Merkez üssü Kahramanmaraþ'ýn Pazarcýk ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüðündeki depremlerin ardýndan Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnca (TOKÝ) depremzedeler için baþlatýlan konut ve iþ yeri inþasý sürerken, Orman Genel Müdürlüðü de depremden etkilenen 11 ilden ihtiyaç bulunan Kahramanmaraþ, Hatay, Adýyaman, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Diyarbakýr, Kilis ve Elazýð'da ahþap lojman ve idari bina yapýmý projesini hayat geçirdi.
Bu kapsamda 9 ilde yapýlarýn inþasý sürüyor.
Lojman ve idari binalarda kullanýlacak ahþap malzeme sayesinde karbon ayak izinin azaltýlmasý hedefleniyor.
Diyarbakýr Orman Ýþletme Müdürü Tahir Baydaþ, AA muhabirine, 9 ilde hayata geçirilen projenin düþük karbon izi býrakmasý açýsýndan çok önemli olduðunu belirterek, deprem riskinden dolayý da dayanýklý, çevre dostu bir proje yürütüldüðünü belirtti.
Yapýnýn taþýyýcý kolonlarýyla birlikte ahþaptan oluþacaðýný dile getiren Baydaþ, yapýlarda sarý çam ve kara çam aðaçlarýnýn kullanýlacaðýný ifade etti.
Baydaþ, 9 ilde 25 kampüste çalýþmalarýn devam ettiðini belirterek, sadece Þanlýurfa Bölge Müdürlüðüne baðlý Adýyaman'da 3 katlý 12'þer daireden oluþan 3 lojman ile 2 idari bina, Diyarbakýr'da da 3 katlý 12 daireden oluþan bir lojman inþasýnýn sürdüðünü söyledi.
Baydaþ, "20-30 yýlda bir lojman inþa etmek yerine 100 yýla hitap eden hem daha saðlýklý hem de depreme karþý riski daha az yapýlarý kurum çalýþanlarýmýzla buluþturuyoruz. Dolayýsýyla yapýlan bu çalýþma ülke ekonomisine de katkýda bulunacaktýr." dedi.
Geleneksel yapý sisteminde de dayanýklý ve saðlýklý olmasý açýsýndan ahþabýn kullanýldýðýna iþaret eden Baydaþ, "Orman Genel Müdürlüðü olarak bu projede nefes alan yapýlar oluþturmaktayýz." ifadesini kullandý.
Baydaþ, bu yapýlarýn hem saðlýklý hem de depreme dayanýklý olmasý açýsýndan çevre dostu olacaðýný kaydetti.
Diyarbakýr'da proje müdürü inþaat mühendisi Ali Can Alp de yapýlarda sadece temelin ve ana giriþin betonarme olduðunu, geri kalan tüm kýsýmlarýn ahþaptan vidalama yöntemiyle inþa edildiðini söyledi.
Alp, Orman Genel Müdürlüðünce depremden sonra geliþtirilen proje konsepti dahilinde depreme karþý dayanýklýlýðý yüksek, enerji verimliliði fazla, uzun vadede maliyeti düþük yapýlarýn inþasý için çalýþmalarýn devam ettiðini belirtti.
Ahþabýn geri dönüþtürülebilir ve yenilenebilir bir yapý malzemesi olduðuna dikkati çeken Alp, þunlarý söyledi:
"Bizim binalarýmýzda sarý çam ve kara çam olmak üzere C24 sýnýfýnda ahþap malzemeler kullanýldý. Üretiminde ihtiyaç duyulan enerjinin azlýðýndan ve geri dönüþtürülebilir bir malzeme olduðundan dolayý karbon ayak izini minimum düzeyde tutan bir yapý malzemesi. Ayrýca depreme ve yangýna karþý çok mukavimdir (dayanýklý). Yangýn anlamýnda imajý kötüdür ama bu bir yanýlgýdýr. Kömürleþme denilen olay sayesinde yangýn esnasýnda insanlara hayatta kalacak süreyi verebilecek en iyi yapý malzemesidir."