Bakanlýktan yerli aþýyla ilgili vatandaþlara çaðrý
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Orta Doðu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi'nden Ýhsan Gürsel çiftinin ortak projesi sonucu Covid-19'a karþý geliþtirilen ve en yenilikçi aþý yöntemlerinden biri kabul edilen VLP aþýsýnda insan denemelerinin Faz-2 aþamasý yakýnda baþlýyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatýsý altýnda çalýþmalarý süren yerli VLP temelli aþýnýn yeni aþamasý için en az 480 gönüllü aranýyor. VLP aþý adayýnýn klinik araþtýrma Faz-1 çalýþmasýnda gönüllü olarak aþý yaptýran Sanayi ve Teknoloji Bakaný Varank, Faz-2 için çaðrýda bulundu. Varank, Twitter'daki hesabýndan yaptýðý açýklamada, "En yenilikçi aþý adayýmýzda Faz-1 aþamasýný baþarýyla tamamladýk. Benim de gönüllüsü olduðum VLP aþýsýnýn Faz-2 aþamasý için þartlarý saðlayan gönüllüler arýyoruz. Aþýmýzýn dünyaya þifa olmasýný istiyoruz" dedi.

VLP aþý adayýnýn Faz-2 çalýþmasý, Ankara Onkoloji Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Klinik Araþtýrmalar Merkezi'nin koordinatörlüðünde, Kocaeli Üniversitesi ve Ýstanbul Yedikule Göðüs Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nde yapýlacak. Baþvurular, 'www.onkoloji.gov.tr' ve 'covid19.tubitak.gov.tr' adreslerinden alýnacak.

GÜVENÝRLÝLÝÐÝ KANITLANDI

Faz-1 aþamasýnda Sanayi ve Teknoloji Bakaný Varank ve TÜBÝTAK Baþkaný Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte toplam 38 kiþinin gönüllü aþý yaptýrdýðý insan denemelerinin Faz-2 aþamasýna en az 480 gönüllü katýlacak. Gönüllüler; 18 yaþýný doldurmuþ, saðlýk sorunu veya hastalýðý olmayan, genel saðlýk durumu iyi kiþilerden seçilecek. Gönüllülerin, Covid-19 antikoru geliþtirmemiþ olmasý, Covid-19 PCR, HIV, Hepatit B ve C testlerinin negatif olmasý istenecek. Hamileler, gönüllü olamayacak. Gönüllülerin tam kan sayýmýna, karaciðer, böbrek fonksiyonlarýna ve kan þekerine bakýlacak. Gönüllülerden ayrýca bilgilendirilmiþ onaylama formunu imzalamalarý istenecek. Tüm bu kriterleri karþýlayan 480 gönüllüye, subkutan enjeksiyonu yöntemiyle yani koldan kas içine deðil deri altýna aþý yapýlacak. Gönüllülere 3 hafta ara ile 2 doz aþý uygulanacak.

ÝNGÝLÝZ VARYANTINA KARÞI DA ETKÝLÝ

Hem Vuhan hem de Ýngiliz varyantýna karþý etkili olacak þekilde hazýrlanan Faz-2 aþýlarý, Ankara Onkoloji Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Klinik Araþtýrmalar Merkezi'nin koordinatörlüðünde, Kocaeli Üniversitesi ve Ýstanbul Yedikule Göðüs Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nde uygulanacak. 21 gün ara ile yapýlacak aþýlamalar sonrasý gönüllülerin baðýþýklýklarý, 1 yýl boyunca izlenecek. Gönüllüler, bu süre zarfýnda düzenli aralýklarla muayeneden geçecek. Faz-2 aþýlama çalýþmalarýnýn tüm gönüllülerde tamamlanmasýný takip eden 15 gün içinde yaygýn uygulama yapýlabilmesi için gerekli olan Faz-3 yani temel klinik çalýþma aþamasýna geçilecek. Faz-3'te aþýlar, Türkiye genelinden seçilecek 40'a yakýn merkezde, 10 bini aþkýn gönüllüye uygulanacak.

DSÖ LÝSTESÝNDE

Dünyada sayýlý, TÜBÝTAK Covid-19 Türkiye Platformu kapsamýnda ise tek VLP teknolojisi ile geliþtirilen aþý adayý, 30 Mart'ta da Dünya Saðlýk Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19 aþý adaylarý listesinde yer alarak, dünyada bu türde klinik aþamaya geçen 4'üncü aþý adayý oldu. VLP tipi aþýlarda geliþtirilen virüs benzeri parçacýklar, virüsü enfeksiyon oluþturmayacak bir þekilde taklit ediyor. Bu parçacýklar, baðýþýklýk tepkisi uyandýrýrken, hastalýða da neden olmuyor.

Gürsel çiftinin geliþtirdiði aþý adayýnýn baþka özelliði de diðer VLP aþýlarýndan farký olarak bu platformda virüsün 4 yapýsal proteininin de aþý antijeni olarak kullanýlýyor olmasý. Bu yönüyle dünyada klinik faza giren aþý adayý bulunmuyor. Yerli aþýnýn Faz-2 ve Faz-3 çalýþmalarýnda gönüllülük büyük önem taþýyor. Gönüllü farkýndalýðýnýn artýrýlmasý amacýyla TÜBÝTAK Covid-19 Türkiye Platformu ile Ankara Onkoloji Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nin internet sitesinde baþvuru sayfasý açýldý.