Baþkan Erdoðan: Netanyahu'nun yaptýklarýnýn Hitler'den geri kalýr yaný var mý?
ABONE OL

Baþkan Erdoðan, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 100. Yýl TÜBÝTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptýðý konuþmada, kültürlerinde, marifetin iltifata tabi olduðunu söyledi.

Ýyi ve baþarýlý olaný, ülke önünde yeni yollar açaný ödüllendirmek ve insanlýðýn ortak bilim hazinesine katký yapaný takdir etmenin görevleri olduðunu belirten Erdoðan, baþarýlarýn desteklendikçe büyüdüðünü, sahip çýkýldýkça geliþtiðini, toplum tarafýndan kýymeti bilindikçe serpileceðini ifade etti.

Erdoðan, takdir edilen her baþarýnýn, yeni çalýþmalarýn ilham veren, yepyeni baþarý hikayelerinin önünü açtýðýný kaydederek, ödüllerin takdimi ile bunlarý yapma gayretinde olduklarýný vurguladý.

Baþkan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýlmi çalýþmalarý ve çýðýr açýcý eserleriyle bilim dünyasýna önemli katkýlar sunan, ülkemizin müreffeh yarýnlarý adýna gece gündüz demeden çalýþan tüm bilim insanlarýmýzý, þahsým ve milletim adýna tebrik ediyorum. Bu sene 77 bilim insanýmýz, TÜBA ve TÜBÝTAK ödüllerine layýk görüldü. Uluslararasý TÜBA Akademi Ödülleri'ni bu yýl saðlýk ve yaþam bilimleriyle fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde üç bilim insanýmýza veriyoruz. Bu üç ödülle TÜBA Akademi Ödüllü bilim insaný sayýmýz 28'e yükseliyor. Üstün baþarýlý genç araþtýrmacýlara verilen TÜBA-GEBÝP Ödüllerini ise 24 farklý üniversiteden 34 genç bilim insanýmýza takdim edeceðiz. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insaný sayýmýz 644'e ulaþýyor. Bilimsel telif eser ödüllerinden 13 Türkçe bilimsel telif eserimiz ödül almaya hak kazandý. Bu kategoride vereceðimiz üç özel ödülle merhum Halil Ýnalcýk, Kemal Karpat ve Mehmet Genç hocalarýmýzýn hatýrasýný yaþatýyoruz. Bu ödüllerle, bu alanda ödül alan sayýsý 239'a çýkacak."

Erdoðan, 100. Yýl TÜBÝTAK Ödülleri kapsamýnda ise 21 farklý üniversite ve araþtýrma kurumundan bilim insanýna 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teþvik ödülü vereceklerini aktardý.

Toplamda, 77 bilim insanýna bilim ve kültür müktesebatýna katkýlarý için ödüllerle teþekkürlerini ifade edeceklerini söyleyen Erdoðan, ödüllerin, Türkiye'de bilimsel faaliyet yürüten herkes için teþvik unsuru olacaðýna inandýðýný dile getirdi.

"TÜRKÝYE GELECEÐE GÜVENLE BAKMAKTADIR"

Baþkan Erdoðan, Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasý için bilim alanýnda emek veren, fikir ve yürek teri döken akademisyenlere, hocalara, araþtýrmacýlara þükranlarýný sundu.

Erdoðan, dört gün sonra 2023'ün tamamlanacaðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Ýnþallah, yeni umutlar, yeni heyecanlar ve yeni beklentilerle 2024 senesini karþýlayacaðýz. Geride býrakmakta olduðumuz 2023 senesi, Cumhuriyetimizin 100. yýlý olmasýndan dolayý bizim için özel anlamlar ihtiva ediyor. Tam 6 asýr boyunca dünyaya nizam veren, insanlýða adalet ve refah daðýtan bir cihan imparatorluðunun bakiyesi üzerine kurduðumuz Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaþýný tamamlayýp yeni bir asra yelken açarken, Allah'a hamdolsun geleceðine hiç olmadýðý kadar güvenle bakmaktadýr. Türkiye Yüzyýlý'nýn aydýnlýðý, 85 milyon vatandaþýmýzla birlikte Filistin'den Türkistan'a, Afrika'dan Balkanlar'a, dünyanýn dört bir yanýndaki mahzun ve mazlum yürekleri de ýsýtmaktadýr. Sadece çevresinde deðil, bölgesinden baþlayarak çok geniþ coðrafyada nüfusu artan, sözü, duruþu, politikalarý ilgiyle takip edilen bir Türkiye gerçeðinden bahsediyoruz."

"ÞEHÝTLERÝMÝZÝN KANLARI ASLA YERDE KALMAZ"

Baþkan Erdoðan, ekonomisiyle, ticaretiyle, teknolojisiyle, savunma sanayisiyle, askeri gücüyle, eðitimden saðlýða her alanda elde ettiði baþarýlarýyla Türkiye'nin, bölgesel bir oyuncu olmaktan çýkýp küresel bir aktör haline geldiðini belirtti.

"Kimsesizlerin kimsesi olan bir Türkiye hayali, hamdolsun 100 yýlýn sonunda artýk ete kemiðe bürünmüþtür" diyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ýçinde bulunduðumuz asrýn, Allah'ýn izniyle milletimizin ve devletimizin asrý olacaðýndan zerre kadar þüphe duymuyorum. Türkiye'nin þahlanýþýna set çekmeyi amaçlayan menfur terör saldýrýlarýnýn, kutlu yürüyüþümüzü asla durduramayacaðýnýn bilinmesini istiyorum. 12 evladýmýz þehit oldu. Allah rahmet etsin. Tüm ailelerine ve milletimize baþsaðlýðý diliyorum. Ama bakýn 36 saatte 54 terörist yok edildi. Çünkü, bizim bu þehitlerimizin kanlarý asla yerde kalmaz. Biz biliyoruz ki 'Þüheda fýþkýracak topraðý sýksan þüheda, caný cananý bütün varýmý alsýn da Hüda, etmesin tek vatanýmdan beni dünyada cüda'."

Her baþarý gibi Türkiye'nin baþarýlarýnýn da tesadüf olmadýðýný söyleyen Erdoðan, elde edilen kazanýmlarýn gerisinde yoðun bir tefekkür, istiþare, planlama ve uygulama sürecinin bulunduðunu belirtti.

Türkiye'nin yýldýzýnýn küresel ölçekte yükselmesinde en büyük payýn bilim ve teknoloji alanýnda yakalanan ivmede olduðuna inandýðýný dile getiren Erdoðan, "Burada bir kere þu hususun altýný öncelikle çizmek isterim. Biz hiçbir zaman kýsa vadeli hedefler peþinde koþmadýk, koþmuyoruz. Günü kurtarmanýn deðil, istikbali þekillendirmenin derdindeyiz. 'Büyük ve Güçlü Türkiye' hedefini gerçeðe dönüþtürmenin çabasýndayýz." ifadesini kullandý.

Baþkan Erdoðan, 2002'den itibaren ülke sathýnda bilim, sanayi, teknoloji ve yenilikçilik ekosisteminin geliþtirilmesine özel önem verdiklerini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Evvelemirde insan kaynaðý ve altyapý eksiklerimizi gidermek için çalýþtýk. Bilimsel çalýþmalarýn merkezleri olan üniversitelerimizin sayýsýný 76'dan 208'e yükselttik. Ne dediler? '76 üniversite neyine yetmiyor, nereden çýktý bu 208 üniversite?' Dikkat et, 76 üniversiteyle ülkemin bir bölümünde vardýk ama 208 üniversiteyle 81 vilayetin 81'inde üniversitelerimiz var. Þu anda üniversitemizin olmadýðý il yok. Ta Þýrnak'taki nereye gelecekti? Ýstanbul'a. Ama þimdi benim hocalarým Þýrnak'taki üniversiteye gidiyor, orada, oranýn evlatlarýna eðitim öðretim veriyor. Oralardan da birinci çýkýyor mu? Çýkýyor. Hakkari'den çýkýyor mu? Çýkýyor. Mesele bu ufku yakalayabilmektir."

"UZMANLAÞMAYI TEÞVÝK ETMEK AMACIYLA 12 BÝN ÖÐRENCÝMÝZÝ YURT DIÞINA GÖNDERDÝK"

Üniversite sayýsýna göre profesör, doçent ve doktor öðretim üyesi sayýsýný artýrdýklarýný aktaran Erdoðan, "Sadece belli þehirlerde deðil, tüm coðrafi bölgelerimizde güçlü, dinamik, üretken bir araþtýrma geliþtirme ve giriþimcilik ekosistemi inþa ettik. Sýfýrdan aldýðýmýz araþtýrma geliþtirme merkezi sayýmýzý 1295'e, yine sýfýr olan tasarým merkezi sayýmýzý 329'a çýkardýk. Teknopark sayýmýzý ise 2'den 101'e çýkarttýk. Teknolojiye yönelik farkýndalýðý artýrmak için 81 ilimizde 125 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Uzmanlaþmayý teþvik etmek amacýyla 12 bin öðrencimizi lisansüstü eðitim görmeleri için burslu olarak yurt dýþýna gönderdik." bilgisini paylaþtý.

Düzenlenen araþtýrma projesi yarýþmalarý, ulusal ve uluslararasý bilim olimpiyatlarý ile çocuklarý geleceðe hazýrladýklarýnýn altýný çizen Erdoðan, "Dünyanýn en büyük uzay, havacýlýk ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile bu alanda ülkemiz genelinde bir uyanýþa vesile olduk.TEKNOFEST bir teknoloji festivalinden öte bu ülkenin gençlerine özgüven aþýlamýþ, hayallerinin önüne kimsenin geçemeyeceðini göstermiþtir. Bu yýl TEKNOFEST kapsamýnda düzenlediðimiz yarýþmalarda seçtiðimiz üç öðrencimizi, Antarktika bilim seferine dahil ettik." diye konuþtu.

Tam 60 yýldýr bilim ve teknolojinin mihmandarlýðýný yapan milli araþtýrma kurumu TÜBÝTAK'ý, her alanda destekleyerek daha da güçlendirdiklerini kaydeden Erdoðan, þunlarý söyledi:

"TÜBÝTAK akademik araþtýrma geliþtirme destek programlarý kapsamýnda toplam 31 bin projeye destek saðladýk. Bunlar için 68 milyar liranýn üzerinde kaynak kullandýk. Bilim insaný destekleri programýyla 270 bin bilim insanýna toplam 17,8 milyar lira tutarýnda destek verdik. Bilim kültürünün toplumda yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla 2007'den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek saðladýk. Bilim ve kültür mirasýmýzýn serpilmesine yönelik çalýþmalarýný yakýndan ve takdirle takip ettiðimiz TÜBA'ya sahip çýktýk. Farklý alanlarda attýðýmýz bu kritik adýmlarla hamdolsun Türkiye'yi bilimsel araþtýrmalarda 21 yýl öncesine göre çok farklý bir noktaya taþýdýk."

"BÝLÝM ÝNSANLARIMIZA SAHÝP ÇIKACAÐIZ"

Ýnanmanýn, baþarmanýn yarýsý olarak tarif edildiðini, inancýn olmadýðý bir yerde baþarýdan söz edilemeyeceðini belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bugün takdim edeceðimiz bilim insanlarýmýzýn baþarýlarýný, inancýn ve azmin bir zaferi olarak gördüðümü özellikle belirtmek isterim. Her biriniz inandýnýz, ter döktünüz, fedakarlýkta bulundunuz, çalýþtýnýz ve sonuçta kendi alanýnýzda çýðýr açan bilimsel çalýþmalara imza attýnýz. Biz de devlet olarak bu zorlu süreçte sizleri desteklemeye gayret ettik. Ýnþallah bundan sonra da sizlere katký sunmayý, imkanlarýmýzý sizler için sizin baþarýnýz için seferber etmeyi sürdüreceðiz. Sizler Türkiye için Türkiye Yüzyýlý için tüm insanlýk için çalýþtýkça hiç endiþeniz olmasýn biz de sizin gibi bilim insanlarýmýza sahip çýkacaðýz. Sizlerin gayreti, birikimi, kabiliyeti ve ortaya koyacaðý ürünlerle inþallah hedeflerimize daha emin adýmlarla yürüyeceðiz."

Fikri ve ilmi boyutu eksik her mücadelenin, yarým kalmaya mahkum olduðuna dikkati çeken Erdoðan, "Þayet siyasi, ekonomik, diplomatik, askeri olarak tam baðýmsýz bir Türkiye hedefliyorsak; bilimde, teknolojide, inovasyonda, bilimsel araþtýrmalarda da zirveyi hedeflemek mecburiyetindeyiz. Bunun için herkesin, yurt içinde ve yurt dýþýnda bulunan tüm yetiþmiþ insan kaynaðýmýzýn desteðine, katkýsýna ihtiyacýmýz vardýr. Akademik ve bilimsel çalýþmalarýnýn belli bir kýsmýný yurt dýþýnda yapmýþ, orada bilgi ve tecrübe kazanmýþ bilim insanlarýmýzýn, ülkemize dönerek Türkiye'nin kalkýnma mücadelesine destek vermeleri çok ama çok önemlidir." deðerlendirmesinde bulundu.

"ÖNCÜL AR-GE LABORATUVARLARIMIZ, TERSÝNE BEYÝN GÖÇÜ KONUSUNDA ÖNEMLÝ ROL OYNUYOR"

Devletin, mensubu olduðu milletine þükran borcunu ödemeyi isteyen tüm bilim insanlarýnýn yanýnda olduðuna iþaret eden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu amaçla baþlattýðýmýz Uluslararasý Lider ve Genç Araþtýrmacýlar Programý, bu misyonu hakkýyla yerine getiriyor. Program kapsamýnda þimdiye kadar 199 lider bilim insaný ülkemize geldi. Lider araþtýrmacýlarýmýzýn projelerinde 408'i doktora öðrencisi olmak üzere toplamda 1256 öðrenci ve araþtýrmacý görev aldý. Ulusal Lider Araþtýrmacýlar Programý ve Ulusal Genç Liderler Programý ile de 81 araþtýrmacýyý destekliyoruz. Bu projelerde doktora öðrencileri aðýrlýklý olmak üzere 446 bursiyer görev alýyor. Sayýlarý giderek artan öncül AR-GE laboratuvarlarýmýz, tersine beyin göçü konusunda önemli rol oynuyor. Hayallerini gerçekleþtirme gayesiyle hareket eden tüm bilim insanlarýna, ülkemizin eþsiz fýrsatlar sunduðunu görüyoruz. Türkiye'nin küresel rolü güçlendikçe inþallah ilmi birikimini ve tecrübesini ülkemizde deðerlendirmek isteyenlerin sayýsý da artacaktýr."

Gazze krizi sonrasýnda Batý'nýn prestijli üniversitelerinde yaþanan utanç verici sahnelerin bir süreci daha da hýzlandýracaðýna inandýðýný belirten Erdoðan, Gazze'de 7 Ekim'den beri çoðu çocuk ve kadýn 21 binden fazla masum Filistinlinin hayatýna mal olan Ýsrail vahþetinin bir nevi turnusol iþlevi gördüðünü, kimin gerçekten insan hak ve onurunu savunduðunun, kimin de bunlarýn sadece istismarýný yaptýðýnýn ayan beyan ortaya çýktýðýný söyledi.

Erdoðan, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nden uluslararasý basýn kuruluþlarýna, Avrupa Birliði'nden gazeteci örgütlerine, ortada demokrasi havariliði yapan ne kadar kurum, kuruluþ ve yapý varsa bu krizde hepsi sýnýfta kaldý. Büyük laflar eden, büyük bütçeler harcayan kurumlarýn söz konusu Ýsrail ve Ýsrail'in zulümleri olunca içlerinin tamamen boþ olduðunu anladýk. Bakýnýz saldýrýlar baþlayalý bugün itibarýyla tam 80 gün oldu. Gözlerimizin önünde 80 gün boyunca insanlýða ait tüm deðerler kurþuna dizildi. Stadyumlarda Ýsrail'in Nazi kamplarýný izledik deðil mi? Bu nasýl bir iþtir? Hani Hitler'den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler'den ne farkýnýz var ya? Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Bu Netanyahu'nun yaptýklarýnýn Hitler'den geri kalýr yaný var mý? Yok. Þu an itibarýyla Hitler bunun kadar zengin deðildi. Bu Hitlere göre daha zengin. Batý'dan alýyor destekleri, Amerika'dan her türlü destek geliyor ve bütün bu desteklerle 20 bini aþkýn Gazzeliyi bunlar ne yaptýlar, öldürdüler. Ýþte mazlumlarýn yanýnda olan ses, Müslüman Türk'ün sesidir."

"KERLÝ FERLÝ ÜNÝVERSÝTELER DE GAZZE SINIFINDA MAALESEF ÝFLAS ETMÝÞTÝR"

Savaþta bile dokunulmamasý gereken hastanelerin, okullarýn, ibadethanelerin, üniversitelerin bombalandýðýný söyleyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, Gazzeli bilim insanlarýnýn aileleriyle birlikte þehit edildiðine dikkati çekerek þu deðerlendirmede bulundu:

"Gazze'deki barbarlýðý dünyaya duyurmaya çalýþan 100'e yakýn gazeteci katledildi. Yalnýzca 360 kilometrekare büyüklüðündeki dar bir alana hapsedilmiþ 2,5 milyon insanýn kýyýma uðramasýný içimiz kan aðlayarak takip ediyoruz. Türkiye gibi vicdan sahibi ülkelerin diplomatik alanda gösterdiði onca çabaya raðmen her gün yüzlerce Gazzelinin öldürülmesine maalesef engel olamadýk. Yaptýðýmýz yardýmlara, verdiðimiz mücadeleye, yürüttüðümüz temaslara raðmen bir Müslüman olarak, hepsinden önemlisi bir insan olarak kendi iç dünyamýzla bu zulmü engelleyememenin mahcubiyetini yaþýyoruz. Milletimizin ve vicdan pusulasý bozulmamýþ yüz milyonlarýn Gazze halkýyla sergilediði dayanýþmayý ise tarihe düþülmüþ not olarak görüyoruz. Türkiye devleti ve milletiyle bu insanlýk imtihanýný vermenin gayretindedir. Bunda da tüm samimiyetini, tüm hüsnü niyetiyle ortaya koyan bir Türkiye'dir.

Tabii burada þunu da açýk açýk konuþmamýz gerekiyor. Sadece uluslararasý örgütler deðil Batý'daki kerli ferli üniversiteler de Gazze sýnýfýnda maalesef iflas etmiþtir. Gazze'deki üniversitelerin yerle yeksan edilmesi karþýsýnda hiçbir tepki göstermediler. Uluslararasý alanda ödül almýþ Filistinli bilim adamlarý ve akademisyenlerin hedef alýnmasý karþýsýnda seslerini yükseltemediler."

"FÝLÝSTÝN HALKININ SESÝ OLMAYA ÇALIÞANLARA KAN KUSTURMAKTADIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, uluslararasý üne sahip birçok eðitim kurumunda öðrenciler dahil Ýsrail'i eleþtiren herkese yönelik bir cadý avýnýn baþlatýldýðýný anlattý.

Erdoðan, "Týpký 80 yýl önce Nazi Almanyasý'nda olduðu gibi bugün de Gazze'deki zulme 'zulüm' diyebilme cesareti gösteren namuslu bilim insanlarý baskýya, þantaja ve tehdide maruz býrakýlmaktadýr. Açýk söylüyorum, bakýn bugün Almanya hala Hitler'in bedelini ödemeye devam ediyor. Onun için Almanya'nýn sesi çýkmýyor, baþý öne eðik ama bizim kimseye borcumuz yok. Bizim borcumuz yok, Batý'nýn borcu var. Borcu olduðu için ses çýkaramýyor." diye konuþtu.

Bölücü terör örgütü PKK'nýn ve Suriye'deki uzantýlarýnýn paçavralarýna düþünce özgürlüðü bahanesiyle þehrin en merkezi meydanlarýný açanlarýn, Filistin halkýnýn sesi olmaya çalýþanlara kan kusturduðunu ifade eden Erdoðan, "Düþünebiliyor musunuz, sýrf çocuklarýn, kadýnlarýn ve sivillerin haklarýný savunduklarý için üniversite rektörleri sorgulanýyor, kongreye hesap vermek zorunda kalýyor. En küçük bir eleþtiri, hukuk ve demokrasi sýnýrlarý içinde bile olsa en küçük bir eylem antisemitizm yaftasý vurularak engelleniyor, hatta suç sayýlýyor." dedi.

"TÜRK ÜNÝVERSÝTELERÝNÝN KAPILARI SÝZLERE SONUNA KADAR AÇIKTIR"

Avrupasý'ndan Amerikasý'na kadar özgürlüklerin beþiði denilen yerlerde faþizmin, baskýnýn ve korku imparatorluðunun adeta kitabýnýn yazýldýðýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Gerçekten insanlýk adýna, demokrasi adýna, fikir ve düþünce hürriyeti adýna daha sonra utançla hatýrlanacak günler yaþýyoruz. Buradan sýrf fikrini ifade ettiði, insanlýk onurunu savunduðu için baskýya maruz kalan tüm bilim insanlarýna çaðrý yapýyorum, Türk üniversitelerinin kapýlarý sizlere sonuna kadar açýktýr. Bilimsel çalýþmalarýnýzý sürdürmeniz noktasýnda sizlere gereken desteði vermeye hazýrýz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýz, TÜBÝTAK, TÜBA ve diðer kurumlarýmýz sizlere yardýmcý olmaktan çekinmeyecektir.

Rabbim Gazzeli kardeþlerimizin yar ve yardýmcýsý olsun diyorum. Vahþete, zulme ve çocuk ölümlerine karþý sesini yükselten tüm yürekli bilim insanlarýný buradan bir kez daha saygýyla selamlýyorum. Bu düþüncelerle ödül alan bilim insanlarýmýzý tekrar canýgönülden tebrik ediyor, her birinize ülkem ve milletim adýna teþekkür iletiyorum. Çalýþmalarýnýzda Rabb'imden muvaffakiyetler niyaz ediyorum."

TÖRENDEN NOTLAR

Cumhurbaþkaný Erdoðan'a konuþmasýnýn ardýndan TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü tarafýndan tasarlanýp geliþtirilen ve üretilen ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü uydu olan ÝMECE'nin 1/12 ölçekli maketi ile TÜBÝTAK Kutup Bilimleri Ansiklopedisi, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr tarafýndan takdim edildi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, TÜBA ve TÜBÝTAK Bilim Ödülleri sahibi akademisyenlere ödüllerini tek tek verdi.

Erdoðan, akademisyenlerle günün anýsýna hatýra fotoðrafý çektirdi.

Törene, Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile YÖK Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar ve davetliler katýldý.