Baþkan Erdoðan, Atasever ile görüþtü: Son astronot olmayacaksýn
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, yarýn ABD'nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesisinden gerçekleþtireceði uzay seferi öncesi Atasever ile canlý baðlantý gerçekleþtirdi.

Atasever, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, "Uzay görevimizin ve mikro yer çekim araþtýrmalarýnýn devamý olan yörünge altý araþtýrma uçuþunun hazýrlýklarý nasýl gidiyor, her þey yolunda mý?" sorusuna karþýlýk, bu tarihi görevi yerine getirmek üzere New Mexico'da bulunmaktan büyük bir onur ve gurur duyduðunu belirtti.

Uçuþa hazýr halde olduklarýný, Alper Gezeravcý ile daha önce de hazýrlýk sürecinden geçtiðini aktaran Atasever, yoðun eðitimler aldýðýný, hazýrlýklarýn son günü olduðunu ve yarýn görevi gerçekleþtireceklerini söyledi.

Atasever, gerçekleþtirecekleri görevde bir taþýyýcý uçak vasýtasýyla 14 kilometrelik bir irtifaya ulaþacaklarýný, olumlu koþullar gerçekleþmesinin ardýndan taþýyýcýnýn uzay aracýndan serbest kalacaðýný ve hibrit motorun ateþlenmesiyle 1 dakika içinde 90 kilometrelik irtifaya ulaþacaklarýný bildirdi.

"ÞÝMDÝDEN YOLUN AÇIK OLSUN DÝYORUM"

Cumhurbaþkaný Erdoðan da Alper Gezeravcý'nýn bazý dezavantajlarý olduðunu ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Ama sen þimdi önünde Alper abin gibi avantajýn var. Bu avantajý gayet iyi kullanmak suretiyle inanýyorum ki çok daha avantajlý bir uçuþu gerçekleþtireceksin. Þu ana kadar da zaten onunla beraber belli hazýrlýklarý gerçekleþtirdiniz. Ayrýca bu görevle genç nesillerin bilime olan ilgisini arttýracak ve Türkiye'nin uzay araþtýrmalarýna özellikle çok büyük bir zemin hazýrlayacaksýnýz. Bu görevle birlikte çocuklarýmýzýn ve gençlerimizin uzayda olan merakýný giderecek adýmlarý atacaksýn. Sen ikinci astronotumuz olacaksýn ama son olmayacaksýn. Ülkemiz insanlý uzay görevi noktasýnda seninle þimdi üçüncünün altyapýsýný hazýrlayacak. Ben buna inanýyorum, gençsin, dinamiksin, önünde Alper abin gibi bir kýlavuzun da rehberin de var. Ben þimdiden yolun açýk olsun diyorum."

Cumhurbaþkaný Erdoðan'a teþekkür eden Atasever de "Görevimi tamamlayýp, baþarýlý bir þekilde ilgili deneylerimizi gerçekleþtirip ülkemize döneceðim aný sabýrsýzlýkla bekliyorum." diye konuþtu.

Erdoðan'ýn "Bir tarafta Türkiye bayraðý, öbür tarafta annen Azeri olmasý hasebiyle Azerbaycan adeta bayraðý ve her iki gardaþýn da temsilini gerçekleþtirmiþ olacaksýn." ifadelerini kullanmasý üzerine Atasever, "Nasýl yeryüzünde de iki bayraðýmýz, Türkiye Cumhuriyetimizin bayraðý ve Azerbaycan'ýn bayraðý omuz omuza, yan yanaysa benim uzay yolculuðumda da göðsümün üzerinde yine yer alacaklar." dedi.

"Ýki devlet, tek millet" þuuruyla bu yolculuðun gerçekleþtirileceðini söyleyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, Atasever'e baþarýlar diledi.

Atasever de görevi baþarýyla tamamlayýp Cumhurbaþkaný Erdoðan ile buluþmayý sabýrsýzlýkla beklediðini dile getirdi.

  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • Tuva Cihangir Atasever
  • Astronot