Uluslararasý Seramik Banyo Mutfak Fuarý (UNICERA) Ýstanbul, Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) kapýlarýný ziyaretçilerine açtý.
Bakan Kacýr, fuarýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, dünyanýn, küresel çapta ekonomik daralmalarla, krizlerle, çatýþma ve savaþlarla sýnandýðý zor bir dönemden geçtiðini söyledi.
Güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim altyapýsýna, AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle özgün ve yenilikçi üretim kabiliyetine sahip ülkelerin kalkýnma yarýþýnda öne geçtiðini vurgulayan Kacýr, Türkiye olarak son 22 yýlda, hayata geçirien politikalarla, inþa edilen araþtýrma ve inovasyon ekosistemiyle, planlý sanayi alanlarý ve nitelikli insan kaynaðýyla güçlü ve müreffeh ülke olma yolunda hep beraber önemli mesafeler katedildiðini dile getirdi.
"Sayýlarýný 191'den 362'e yükselttiðimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduðumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik." diyen Kacýr, bugün sayýlarý 104'ü bulan teknoparklarda 11 binden fazla firmanýn teknoloji geliþtirme çalýþmalarý yürüttüðünü kaydetti.
Bakan Kacýr, özel sektörde yer alan ve 1600'den fazla AR-GE ve tasarým merkezlerinde çalýþan mühendis ve teknisyenlerin, yüksek katma deðerli üretimin önünü açtýðýný belirterek, "Bugün Türkiye, Çin'den Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuþakta, en fazla sayýda ürünü rekabetçi þekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen bir ülkedir. Türkiye Yüzyýlý'nda, sanayinin kalkýnmamýzdaki öncü rolünü perçinlemeye devam edeceðiz. Sanayimizde yüksek yerli girdi oranýna sahip sektörler arasýnda bulunan seramik sektörümüzü; üretim odaklý kalkýnma yolculuðumuzda öncelikli sektörler arasýnda görüyoruz." ifadelerini kullandý.
Farklý sektörlerin girdi ihtiyacýný karþýlayan sektörün baþarýlý performansýnýn ayný zamanda inþaat ve yapý gereçleri, mobilya ve dekorasyon gibi birçok sektörün büyümesinde de önemli pay sahibi olduðunu dile getiren Kacýr, þöyle devam etti:
"Sektörümüz son 22 yýlda, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde gerçekleþtirdiðimiz üretim hamlesinden ziyadesiyle payýný aldý. Küresel pazarlarda rekabetçi ve yüksek kalitede ürün sunma kabiliyetine sahip, kaliteyi, sürdürülebilirliði önceleyen bir yapýya kavuþtu. Türk Malý damgasýnýn, kalite, tasarým, güven, yenilikle eþ anlamlý hale gelmesinde rol üstlendi. Seramik sektörümüz geçtiðimiz yýl 2,5 milyar dolarlýk üretim ve 1,3 milyar dolarýn üzerindeki ihracatýyla Türkiye'ye deðer kattý. Bugün seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa'da üçüncü, dünyada onuncu sýradayýz. Seramik karoda Avrupa'nýn üçüncü, dünyanýn beþinci, seramik saðlýk gereçlerinde Avrupa'nýn ikinci, seramik sofra ve süs eþyalarýnda dünyanýn dokuzuncu büyük ihracatçýsýyýz. Ülkemizi küresel pazarlarda baþarýyla temsil eden firmalarýmýzý baþarýlarýndan dolayý kutluyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak destek ve teþvik enstrümanlarýmýzla ülkemizin yüz aký sektörümüzün yanýnda olmaya devam ediyoruz."
Mehmet Fatih Kacýr, müteþebbislerin altyapýsýnýn hazýr, planlý ve sürdürülebilir üretim tesisleriyle buluþturmak için Kütahya ve Yozgat'ta seramik sektörüne özel iki OSB kurduklarýný belirterek, Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde Seramik Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasýna yönelik çalýþmalara devam ettiklerini kaydetti.
Son 22 yýlda seramik sektöründe gerçekleþtirilen toplam 138 milyar lira sabit yatýrým tutarýndaki 517 yatýrým için teþvik belgesi düzenlediklerini ifade eden Kacýr, 39 bin istihdamýn önünü açtýklarýný, sektörün her daim, tüm imkanlarla desteklemeye, teþvik mekanizmalarýný devreye alarak güç katmaya devam edeceklerini söyledi.
Kacýr, "Sektörümüzün elde ettiði kazanýmlarý yeni yatýrýmlarla birlikte çok daha ileri seviyelere ulaþacaðýz. Rekabetçiliði için küresel pazarlara yön veren trendleri ve geliþmeleri yakýndan takip ediyoruz. Bugün dünya seramik piyasasýnda öncü ülkelerin teknolojiyi aktif þekilde kullanan, yenilikçi tasarýmlar yapabilen, kaliteli, markalaþmýþ, son modayý yansýtan ve yüksek katma deðerli ürün üretme kabiliyetine sahip olan ülkeler olduðunu görüyoruz." diye konuþtu.
Seramik ve refrakter sektöründe inovatif projelere imza atan 15 AR-GE, 4 tasarým merkezi ve 18 teknopark firmasýna AR-GE teþviklerinden yararlanma imkaný sunduklarýný dile getiren Kacýr, geçen 22 yýlda, TÜBÝTAK destek ve burs programlarý kapsamýnda, özellikle seramiðin yüksek teknoloji alanlarýnda kullanýmýna kapý aralayan 444 projeye ve bu alanda çalýþan 598 bilim insanýna 1 milyar lira destek olduklarýný ifade etti.
Bakan Kacýr, Türkiye Yüzyýlý'nda sanayinin yeþil ve dijital dönüþümünü hýzlandýracak program ve projeleri devreye aldýklarýný belirterek, Dünya Bankasý ile iþbirliðinde, Yeþil Dönüþüm için Türkiye Yeþil Sanayi Projesini hayata geçirdiklerini hatýrlattý. Bununla sanayinin karbon ayak izini azaltma ve kaynaklarýn verimliliðini artýrmaya yönelik adýmlar için destek seferberliði baþlattýklarýný aktaran Kacýr, "Yatýrým teþviklerimizi daha etkin mekanizmalarla ikiz dönüþüme yönlendiren Yeþil Dönüþüm ve Dijital Dönüþüm Destek Programlarýmýzý da geçtiðimiz aylarda kamuoyuyla paylaþtýk. Programlarda iþletmelerin ikiz dönüþümde kýsa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarýný adresleyecek yol haritalarý sunmalarýný bekliyoruz. Sunulan yol haritalarýyla uyumlu yatýrýmlarý öncelikli yatýrýmlar uygulamasý ile teþvik ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak, sektörümüzü yatýrým teþvik sistemimizle, destek mekanizmalarýmýzla, yatýrýmcýlarýmýzýn ve üreticimizin önünü daha da açacak yeni uygulamalarla ileriye taþýmayý sürdüreceðiz. Ýmalat sanayimizde iç ve dýþ talebi etkileyecek küresel ekonomik geliþmeleri takip ediyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Küresel ölçekte imalat sanayi ve ihracat sipariþlerinde beklentilerin aþaðý yönlü seyrettiði bir dönemden geçildiðini vurgulayan Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Fiyat istikrarýný esas alan Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanan politika setinin iç pazarýmýza yansýmalarý elbette oldu. Ekonomi politikasýnýn sanayi üretimimizde konjonktürel etkisi bir miktar yaþanýyor. Fakat þunu asla unutmayalým. Uzun vadede sanayimizin istikrarlý büyümesini teminat altýna alacak, ihracatta rekabet gücümüzü artýracak esas unsurlar verimliliðimiz ve katma deðerli üretimimizdir. Bunun için de istikrar esastýr. Fiyat istikrarý hedefli, enflasyonu düþürme öncelikli sýký para politikasýnýn yatýrýmlarý yavaþlatýcý etki oluþturmamasý adýna ilave tedbirler alýyoruz. Çalýþmalarýný büyük ölçüde tamamladýðýmýz ve yakýnda ilan edeceðimiz yeni yatýrým teþvik sistemimizle finansmaný kolaylaþtýrýcý tedbirlerle yatýrýmcýlarýmýzý destekleyeceðiz. Geçtiðimiz eylülde yürürlüðe giren OSB yönetmeliðiyle de planlý sanayileþmemizin bel kemiði OSB'lerimizde kamulaþtýrma, altyapý ve tahsis süreçlerine hýz kazandýracak ve OSB'lerimizi yeni yatýrýmlarla buluþturacak düzenlemeler yaptýk."
Artýk her ayýn ilk pazartesi günü tahsis edilmemiþ tüm OSB parsellerini ilan ettiklerini ve online ortamda tüm sanayicilerin baþvurusuna açtýklarýný anlatan Kacýr, "Ekim ayýnda ilk kez baþladýðýmýz uygulamada 139 OSB'de tahsise açýlan 22 milyon metrekare alanýn 3 milyon 300 bin metrekaresi için 667 sanayicimiz baþvuru gerçekleþtirdi." diye konuþtu.
Kacýr, "Bugün tarihli ikinci tahsis ilanýmýzda da 94 OSB'de 16 milyon metrekare büyüklüðünde toplam 1184 yatýrým yerini tahsis baþvurularýna, 10 OSB'de de yaklaþýk 8 milyon metrekare alaný da ön tahsis baþvurularýna açmýþ olduk. Ülkemizde yatýrýmlarýn artarak devam etmesi için tüm kurumlarýmýzla iþbirliði içerisinde yeni tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceðiz." dedi.
Ticaret Bakan Yardýmcýsý Volkan Aðar da "Üretim ve ihracatýmýzdaki gücün arka planýnda þüphesiz yetiþmiþ insan kaynaðý, zengin ham madde imkanlarý, yeni teknolojilerle donatýlmýþ üretim altyapýsý, tasarým gücü ve kaliteden ödün vermeden sunduðu fiyat avantajý yatýyor." ifadesini kullandý.
Nitelikler bu topraklarýn binlerce yýllýk el iþçiliði geleneði ve ticari birikimiyle birleþtiðinde herkesin gurur duyduðu bir tablo ortaya çýktýðýnýn altýný çizen Aðar, fuarýn tanýtýmýnda Türkiye için yapýlan "seramiðin doðduðu topraklar" atfýnýn çok büyük bir anlam ifade ettiðini belirtti.
Ýnþaat sektörüne önemli ölçüde girdi saðlayan seramik sektörünün gerek bünyesinde barýndýrdýðý ham madde çeþitliliði ve nihai ürün olarak gerekse hitap ettiði tüketici gruplarý ve sanayi dallarý itibarýyla oldukça geniþ bir alana hitap ettiðini anlatan Aðar, "Bugün dünyanýn hangi noktasýna gitsek Türk motifleriyle, el iþçiliðiyle üretilen seramik ürünlerine kaliteli mutfak ve banyo ürünlerine rastlýyoruz." diye konuþtu.
Aðar, sektörün ayrýca net ihracatçý yapýsýyla Türkiye'nin dýþ ticaret dengesine pozitif katký saðladýðýný vurgulayarak, "Bu ülkeden aldýðý gücü tekrar bu topraklara insanlarýmýza deðer olarak geri kazandýrýyor. Küresel seramik ürünleri pazarýndan yüzde 2,1 pay alan Türkiye bir önceki yýl gerçekleþtirdiði 1,4 milyar dolarlýk ihracat ile dünyanýn ilk 10 ihracatçý arasýndaki konumunu güçlendirdi." ifadelerini kullandý.
Aðar, sektör ihracatýnda Almanya, Amerika Birleþik Devletleri, Ýngiltere, Fransa ve Rusya gibi ülkelerin ilk sýralarda yer aldýðýný ve bu yönüyle sektörün yüksek marka deðerini layýkýyla ortaya koyduðunu da kaydetti.
Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Baþkaný Mustafa Gültepe de "36 yýldan beri sürdürülebilir bir fuar yapmak bence sektörün nereye geldiðini gösteren en büyük veri ve özveri." dedi.
Gültepe, "Türkiye'nin son dönemlerde ihracat olarak yaþadýðý problem, faizin yüksekliði ve rekabetçilik. Umuyorum ki faizler yüzde 50'den aþaðý inmeye baþlayýnca bundan sonra Merkez Bankamýz ve Hazine ve Maliye Bakanýmýz yavaþ yavaþ sanayiyi ön planda tutarak gerekli hamleleri yapacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.