Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardýmcýsý Gürsel Erul, bakanlýkta düzenlediði basýn toplantýsýnda, Ýzmir Körfezi'nde yaþanan kirliði önlemek amacýyla 15 maddeden oluþan acil ve kýsa vadeli eylem planý yaptýklarýný, önceliklerinin körfeze giren kirliliði azaltmak olduðunu söyledi.
Erul, "Bu eylem planýnda, belediyelerin görev ve yetkileri çerçevesinde kanalizasyonlarda toplanan atýk suyun arýtýlarak körfeze deþarjýný saðlayabilecek alt yapýnýn eksikliklerinin tamamlanmasý, iþletme hatalarýnýn giderilmesi, arýtma tesisi kapasitesiyle ilgili problemlerin tespitine yönelik acil ve kýsa vadeli çalýþmalarý ortaya koyduk. Bu çalýþmalar kapsamýnda alýcý ortama yapýlan her türlü atýk su deþarjýnda bakanlýk olarak denetim, inceleme ve izleme çalýþmalarýmýzý artýrdýk." diye konuþtu.
Orta ve uzun vadeli çalýþmalarý da kurguladýklarýný belirten Erul, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bölgedeki tüm üniversiteleri bir araya toplayarak oluþturduðumuz bilim kuruluyla bugüne kadar körfezle ilgili yapýlan çalýþmalarý masaya yatýrmak, eksiklikler varsa gidermek, ihtiyaç varsa yeni projeler üretmek için çalýþýyoruz. Bunlarýn amacý öncelikle noktasal kaynaklý kirliliði bertaraf etmek. Dereler, atýk su tesisleri, yaðmur suyu kanallarý aracýlýðýyla körfeze gelen kirliliklerin tespitini yapmaktýr."
Ýzmir Körfezi'nin hidrodinamik modelini ortaya koyduklarýný ifade eden Gürsel Erul, "Hidrodinamik modele göre atýk suyun nereye deþarj edileceði ve hangi teknikle yapýlacaðýnýn ortaya konulmasý için böyle bir proje çalýþmasý yaptýk. Buradaki amacýmýz, daha görsel, daha rekreasyonel, Ýzmir'imize yakýþan bir temizlikle körfezi yaþanabilir hale getirmektir." açýklamasýný yaptý.
Modele göre Ýzmir Körfezi'nin iç, dýþ ve orta körfez olarak ayrýldýðý bilgisini veren Erul, "Özellikle iç körfezdeki su sirkülasyonunu hareketlendirecek bir mekanizmayý kurgulamamýz gerekiyor. Bunu da orta ve uzun vadede yapacaðýz. Acil ve kýsa eylem planýnda körfeze yönelik kirlilik giriþini durduracaðýz. Orta ve uzun vadede ise dip çamur ve tortularýn nerelerde biriktiðini, sirkülasyonu artýrabilecek mekanizmanýn ne olduðunu ve nasýl bir kurgu yapýlmasý gerektiðini ortaya koyacaðýz." ifadelerini kullandý.
Körfeze gelen kirliliði azaltmak amacýyla 271 denetim yaptýklarýný bildiren Erul, denetimlerle kaçak yapý ve mevzuata aykýrý deþarjlarýn önünü kestiklerini dile getirdi.
Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisi kapasite artýrýmýnýn öncelikleri olduðunu vurgulayan Erul, 2010'dan bu yana ülke genelinde atýk su tesislerinin harcadýðý enerji giderlerinin yüzde 50'sine kadar bakanlýk olarak karþýladýklarýný kaydetti.