Baþbakan Erdoðan: Eþit þartlarda yarýþmýyoruz çünkü..
ABONE OL

Cumhurbaþkaný adayý ve Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, "Biz devlet ve millet diye 2 ayrý tarafý, cepheyi asla kabul etmiyoruz. Bu devlet milletin devleti, millet varsa devlet vardýr. Bazýlarý diyor ki 'biz tarafsýzýz.' Kardeþlerim, biz tarafsýz deðiliz. 'Baþbakaným hangi taraftayýz?' Söyleyeyim, biz milletin tarafýndayýz, muhalefet de devletin tarafýnda. Aramýzdaki fark bu" dedi.

Erdoðan, Ankara Büyükþehir Belediyesi Kuþcaðýz Aile Yaþam Merkezinin açýlýþ törenine ve iftar programýna katýldý.

Ýftarýn ardýndan vatandaþlara seslenen Baþbakan Erdoðan, yapýmý tamamlanan tesisin hayýrlý olmasýný ve iftar programýný organize eden Ankara Büyükþehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesine teþekkür etti.

Çok deðerli bir eserin Ankara'ya kazandýrýldýðýný anlatan Erdoðan, Ankara Büyükþehir Belediyesi Aile Yaþam Merkezi adý altýnda vatandaþlara hizmet üreten bir sosyal belediyecilik anlayýþýnýn görüldüðünü belirterek "Bu hizmet anlayýþý hem Ankara'da hem tüm Türkiye'de yaygýnlaþtý, yaygýnlaþýyor" diye konuþtu.

Yapýmý tamamlanan eserin bugüne kadar inþa edilen en büyük aile yaþam merkezi olduðunu, Selçuklu mimarisiyle inþa edildiðini söyleyen Erdoðan, eserin Ankara'ya ve Keçiören'e çok farklý bir hava kattýðýný, merkezin içinde bulunan tesislerle bölge insanýnýn her türlü ihtiyacýný gidereceðini, eðitim ve boþ vakit deðerlendirmesinde çok önemli bir katký saðlayacaðýný bildirdi.

Tesisin yapýmýndan dolayý Ankara Büyükþehir belediye Baþkaný Melih Gökçek'i kutlayan Erdoðan, "Bu tür eserlere ihtiyacýmýz var. Bunlarýn yaygýnlaþmasý özellikle gençliðimizin, ailelerin kendine ait özgüvenini artýracaktýr" deðerlendirmesinde bulundu.

Kuþcaðýz'ýn eski hali hakkýnda bilgi aldýðýný dile getiren Erdoðan, birkaç yýl öncesine kadar bölgenin tamamen gecekondulardan oluþtuðunu anýmsatarak "1960'larda ve 70'lerde köylerinden göç eden binlerce vatandaþýmýz buralara derme çatma gecekondular inþa ettiler ve uzun yýllar buralarda çok büyük çileler çektiler. Bu bölge elektriði ve suyu 80'lerde rahmetli Özal'la gördü" diye konuþtu.

Merhum Turgut Özal dönemine kadar evlerde gaz lambalarýyla aydýnlatma yapýldýðýný, suyun taþýmayla temin edildiðini ve kadýnlarýn mahalle çeþmesinden su taþýdýklarýný dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti: "Yol yoktu, asfalt yoktu, kanalizasyon hiç yoktu. Burada yaþayan binlerce aile, önce merhum Özal zamanýnda insan yerine konuldular. Ardýndan da bizim belediyelerimiz döneminde hizmeti gördüler. Burada Kuþcaðýz'da yaþanan çile inanýn on yýllar boyunca Türkiye'nin her ilinde ilçesinde köyünde yaþandý. Burada yaþanan bu çilenin aynýsýný ben de doðup büyüdüðüm Kasýmpaþa'da yaþadým, Ýstanbul'da. Kömürün çilesini, susuzluðun çilesini insan yerine konulmamanýn çilesini on yýllar boyunca çekmek zorunda kaldým."

Erdoðan, þimdi bakýldýðýnda farklý bir Keçiören görüldüðünü, gecekondularýn kýsa bir zamanda kentsel dönüþüm ve deðiþimle kalkacaðý ve altyapýnýn hýzla her haneyi kapsadýðý bir dönüþümün yaþandýðýný söyledi.

Kýrk yýl boyunca derme çatma evlerde yaþayan insanlarýn þu anda saðlam ve saðlýklý dairelerde yaþadýklarýný vurgulayan Erdoðan, 11 Haziran'da açýlýþý gerçekleþtirilen Kuzey Yýldýzý Rekreasyon Alaný'nýn açýlýþýna katýlacaðýný ancak Musul'da meydana gelen olay nedeniyle iptal etmek zorunda kaldýðýný hatýrlattý.

-"Ýnsaný mutlu olmayan bir devlet baki olamaz"-

O bölgede de gecekondularýn yýkýldýðýný ve son derece güzel binalarýn yapýldýðýný bildiren Erdoðan, þunlarý kaydetti: "TOKÝ'yle birlikte büyükþehir belediyemiz burada yeni bir yapýlanmayla adeta yeni bir þehir inþa ediyorlar ve bir cazibe merkezi oluþuyor orada. On yýllar boyunca hem orada yaþayanlar için hem devlet için çok ciddi bir mahcubiyet vesilesi olan o kötü manzara tamamen ortadan kaldýrýldý ve þimdi güzeller güzeli bir yemyeþil yaþam alaný inþa edildi. Kardeþlerim biz her zaman þunu söyledik: Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn. Ýnsaný mutlu olmayan bir devlet baki olamaz. Ýnsanýna deðer vermeyen, insanýný insan yerine koymayan bir devlet adil olamaz."

"Biz damdan düþerek bugünlere geldik" ifadesini kullanan Baþbakan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü: "Þehirlerin çilesini çekerek devletin baskýsýna, zulmüne inkar ve ret politikalarýna tahammül ederek sabrederek bugünlere geldik. Her zaman bizim yaþadýklarýmýzý çocuklarýmýz yaþamasýn, torunlarýmýz yaþamasýn diye bir derdimiz oldu. Eðer devletle millet buluþmazsa eðer devletle millet kucaklaþmazsa devlet ayrý bir istikamete, millet ayrý bir istikamete bakarsa oradan adaletsizlik doðar, oradan zulüm doðar, oradan. baský doðar."

Devletin baþka istikamete milletin baþka istikamete baktýðýný söyleyen Baþbakan Erdoðan, þunlarý belirtti:

"Devlet, milletin hassasiyetlerini, milletin deðerlerini, milletin taleplerini önemsemedi. Devlet, milletin çýðlýðýna, feryadýna, arzu ve isteklerine hiçbir zaman kulak vermedi. 12 yýl boyunca bizim verdiðimiz mücadele devletle milleti kucaklaþtýrma mücadelesidir. Bütün yatýrýmlarýmýzý bu amaçla yaptýk. Bütün reformlarýmýzý devlet ile milleti kucaklaþtýrmak amacýyla yaptýk. Ýstedik ki devlet, Hakkari'nin mezrasýndaki insaný da Ankara'daki Kuþcaðýz Mahallesi'ndeki gecekonduluyu da Ýstanbul Sultanbeyli'deki yoksulu da görsün, fark etsin, onun dertlerine çözüm üretsin dedik."

-"Biz milletin tarafýndayýz"-

Erdoðan, 12 yýllýk iktidarlarý boyunca devletle millet arasýndaki mesafeleri kapatmak, engelleri kaldýrmak, devletin milletini görmesini, milletin de devletine güvenmesini saðlamak için gayret gösterdiklerini ifade ederek þunlarý söyledi: "Kardeþlerim biz devlet ve millet diye 2 ayrý tarafý, cepheyi asla kabul etmiyoruz. Bu devlet milletin devleti, millet varsa devlet vardýr. Bazýlarý diyor ki 'biz tarafsýzýz.' Kardeþlerim, biz tarafsýz deðiliz. 'Baþbakaným hangi taraftayýz?' Söyleyeyim: Biz milletin tarafýndayýz. Muhalefet de devletin tarafýnda. Aramýzdaki fark bu. Peki devlet nedir? Devlet ancak milletin hizmetkarýdýr. Milletine tepeden bakan, milletini horlayan, tersleyen, öteleyen bir devlet anlayýþý bizim tarihimize, bizim devlet ve medeniyetimiz anlayýþýna tamamen terstir. Bizde ne yaptýlar, devleti milletten ayrý bir yere koydular, milletin adeta karþýsýna koydular. Devletin etrafýnda kümelenen bir bürokratik yapý oluþtu, oligarþik yapý. Devletin etrafýnda kümelenen iþ adamlarý oldu, medya oldu, seçkinci bir çevre oldu, mafya oldu. 24 saatte bir baktýnýz ki hükümeti indirdiler, yeni hükümeti kurdular. Devlet, milletinden koptu, milletine mesafeli durdu. Milletin deðerlerini, milletin taleplerini kendisi için adeta bir tehdit olarak gördü."

"Devletin kendisine tehdit olarak gördüðü ne kadar özgürlük varsa onlarý zincirlerinden kurtarmanýn mücadelesini verdik" ifadesini kullanan Baþbakan Erdoðan, þöyle devam etti: "Devlet ne yapýyordu? 'Sen baþörtülüsün, okula gidemezsin, kamuda çalýþamazsýn, üniversitede okuyamazsýn' diyordu. Ya inancýnýn gereði olan baþörtüsünü çýkaracaksýn ya da kapýcý olarak kalacaksýn veya ev hanýmý olarak kalacaksýn. Evlerde hizmetçi, temizlikçi olarak kalacaksýn. Baðda, bahçede gideceksin orada meyve toplayacaksýn. Yoksul geldin yoksul gideceksin. Ýþçisin sen iþçi kal' diyorlardý. Devlet, bunu söylüyordu. Ýþte biz, devletin milletine yaptýðý bu zulmü ortadan kaldýrdýk. Devletin tehdit olarak gördüðü hakký, hak sahiplerine teslim ettik. Hem toplumsal barýþý saðladýk hem de devlet-millet kucaklaþmasýný saðladýk.

Ne oldu? Ýþte buyurun. Baþý açýðýyla baþý örtülüsüyle bütün kardeþlerim bir arada. Ne zarar gördü bu ülke? Bu millet ne zarar gördü? Bakýyorsunuz devlet bir þeyler daha söylüyordu, ne diyordu devlet: 'Senin etnik kökenin þu, senin kültürünü kabul etmiyorum, senin inancýný, senin ana dilini, senin ifade özgürlüðünü kabul etmiyorum' diyordu. Devlet kendi insaný görmezden geliyor, yok sayýyor, inkar ediyordu. 12 yýlda verdiðimiz mücadeleyle iþte bu anlamsýz yasaklarý da ortadan kaldýrdýk."

Baþbakan Erdoðan, devletin belli bölgelere yatýrým yaparken belli bölgeleri de ihmal ettiðini belirterek "Biz ne yaptýk 780 bin kilometrekare bu milletindir' dedik, 'bu devlet, tamamýna hizmet götürmekle görevlidir' dedik. Tamamýna hizmet taþýdýk, okullar inþa ettik, üniversiteler inþa ettik, yollar, barajlar, hastaneler inþa ettik" diye konuþtu.

Göreve geldikleri dönemde 26 ilde havaalaný olduðunu bu sayýyý 52'ye çýkardýklarýný, 69 olan üniversite sayýsýný da 175'e çýkardýklarýný anlatan Erdoðan, þunlarý kaydetti: "Dikkatinizi çekiyorum devletle millet arasýndaki mesafe daraldýkça hem devlet yüceldi hem millet yüceldi. Hamdolsun artýk devletin hastanesinin olmadýðý il kalmadý. En az 2 tane 3 tane hastane var. Tüm hastaneleri birleþtirdik. Hakkari'ye gidin, merkezde 150 yataklý modern hastaneyi görürsünüz, Yüksekova'ya gidin, Yüksekova'da modern devlet hastanesini görürsünüz. Ama bizden önce bunlar yoktu. Orada milletvekilimiz de yok. Bölücü terör örgütü ile birlikte malum siyasi parti her türlü zulmü yapýyor ama buna raðmen biz oraya bu hizmetleri götürdük. Þimdi havalimanýný da yapýyoruz, engellemelere raðmen. Onu da yapacaðýz, onu da bitireceðiz, er veya geç o da bitecek. Çünkü bu topraklar bizim, bu vatan bizim. Asla ayrýmcýlýk olamaz ve mesafeler ortadan kalktýkça, sýnýrlar, yasaklar, kýsýtlamalar ortadan kalktýkça ekonomi büyüdü, kardeþlik büyüdü." Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, adaylýk sürecinde Baþbakanlýktan istifa etmesi gerektiði yönündeki iddialarla ilgili, "Kendileri dahi aday olurken acaba milletvekilliðini býrakýp da belediye baþkaný mý oldular? Bunlara bakmak lazým. Dünyaya baksýnlar" dedi.

Devletle milletin bir, bütün olacaðýný, çünkü ilk kez milletin kendi cumhurbaþkanýný seçeceðini ifade eden Erdoðan, þunlarý kaydetti.

"Aracýlar vasýtasýyla deðil, direkt kendisi seçecek. Geçmiþte elbette sivil cumhurbaþkanlarýmýz oldu. Merhum Özal, sivil cumhurbaþkanlarýmýzdan biriydi, milletin içinden gelen bir cumhurbaþkanýydý. Sayýn Demirel, Sayýn Gül ayný þekilde. Bizim aramýzdan çýkmýþ, sivil, milletin içinden gelmiþ bir cumhurbaþkanýydý. Ancak cumhurbaþkanlýðý makamý öyle þekillenmiþti ki devlet-millet kucaklaþmasýný tamam olarak tesis edemiyordu. Ýþte 10 Aðustos'ta inþallah bu ayrým ortadan kalkýyor. 10 Aðustos'ta cumhurun baþýna, cumhurun içinden, direkt halkýn seçtiði, halkýn vereceði oylarla cumhurbaþkaný geliyor. Devlet artýk tamamen milletin egemenliðine kesinlikle 'evet' diyor. Artýk, devlet ile millet ayrý olmayacak. Artýk devlet milletine bir öcü gibi, bir tehdit gibi bakmayacak. Devlet iþini gücünü býrakýp kendisini milletten korumak için anlamsýz tedbirler alan bir yapý olmayacak. Millet ne tarafa bakýyorsa devlet o tarafa bakacak. Bize sürekli hep bunlarý dayattýlar ama biz bunlara aldýrmadýk ve elimizden geleni yaptýk, milletinden ayrý bir devlet anlayýþýný hep bir tarafa koyduk."

-"Bunlarýn tek iþi var, bol bol iktidara küfretmek"-

Konuþmasýnda CHP, MHP ya da diðer partilerin eleþtirisini yapmayacaðýný belirten Erdoðan, "bu partilerin attýklarý adýmlarla kendilerini nereye konumlandýrdýklarýný gayet güzel ortaya koyduklarýný" anlattý.

Anamuhalefet partisinin "akþam baþka sabah baþka" olduðunu, diðerlerinin konumunun da bilindiðini ifade eden Erdoðan, "Bunlarýn tek iþi var, bol bol iktidara küfretmek. 'Baþbakan çekilsin, çekilmesin, þöyle olsun, böyle olsun'. Bunlarýn cevabýný da vermeye gerek yok. Bunlar ne siyaseti ne siyasi tarihi biliyorlar. Kendileri dahi aday olurken acaba milletvekilliðini býrakýp da belediye baþkaný mý oldular? Bunlara bakmak lazým" dedi.

Konuyla ilgili dünya örneklerine bakýlmasý gerektiðini, ABD Devlet Baþkaný Barack Obama ve Almanya Baþbakaný Angela Merkel'in de adaylýklarý sýrasýnda görevlerinden çekilmediklerini söyleyen Erdoðan, þöyle devam etti: Hiç böyle bir þey söz konusu deðil, Türkiye'de de deðil, dünyada da deðil. Yok böyle bir þey. Geçmiþimize bakalým, Demirel'de de Özal'da da ayný þeyleri görürsünüz. Bunlar bizim geçmiþimizden de bihaberler. Ortada yasalar var, yasalarla bir oturmuþ sistem var. Siz canýnýz istediði zaman bir þey söyleyeceksiniz, ona göre YSK da adým mý atacak? YSK'yý bunun için tehdit altýna mý alýyorsunuz?

Þu an bakýyorsunuz, diyor ki: 'Eþit þartlarda yarýþmýyoruz'. Doðru söylüyorsun, eþit þartlarda yarýþmýyoruz. Þu anda siz 5-6 parti toplandýnýz hep bir aradasýnýz. Tüm teþkilatlarýnýz seferber olmuþ vaziyette. Sizleri destekleyen tüm medya, onlar da þu anda bir beraber oldular, hep birlikte. Karþýlarýnda da sadece AK Parti'nin ortaya koyduðu bir aday var. O da þu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Baþbakaný. En büyük avantajý o. Bu da yasadan geliyor. Tayyip Erdoðan, milletin adayýdýr, 77 milyonun adayýdýr, cumhurun adayýdýr. Ýnþallah seçimi kazanacak olursak statüko kazanmýþ olmayacak, emin olun ki millet, Türkiye, 77 milyon kazanmýþ olacak."

Kuþcaðýz'da, Sünniler, Aleviler, Türkler, Kürtler ve diðer etnik kökenlere mensup vatandaþlarýn da yaþadýðýný anlatan Erdoðan, mahallenin çehresini deðiþtirip, modern bir semt haline dönüþtürürken hiçbir ayrým yapmadýklarýný dile getirdi.

Baþbakan Erdoðan, bu modern mahallede, Alevi, Sünni, Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Roman ve Gürcülerin hep birlikte, kardeþçe yaþadýklarýný ve ayný hizmeti aldýklarýný, yaratýlaný Yaradan'dan ötürü seven bir anlayýþýn temsilcileri olarak tüm millete eþit mesafede olduklarýný kaydetti.