Baþkan Erdoðan, 'Türkiye'nin en büyük talihsizliðidir' dedi, ekledi: Takdir milletin
ABONE OL

ÝnovaLÝG ödüllerini kazanan kiþileri, kuruluþlarý ve firmalarý tebrik eden Erdoðan, baþarýlarýnýn da devamýný temenni etti.

"Ecdadýmýz 'Marifet iltifata tabiidir, iltifatsýz emek zayidir' diyor. Hayatta baþarý kadar, bu baþarýnýn takdir edilmesi, ödüllendirilmesi de önemlidir." diyen Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ödüllendirilen her baþarýnýn, daha nitelikli, daha özgün çalýþmalarýn müjdecisi olacaðýný biliyoruz. Türkiye Cumhurbaþkaný olarak, yenilikçi, kaliteli ve kendi alanýnda çýðýr açan projelerin desteklenmesine çok büyük ehemmiyet veriyorum. Türkiye Ýhracatçýlar Meclisimizin, Ýnovasyon Haftasý ve ÝnovaLÝG gibi ekonomiye katma deðer saðlayan çalýþmalarýný takdirle karþýlýyorum. Ülkemizde bu tür etkinliklere olan ilgi de hamdolsun giderek artýyor. Ýlk yýl 460 firmanýn katýldýðý ÝnovaLÝG'e, bu sene 1236 firmanýn baþvuru yapmýþ olmasýný, yakalanan baþarýnýn bir iþareti olarak görüyorum. Farklý alanlarda binlerce yenilikçi fikri buluþturan bu projeyle, ülkemize çok ciddi bir fikri sermaye giriþinin saðlandýðýna inanýyorum.

Bu vesileyle fikirleriyle, eleþtirileriyle, teklif ve tecrübeleriyle sekizinci Türkiye Ýnovasyon Haftasýný zenginleþtiren herkese þükranlarýmý sunuyorum. Geleceðimiz ve ekonomimiz için kritik önemdeki inovasyon konusuna sahip çýktýklarý için Türkiye Ýhracatçýlar Meclisimizin yönetimini ve üyelerini de canýgönülden tebrik ediyorum.

Ülkemizin teknolojik dönüþümünü saðlayacak, ihracat kapasitesini artýracak her türlü çabayý desteklemeyi sürdüreceðiz."

- "KOVÝD-19 SALGINI TÜM DÜNYAYI YENÝ BELÝRSÝZLÝKLERÝN ÝÇÝNE SÜRÜKLEMÝÞTÝR"

Ýnsanlýk olarak koronavirüs salgýný dolayýsýyla her bakýmdan zorlu, bir o kadar da farklý bir dönemden geçildiðini vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin bir saðlýk krizi olmanýn ötesinde, ekonomiden insani iliþkilerine ve güvenliðe kadar hayatýn her alanýný olumsuz etkilediðini belirtti.

Erdoðan, "2008 krizinin küresel ekonomide açtýðý yaralar halen kapanmamýþken, Kovid-19 salgýný tüm dünyayý yeni belirsizliklerin içine sürüklemiþtir. Ekonomisi saðlam ülkelerin dahi hazýrlýksýz yakalandýðý bu salgýn, özellikle az geliþmiþ ve geliþmekte olan devletlerin yükünü aðýrlaþtýrmýþtýr. Salgýnla birlikte korumacýlýðýn yayýldýðýna, gümrük duvarlarýnýn yeniden yükseldiðine, içe kapanma eðilimlerinin güçlendiðine þahit oluyoruz." diye konuþtu.

- "ÜRETÝMLE BERABER TASARIMIN VE YENÝLÝKÇÝLÝÐÝN ÖNE ÇIKTIÐI FARKLI BÝR DÖNEME GÝRDÝK"

"Bu musibete karþý birlikte hareket etmek, birlikte mücadele etmek yerine, her ülke adeta kendi sýðýnaðýna kaçmaya çalýþýyor." diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Þimdiye kadar 1 milyon 750 bin insanýn hayatýný kaybetmesine sebep olan bu salgýn, dünya genelinde üstü örtülen birçok çarpýklýðý da gün yüzüne çýkarmýþtýr. Öte yandan tarihe baktýðýmýzda, bu tür büyük hadiselerin ekonomiden siyasete köklü deðiþikliklere yol açtýðýný görüyoruz. Ýkinci Dünya Savaþýndan beri insanlýðýn karþý karþýya kaldýðý en ciddi saðlýk krizi olan koronavirüs salgýnýnýn ardýndan da, önemli deðiþikliklerin yaþanacaðý muhakkaktýr. Nitekim bunun iþaretlerini þimdiden iþ hayatýmýzda görmeye baþladýk. Firmalarýn dünyaya açýlýmýnda, üretimle beraber tasarýmýn ve yenilikçiliðin öne çýktýðý farklý bir döneme girdik. Sadece üretmenin, ürettiðini satmanýn yeterli olmadýðý bu dönemin hakim rengi, inovasyon ve araþtýrma-geliþtirmedir. ARGE'ye önem veren, yeniliði yakalamaya çalýþan, tasarlayan, çýðýr açan firmalar, daha þimdiden sürecin kazananý olmuþtur. Geçen seneye kadar sýnýrlý sayýda insana ulaþan birçok þirket, Kovid-19 salgýnýyla beraber cirolarýný katlamýþ, piyasa deðerini artýrmýþ, lokalden uluslararasý alana doðru geniþleme baþarýsý göstermiþtir. Benzer bir durum, Türkiye ve Türk ekonomisi için de geçerlidir. Her ne kadar salgýn hepimiz için beraberinde bazý zorluklarý getirse de iþ dünyamýzýn önünde yeni fýrsat pencerelerinin açýlmasýný saðladý."

- "FÝRMALARIMIZ SALGIN DÖNEMÝNDE GÜVENÝLÝRLÝKLERÝYLE ÖNE ÇIKTI"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Firmalarýmýz, salgýn döneminde kaliteli ürünleriyle, rekabetçi fiyatlarýyla, hepsinden önemlisi güvenilirlikleriyle öne çýktý. Uluslararasý þirketler, Asya merkezli üretim aðýna alternatif oluþturmak için yeni arayýþlara yöneldi. Bu arayýþlarda; sanayisi, üretim kapasitesi, rekabetçi fiyatlarý, nitelikli iþgücü, coðrafi konumu, güçlü saðlýk ve ulaþým altyapýsý ile Türkiye, en gözde ülkelerden biri haline geldi." ifadelerini kullandý.

Özellikle ihracat odaklý çalýþan þirketlerin, müþteri ve ürün yelpazesini geniþlettiðine de deðinen Erdoðan, "Ýnþallah dünya genelinde salgýnýn etkileri azalýp taþlar yerine oturdukça, ülkemizin yakaladýðý bu ivmenin hýzý da artacaktýr. Türkiye, ihracattan üretime, turizmden savunma sanayine her alanda bu dönemden daha da güçlenerek çýkacaktýr." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN EN BÜYÜK TALÝHSÝZLÝÐÝ, SÝYASETÝ ÝKBAL VE RANT KAPISI OLARAK GÖREN SIÐ MUHALEFET ANLAYIÞIDIR"

Türkiye'nin salgýn döneminde böylesine iddialý bir çýkýþ sergilemesinin gerisinde, son 18 yýlda kazandýrýlan altyapýnýn çok büyük rolü olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Yaptýðýmýz hazýrlýklarýn ne kadar doðru ve zamanlýca olduðunu, Kovid-19 döneminde bizzat tecrübe ettik. Saðlýktan ulaþýma, tarýmdan turizme kadar muhalefetin 18 yýldýr sürekli bizi eleþtirdiði hususlarýn tamamý, sadece 8 ayda tümüyle boþa çýkmýþtýr.

Bu süreç ülkemizin gücü ve hükümetimizin ufku yanýnda, muhalefetin vizyonsuzluðunu da ortaya koymuþtur. Türkiye'nin en büyük talihsizliði, siyaseti ikbal ve rant kapýsý olarak gören sýð muhalefet anlayýþýdýr. Eline geçirdiði her fýrsatý Türkiye'yi karalamak, yabancý yatýrýmcýyý ürkütmek, Türk ekonomisini kötülemek için kullanan bu zihniyeti milletimizin takdirine býrakýyoruz."

- "DÜNYADA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE OLDUK"

2023 hedefleri ile 2053 ve 2071 vizyonlarý çerçevesinde, 'Halka hizmet Hak'ka hizmettir' düsturuyla çalýþmaya devam edeceklerini ifade eden Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Nitekim yýlýn ikinci çeyreðinde salgýnýn etkisiyle küçülen ekonomimiz, üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanmayla yüzde 6,7 büyüdü. Bu oranla dünyada en hýzlý büyüyen ülke olduk. Ayný þekilde yýlýn son çeyreðine de güzel bir baþlangýç yaptýk. Ekim ayýnda sanayi üretimi yýllýk yüzde 10,2 artarken, imalat sanayisindeki artýþ yüzde 11'i buldu. Ýmalat sanayi kapasite kullaným oraný, Ekim'de yüzde 75,4 seviyesine, kasýmda ise yüzde 75,8 seviyesine yükseldi. Sanayi, inþaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamýnda ciro endeksindeki yýllýk artýþ ekimde yüzde 31 oldu. Ýhracatýmýz ise ekim ve kasýmda 16-17 milyar dolar bandýnda gerçekleþti.

Tüm bu geliþmeler, 2020 yýlýný beklentilerimiz doðrultusunda pozitif bir büyüme oranýyla kapatacaðýmýza iþaret ediyor. Üretim, yatýrým, istihdam hedeflerimizle birlikte ihracat potansiyelimiz de hedeflerimize ulaþmada önemli bir yere sahiptir. Salgýn þartlarýna raðmen ocak-kasým döneminde 152 milyar dolar ihracat gerçekleþtirdik. Bu baþarýda pay sahibi olan tüm kurumlarýmýzý, ihracatçýlarýmýzý, giriþimcilerimizi tebrik ediyorum."

- "HEDEFÝMÝZ SADECE ÝHRACATIMIZI ARTIRMAK DA OLMAMALIDIR"

"Yeni dönemde, yeni hedeflere uyumlu olarak ihracatý daha üst seviyelere taþýmak zorundayýz." diyen Erdoðan, "Hedefimiz sadece ihracatýmýzý artýrmak da olmamalýdýr. Bunun da ötesine geçerek katma deðerli ürün ihracatýný hedeflemeliyiz. Genç nüfusumuza, sahip olduðumuz bilgi birikimine ve tecrübemize raðmen 1,2 veya 1,3 dolarlýk kilogram baþýna ihracat bize yakýþmýyor. 2001'e göre kilogram baþýna ihracatýmýz iki katýna çýkmýþ olsa da biz bu rakamý asla yeterli görmüyoruz. Ýlk etapta 2 dolar eþiðini geçip 3 dolara doðru ilerlememiz gerekiyor. Kilogram baþýna 62 dolarlýk ihracat gerçekleþtiren savunma sanayimizin baþarýsý, herkes için iyi bir örnektir." deðerlendirmesini yaptý.

Ýhracatçýlardan, devletin saðladýðý teþvikleri en iyi þekilde deðerlendirerek, savunma sanayindeki baþarýyý, inovasyon ve markalaþma ile diðer alanlara da yaymasýný beklediðini de kaydeden Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Ülkemizde kalitesiyle takdir toplamýþ ama ürünlerini uluslararasý pazarlara açmamýþ firmalarýmýzýn da artýk kabuklarýný kýrarak ihracat ailesine katýlmasýný arzu ediyorum. Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi’nin her bir üyesini, 'Ýhracat seferimizde' yer almaya davet ediyorum. Bugüne kadar yatýrýmlarýyla üretimleriyle istihdamlarýyla ihracatlarýyla araþtýrma-geliþtirme faaliyetleriyle büyük ve güçlü Türkiye davamýza destek veren herkese, þahsým ve milletim adýna þükranlarýmý sunuyorum. Sekizinci Türkiye Ýnovasyon Haftasý'nýn bir kez daha hayýrlara vesile olmasýný diliyorum. Ödüle layýk görülen firmalarýmýzý tekraren tebrik ediyor, sizleri sevgiyle, saygýyla selamlýyorum."