‘Başar’maya bir adım kaldı
ABONE OL

AKCİĞERLERİ etkileyen “Kistik fibrosiz” hastalığı nedeniyle iki ciğeri de iflas eden ancak anne ve babasından nakledilen ciğer parçaları ile mucizevi bir şekilde yeniden hayata tutunan 17 yaşındaki Tuğçe Başar, zor günler geçiriyor.  Aile ‘Kurtulduk’ diye sevinirken bugüne kadar nakil yapılan hiçbir hastada rastlanmayan bir göğüs kemiği apsesi nedeniyle genç kızın hayati tehlikesi devam ediyor. Dünyanın pek çok ülkesinden bir araya gelen doktorlar Tuğçe’yi sağlığına kavuşturmak için savaşıyor. Başar ailesi  ise sevenlerinden dua bekliyor.

Tuğçe tıp literatüründe

Tuğçe Başar, İstanbul’da bir odada solunum cihazına bağlı olarak yaşıyor ve iki günlükken ortaya çıkan ciğerlerini etkileyen Kistik fibrosiz hastalıyla mücadele ediyordu. İki ciğeri de  iflas edince doktorları Tuğçe için tek çarenin, en iyi naklin yapıldığı Avusturya’nın AKH Hastanesi’ne gitmek olduğunu söyledi. Kimse Yok Mu Derneği’nin gerçekleştirdiği kampanya ile 140 bin TL para toplandı. Viyana’da gerçekleştirilen operasyonla anne ve babasından alınan ciğer parçaları genç kıza nakledildi. Canlıdan canlıya gerçekleştirilen ilk akciğer nakli tıp literatürüne girdi. Nakil haberlerinin ardından baba Tarzan Başar, aynı hastalık ile mücadele eden Hollandalı bir Türk aileye de hayat verdi. Ancak Tuğçe’den gelen üzücü haber aileyi bir kez daha yıktı. Tuğçe’da göğüs derisi apsesine rastlandı.

19 operasyon gerçekleştirildi

Avusturyalı doktorlar, beklenmedik şekilde çıkan apseye müdahale için antibiyotik tedavisine başladı, genç kız 19 ameliyata oldu ancak sağlığına kavuşamadı. Son kontrollerde de karaciğerinde leke tespit edildi ve biyopsi yapıldı. Göğüs kafesi açık tutulan Tuğçe, “Öleceksem İstanbul’da öleyim” diye ailesine ağlarken tıp dünyası genç kızı yaşatmak için bir arada. Tuğçe’yi bebekliğinden beri takip eden  Prof. Dr. Bülent Karadağ Viyana’ya gitti. Avusturyalı doktorlar da Tuğçe’nin durumu ile ilgili İngiltere’deki meslektaşları ile çözüm arayışına girdi. Alman, Amerikalı ve Çinli doktorlar da Tuğçe için internet konferansları ile ilaçlar ve tedavi yöntemleri öneriyor. Başar ailesi tıp litüretüre geçen kızlarının sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.