Bakanlýkça düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali'ne 1 milyon 183 bin ziyaretçi katýldý
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, bakanlýk tarafýndan ilk kez 2021 yýlýnda Ýstanbul Beyoðlu'nda baþlatýlan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye'nin dört bir yanýnda kültür ve sanat coþkusunu doruða çýkartýyor.

Geçen yýl 5 ayrý kentte düzenlenen Kültür Yolu Festivalleri, bu sene 11 ayrý þehri binlerce etkinlikle bir cazibe merkezine dönüþtürüyor.

Bu seneki festivallerin dördüncü duraðý Troya Kültür Yolu Festivali, 9-17 Eylül tarihlerinde "destanlar kenti" Çanakkale'de gerçekleþtirildi. Konserlerden sergilere, tiyatro gösterilerinden opera ve baleye, söyleþilerden atölye çalýþmalarýna, çocuklara özel aktivitelerden dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinlikle Çanakkale adeta kültür ve sanata dair pek çok etkinliðe ev sahipliði yaptý. Çanakkale'de 9 gün süren festivale,1 milyon 183 binin üzerinde ziyaretçi katýldý.

Rock müzik sanatçýsý Fatma Turgut, festivalin son gününde konser verdi. Anadolu Hamidiye Tabyasý'nda sahne alan Turgut, hayranlarýna muhteþem bir müzik ziyafeti sundu. Konser öncesinde kuliste bir deðerlendirme yapan Turgut, "Türkiye'nin en güzel þehirlerinden birindeyiz. Sevenlerimle Çanakkale'de buluþuyor olmak beni çok heyecanlandýrýyor. Sahne muazzam. Hem þartlarýmýz hem çýktýðýmýz sahnelerimiz çok güzel. Her þey saat gibi iþliyor." dedi.

Festivalin son günü renkli görüntülere de sahne oldu. Sultan papaðanýyla festival alanýna gelen bir çocuk, katýlýmcýlarýn ilgisiyle karþýlaþtý. Azerbaycan'dan gelen bir ziyaretçi de festivali eþine doðum günü hediyesi olarak sundu.

- 40 NOKTADA 500 ETKÝNLÝK

Troya Kültür Yolu Festivali boyunca 40'tan fazla noktada, 500'den fazla etkinlik gerçekleþtirildi. Anadolu Hamidiye Tabyasý'nda her akþam konser etkinliði düzenlendi. Ferhat Göçer, Anadolu Ateþi, Resul Dindar, Uður Aslan, Sinan Akçýl, Gökhan Tepe, Murat Dalkýlýç, Simge Saðýn, Fatma Turgut sevenlerine þarkýlarýný seslendirdi.

"Devrim Erbil'in Renkleri", "Eskizden Piksele Dijital Sanat", "Kanatlý Sözler-Ýzler", "Sentez Ýzler Karma Sergisi", "Atatürk'ün Sonsuzluk Yolculuðu" gibi sergiler, festival kapsamýnda sanatseverlerle buluþtu.

"Otizmli Yetenekler", "Bir Napoli Akþamý" ve "Vivaldi Dört Mevsim" konserleri, "Carmen" bale gösterisi, festivalin renkli týnýlarý oldu. Gelibolu Mevlevihanesi'nde postniþin Kamil Eren Erkmenkul ile "Safer Aþý Usulü ve Mevlevi Ayin-i Þerifi" yapýldý.

Festivalde çocuklar da unutulmadý. Birçok farklý etkinlik ve maskotlu tiyatrolar çocuklarý mutlu etti.

- ÞEHÝR MERKEZLÝ FESTÝVALLER

Kültür ve Turizm Bakanlýðý, dünyanýn en kapsamlý kültür ve sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni hayata geçiriyor.

Þehir merkezli festivallerde; sanat, zanaat, gastronomi, sohbet, gösteri, eðlence gibi etkinlikler, þehrin nefes aldýðý mekanlarda her yaþtan sanatseverle buluþuyor.

Festivaller ile Türkiye'nin deðerlerini mimarlýk, tarih, kültür ve sanat yoluyla pekiþtirmeyi amaçlayan bakanlýk, þehirlerin marka deðerlerine de katký saðlýyor.

- BEYOÐLU'NDA BAÞLADI

2021'in Ekim ayýnda Ýstanbul Beyoðlu Kültür Yolu Festivali ile baþlayan, 2022'de Ýstanbul'un yaný sýra Ankara, Çanakkale, Diyarbakýr ve Konya ile devam eden festivaller bu sene 11 ayrý ilde düzenleniyor.

Konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleþilerden atölyelere kadar binlerce etkinliðe ev sahipliði yapan festivaller bu sene Çanakkale'nin yaný sýra Nevþehir, Trabzon ve Erzurum'da sona erdi.

- ANKARA VE GAZÝANTEP FESTÝVALLERÝ DEVAM EDÝYOR

16 Eylül'de baþlayan GastroAntep Kültür Yolu Festivali 24 Eylül'e kadar, 16 Eylül'de baþlayan Baþkent Kültür Yolu Festivali de 1 Ekim'e kadar devam edecek.

Konya'da düzenlenecek Mistik Müzik Festivali 23-30 Eylül'de, Beyoðlu Kültür Yolu Festivali 30 Eylül-15 Ekim'de, Diyarbakýr Sur Kültür Yolu Festivali 14-22 Ekim'de sanatseverlerle buluþacak. 28 Ekim-5 Kasým 2023 tarihlerinde Ýzmir Efes Kültür Yolu Festivali, 4-12 Kasým 2023 tarihlerinde de Antalya Kültür Yolu Festivali düzenlenecek.