýný aktaran Bolat, Nijer ile gelecek dönem için temas trafiðini deðerlendirdiklerini kaydetti.

Bolat, Nijeryalý mevkidaþý Anite ile gerçekleþtirdikleri toplantýda da Türkiye'nin Afrika'daki en büyük ticaret partnerleri arasýnda yer ala Nijerya ile iþbirliðini güçlendirecek yeni fýrsatlarý ele aldýklarýný, yasal altyapýnýn tamamlanmasý için atýlacak adýmlarý istiþare ettiklerini belirtti.

IRAK ÝLE TEMMUZDA TEKRAR BÝR ARAYA GELÝNECEK

Ticaret Bakanlýðý olarak ticaret diplomasisi faaliyetlerini hýz kesmeden sürdürdüklerini vurgulayan Bolat, Iraklý mevkidaþý Dawood ile yaptýklarý görüþmede, 2 ülke arasýndaki ticari iliþkileri güçlendirecek fýrsatlarý deðerlendirdiklerini ve kýsa vadede atýlacak adýmlarý planladýklarýný ifade etti. Bolat ayrýca, toplantýda Türk firmalarýn Irak'a ihracatlarýný artýrmasýna katký sunacak projeleri deðerlendirerek temmuz ayýnda tekrar bir araya gelme hususunda anlaþtýklarýný belirtti.

Bolat, Cibutili mevkidaþý Dirieh ile görüþmesinde de ticaret ve yatýrým iliþkilerinin iki ülke ekonomisinin potansiyelini yansýtacak þekilde geliþtirilmesi için önem arz eden anlaþmalarýn tamamlanmasý ile serbest bölgelerle ilgili tanýtým faaliyetlerinin gerçekleþtirilmesi konularýný deðerlendirdiklerini anlattý.

Bakan Bolat, Sudanlý mevkidaþý Elfatih Abdalla Yousif Abrahim ile gerçekleþtirdikleri toplantýda ise iki ülke arasýndaki ekonomik iþbirliðini artýrmak ve yeni ticaret yollarý açmak adýna stratejiler belirlediklerini kaydetti.