Bakanlýk harekete geçti! ÝHA ve dronlar için hava otobanlarý geliyor
ABONE OL

Uraloðlu, yazýlý açýklamasýnda, dronlar için özel olarak uygulamaya konulmasý planlanan hava otobanlarýna iliþkin bilgi verdi.

Oluþturulacak güzergahýn Avrupa'nýn sayýlý otonom dron koridorlarýndan olacaðýný belirten Uraloðlu, birçok ülkenin amatör ÝHA ve dronlara dair yeni düzenlemeler hazýrlamaya baþladýðýna iþaret etti.

Uraloðlu, oluþturulacak hava otobanlarýyla, ÝHA ve dronlarýn uygunsuz uçuþlarýnýn önüne geçmekle kalmayýp ayný zamanda takip ve trafik yönetim sisteminin de getirileceðine dikkati çekerek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Hava araçlarýnýn belirlenen güzergahlarýn dýþýna çýkmasýný engelleyeceðiz. Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðüne (SHGM) kayýtlý toplam 1 milyon 521 bin 615 lisanslý ÝHA pilotu ve 65 bin 859 ÝHA için Bakanlýk olarak temel hedefimiz, ulaþýmýn her modunda güvenliði saðlamak. Karada araçlar, havada uçaklar ve denizde gemiler için nasýl belirli güzergahlar ve yollar oluþturuyorsak dünyada ve ülkemizde son zamanlarda kullanýmý oldukça artan ÝHA'lar ve dronlarýn da þehir içi ve þehirler arasý uçuþlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmelerini saðlayacak hava koridorlarý ve güzergahlar belirleyeceðiz. Bu sayede uygunsuz uçuþlarýn önüne geçerek dronlar için güvenli hava sahasý oluþturacaðýz."

- GÜZERGAHLAR ÜZERÝNE TAMÝR ÝSTASYONLARI KURULACAK

Bakan Uraloðlu, ÝHA'lar ve dronlarýn, güvenlikten tarýma, kargodan gümrük iþlemlerine, orman yangýnlarýyla mücadeleden sivil ve ticari uçuþlara kadar farklý amaçlarda kullanýldýðýný belirterek, yeni sistemle uygunsuz uçuþlarýn engelleneceðini vurguladý.

Özellikle hassas bölgelerde hem güvenlik zafiyeti oluþmamasýný hem de özel yaþamýn gizliliðini korumayý amaçladýklarýný bildiren Uraloðlu, "Bununla birlikte getireceðimiz sistemle eriþilebilir, verimli ve çevre dostu dijital bir uygulama ile operatörler mobil uygulamalar üzerinden uçuþ izni alma ve hava sahasý bilgilerini görme gibi imkanlara ulaþýlabilecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Uraloðlu, SHGM'nin yeni sivil havacýlýk modelleri üzerinde çalýþmalar yaptýðýný da belirterek, þunlarý kaydetti:

"Tüm ulaþým modlarýnda olduðu gibi ÝHA ve dronlar için de kontrol mekanizmasý ihtiyacý var. Bu araçlar için takip ve trafik yönetim sistemimiz ÝHA'larýn mevcut hava sahasýna entegrasyonunu saðlayacak. Dronlar sistem bilgileri, konum, irtifa, hýz, pilot bilgileri canlý olarak havacýlýk kontrol merkezine iletilecek ve kayýt altýna alýnacak. Bu sayede trafik yönetimi ve uçuþ izinleri tek bir merkezden hýzlý, kolay, emniyetli bir þekilde gerçekleþecek. Ayrýca dronlarýn arýza, pil bitmesi veya olumsuz bir durumla karþý karþýya kalmasýna karþý da güzergahlar üzerine tamir istasyonlarý kurmayý planlýyoruz."

  • hava otobaný
  • ÝHA
  • Bakanlýk