Barýþ Boyun ve Daltonlar çetesine dev operasyon! 305 þüpheliye dava açýldý
ABONE OL

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca, Barýþ Boyun'un elebaþýlýðýný yaptýðý suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda yakalanan þüpheliler hakkýnda yürütülen soruþturma tamamladý.

Hazýrlanan 578 sayfalýk iddianamede, 136 kiþi "müþteki", 6 kiþi, "müþteki-þüpheli" ve aralarýnda örgüt elebaþý olarak yer alan sanýk Barýþ Boyun'un da bulunduðu 305 kiþi "þüpheli" sýfatýyla yer aldý.

Ýddianamede, Barýþ Boyun'un çýkar amaçlý silahlý suç örgütü kurduðu ve bu örgütün elebaþý olduðu, "örgüt kurma" suçundan hakkýnda yakalama kararý bulunduðu ve örgüt yöneticilerine suç iþleme kastýyla talimatlar verdiði kaydedildi.

Söz konusu talimatlarýn, yönetici sýfatýyla sanýklar Beratcan Gökdemir, Bahadýr Akdað, Zafer Boyun, Tolga Gültepe ve Bayram Demir aracýlýðýyla örgüt üyelerine iletildiði belirtilen iddianamede, sanýk Barýþ Boyun'un örgütü bu yöntemle ayakta tuttuðu aktarýldý.

Ýddianamede, örgüt yöneticisi olan sanýklarýn, Barýþ Boyun'un ismini kullanarak ve korkutucu gücünden faydalanarak kendilerine baðlý olan örgüt üyeleri üzerinde hakimiyetini pekiþtirdiði anlatýldý.

Örgütün amacýnýn çok sayýda maðdurdan haksýz menfaat saðlamak olduðu belirtilen iddianamede, sanýklarýn bu suçu iþleyebilmek için yeterli sayýda örgüt üyesi ve araca sahip olduklarý ifade edildi.

Ýddianamede, örgüt elebaþý ve yöneticilerinin amaçlarýna ulaþabilmek için her türlü eylemi gerçekleþtirmekten imtina etmedikleri, ülkenin en büyük suç örgütü olmak amacýyla karþýlarýnda duran ve faaliyet gösterdikleri alanda yer alan kiþi ve gruplara silahlý saldýrýlarda bulunarak öldürdükleri ya da kendi saflarýna çektikleri vurgulandý.

ÝTALYA'DA TUTUKLU BARIÞ BOYUN MEKTUPLARLA TÜRKÝYE'DE ÖRGÜTÜ AYAKTA TUTTU

Ýddianamede, Boyun'un iþlediði suçlar nedeniyle Ýtalya'ya kaçtýðý ve orada yaþadýðý, hakkýnda iade talebinde bulunulduðu, Ýtalya'da tutuklu olmasýna raðmen örgütü aracýlýðýyla suç iþlemeye de devam ettiði bildirildi.

Sanýk Boyun'un tutuklu bulunduðu sýrada örgüt üyelerine gönderdiði 3 mektup olduðu bilgisine yer verilen iddianamede, bu mektuplarda tüm iþleri örgüt üyelerinden Gurur Iþýnçelik, Ýtalya'da tutuklu olan örgüt yöneticilerinden Tolga Gültepe'nin kardeþi örgüt üyesi sanýk Mert Gültepe'ye devrettiðini ve bu kiþilerin sözünden çýkmadan faaliyetlere devam edilmesi talimatý verdiði kaydedildi.

Ýddianamede, örgütün kendisine destekçi bulmak ve insanlara sempatik görünmek adýna üyelerinin sosyal medyada düzenli video paylaþtýklarý, gittikleri yer ve mekanlarda Barýþ Boyun'a þarkýlar atfederek "Ýstanbul'un sefiri, sokaklarýn hakimi, Barýþ isteyen Boyun eðecek" gibi mottolar kullanarak kara propaganda yaptýklarý, bu sayede özellikle genç yaþta ve suça meyilli kitleyi etkileyerek, örgüte katýlým saðladýklarý vurgulandý.

Rap þarkýcýsý olarak bilinen sanýklar Muhammed Nedim Doðan ve Doðan Tarda'nýn kliplerinde uzun namlulu silahlar ve tabancalara çok kez yer verdiði, bunu da örgüt elebaþý Barýþ Boyun'un talimatýyla yaptýðýnýn deðerlendirildiði kaydedildi.

Sanýk Doðan'ýn cep telefonu incelemesinde de Boyun'a ait görüþmelerinin ekran kayýtlarý bulunduðu aktarýlan iddianamede, sanýklarýn suç örgütüne sempatizan katýlýmýný arttýrdýðýna dikkat çekildi.

TÜRKÝYE'DE 15-20 YAÞ ARALIÐINDAKÝ GENÇLER ÖRGÜTE KAZANDIRILMAYA ÇALIÞILIYOR

Ýddianamede, örgüt üyelerinin özellikle doðal afetleri bahane edip, suçtan elde ettikleri gelirle afet bölgelerine yardým kamyonlarý gönderdiklerine dair çok sayýda paylaþým yaparak, insanlarýn maneviyatýndan faydalandýklarý aktarýldý.

Suç örgütünün üyelerini 15-20 yaþ arasýndaki gençlerden seçtiði kaydedilen iddianamede, bu gençlerin bilgisayar oyunlarýyla yetiþtikleri, sokak suç þebekelerini anlatan internet tabanlý dizilerden çok etkilendikleri ve bu dizilerden kendilerine rol model seçtikleri belirtildi.

Ýddianamede, bu yaþ aralýðýndaki gençlerin Türkiye'de "kamikaze dronu" gibi kullanýldýðý, söz konusu örgütün de küçük bir grupken baþka gruplara taþeronluk ve tetikçilik yapmak suretiyle büyüdüðü, büyük bir silahlý suç örgütüne dönüþtüðü kaydedildi.

Üyelerinin örgüt lideri ve örgüt adýna þarkýlar yazdýrýp klipler çektirerek örgütün toplum içerisindeki faaliyetlerini normal göstermeye çalýþtýklarý belirtilen iddianamede, örgütün maddi gelir olarak özellikle uyuþturucu madde imal ve ticaretinden elde ettiði geliri kullandýðý bilgisi verildi.

ENGÝN POLAT'A AÝT ÝÞ YERLERÝNE SÝLAHLI SALDIRI EYLEMÝ

Ýddianamede, müþteki Engin Polat'a yönelik eylemlere de yer verildi.

Ýstanbul Ataþehir'de faaliyet gösteren Dilan Polat Güzellik Merkezi'ne motosikletli 2 kiþi tarafýndan Ekim 2023'te uzun namlulu silahlarla ateþ açýldýðý, Engin Polat For Men isimli iþ yerine de kasklý bir kiþinin tabanca ile ateþ ettiði hatýrlatýlan iddianamede, bu saldýrýlarý gerçekleþtiren kiþilerin Barýþ Boyun silahlý suç örgütü üyesi olduklarý ve örgütün silahlý eylem kanadýnda bulunduklarý kaydedildi.

Engin Polat'ýn kardeþi müþteki Alper Kürþat Polat'a ait iþ yerine de örgüt faaliyeti kapsamýnda silahlý saldýrýda bulunulduðu belirtilen iddianamede, bu þekilde örgütün korkutucu gücünden yararlanýldýðý vurgulandý.

Ýddianamede, örgüt elebaþý Barýþ Boyun ve örgüt yöneticileri Beratcan Gökdemir, Bahadýr Akdað, Zafer Boyun, Tolga Gültepe ve Bayram Demir hakkýnda "silahlý suç örgütü kurma" suçundan Ýstanbul 37. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde dava açýldýðý ve yargýlamalarýnýn devam ettiði, ancak Barýþ Boyun'un bu dava açýldýktan sonra da yeni örgüt üyeleri bularak örgüt kapsamýnda suç iþlemeye devam ettiði vurgulandý.

SANIKLARA ÝSTENEN CEZALAR

Ýddianamede, örgüt elebaþý Barýþ Boyun'un "suç iþlemek amacýyla silahlý suç örgütü kurmak ve yönetmek", "silahla vücutta kemik kýrýlmasýna veya çýkýðýna ve yaþamýný tehlikeye sokan bir duruma sokacak þekilde yaralama", "tasarlayarak kasten öldürmeye teþebbüs", "4 kiþiye karþý kasten öldürme", "birden fazla kiþi tarafýndan silahla kiþiyi hürriyetinden yoksun kýlma", "kiþisel verileri hukuka aykýrý ele geçirme", "suç örgütünün korkutucu gücünü kullanarak tehdit", "mala zarar verme", "suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak, örgüte yarar saðlamak amacýyla silahla, birden fazla kiþiyle yaðma ve yaðmaya teþebbüs" ve "ateþli silahlar kanununa muhalefet" suçlarýný iþlediði savunuldu.

Sanýk Barýþ Boyun'un bu suçlardan 4 kez müebbet hapis ve 165 yýl 10 aydan 349 yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasý talep edildi.

Ýddianamede, sanýk olarak yer alan rap þarkýcýlarý "Heijan" lakaplý Doðan Tarda, "CAC" lakaplý Þahan Terzioðlu, "BIG" lakaplý Samet Iþýk ve "Muti" lakaplý Muhammet Nedim Doðan'ýn da "suç iþlemek amacýyla kurulan örgüte üye olmak" "halkýn bir kýsmýný diðer bir kýsmýna karþý silahlandýrarak, birbirini öldürmeye tahrik etmek" ve "ateþli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarýndan 19'ar yýldan 33'er yýla kadar hapisle cezalandýrýlmalarý istendi.

Örgüt yöneticileriyle üyelerinin aralarýnda olduðu diðer 300 sanýðýn ise benzer suçlardan 13 yýldan 349 yýla deðiþen sürelerde hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi.

Hazýrlanan iddianame deðerlendirilmek üzere gönderildiði Ýstanbul 16. Aðýr Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Sanýklarýn yargýlanmalarýna ilerleyen günlerde baþlanacak.

  • barýþ boyun
  • daltonlar çetesi
  • istanbul emniyet genel müdürlüðü