Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, "2025-2027 Yýllarýnda Yapýlacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diðer Bazý Tarýmsal Desteklemelere Ýliþkin Karar"ýn bugün Resmi Gazete'de yayýmlandýðý belirtildi.
Birçok ilki barýndan bu kararýn ardýndan ortaya atýlan asýlsýz iddialara iliþkin açýklama yapma ihtiyacýnýn hasýl olduðunun kaydedildiði açýklamada, "Mazot ve gübre desteðinin kalktýðý ve üreticilerimizin prim desteði olarak ifade ettiði fark ödemesi desteðinin artýk yapýlmayacaðý bazý basýn yayýn organlarýnca iddia edilmiþtir. Bu tamamen asýlsýzdýr. Ýlk olarak; mazot ve gübre desteði kalkmamýþtýr. Yeni dönemde bunun tanýmlamasý, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alýnarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiþtir." ifadesine yer verildi.
Açýklamada, Çiftçi Kayýt Sistemi'ne kayýtlý olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'inin karþýlanacaðý belirtilerek, ayrýca üretim planlamasý kapsamýnda yer alan ürünlerin havzasýnda yetiþtirilmesi durumunda temel desteðe ilave olarak üreticilerin kullandýðý mazotun yüzde 50'sini, gübrenin de yüzde 25'ini planlý üretim desteði olarak alacaðý vurgulandý.
Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100'ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50'sinin desteklenmiþ olacaðýna iþaret edilen açýklamada, þunlar kaydedildi:
"Su kýsýtýnýn olduðu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamýnda az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buðday, arpa ve yaðlýk ayçiçeði üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kýsmý da 'yer altý su kýsýtý desteði' olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasýna uygun ekim yapanlarýn mazot ve gübre desteðinin yüzde 100'ü desteklenecektir. Tüm bunlarýn yanýnda çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiði gibi bu destekler ayni olarak deðil nakdi olarak ödenecektir."
Açýklamada, ikinci olarak ise yine bazý basýn yayýn organlarýnda prim desteðinin kalktýðý iddiasýnýn ortaya atýldýðý kaydedilerek, þu bilgilere yer verildi:
"Söz konusu kararýn 2'nci maddesi, 11'inci fýkrasýnda 'Fark Ödemesi Desteði: Öncelikle arz açýðý veya planlama kapsamýndaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yýlýndaki üretim maliyetleri ile iç ve dýþ fiyatlar dikkate alýnarak çiftçilerin, tarým politikalarý amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaþtýrmak, üretimde sürdürülebilirliði saðlamak ve gelir kayýplarýný telafi edebilmek amacýyla fark ödemesi desteði verilir. Her yýl, fark ödemesi kapsamýna alýnacak ürünler ve ödeme miktarý Tarým ve Orman Bakanlýðý ile Hazine ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan ayrýca teklif edilir' ibaresi yer almaktadýr. Bahsi geçen desteklere ilave olarak üreticilerin aleyhine geliþen bir durum olmasý halinde ihtiyaç olan üründe üretim dönemi sonunda Tarým Kanunu kapsamýnda belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteði verilebilecektir."