Baþkan Erdoðan: Ülkemizde mikro uydu fýrlatma tesisi kuruyoruz
ABONE OL

Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Uydu Teknolojileri Haftasý özel oturumuna Vahdettin Köþkü'nden canlý baðlantýyla katýldý.

Sözlerine bu sabah erken saatlerde Amerika'dan uzaya gönderilen 5A uydusunun yolculuðunun baþarýlý geçmesini ve belirlenen tarihte görevine baþlamasýný temenni ederek baþlayan Erdoðan, böylece Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayýsýný 7'e çýkartmýþ olacaðýný söyledi.

Erdoðan, bir yandan da ekranlarda uydunun fýrlatýlýþ görüntülerinin izlendiðini ifade ederek, hala uzayda bulunan uydulardan üçünün haberleþme, üçünün de gözlem amaçlý olarak faaliyet gösterdiðini kaydetti.

Bunlarýn dýþýnda bilimsel amaçlý çalýþmalar için fýrlatýlan uydularýn bir kýsmýnýn yakýt ömürleri tükendiði için devre dýþý kaldýðýný belirten Erdoðan, istihbarat ve haberleþme amaçlý olarak tasarlanan TÜRKSAT 5A'nýn da aktif olmasýyla birlikte faal haberleþme uydularýnýn sayýný 4'e yükselttiklerini vurguladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, bu uydunun kapsama alanýnda Avrupa, Orta Doðu, Kuzey ve Güney Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in bulunduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Geniþ bir hizmet alanýna sahip bu uydumuzla ayný zamanda mevcut haberleþme uydularýmýzý da yedeklemiþ oluyoruz. Türkiye uzayda yörünge hakký bulunan 30 ülkeden biridir. Bu sabah uzaya fýrlatýlan TÜRKSAT 5A uydumuzla doðu yörüngesindeki uzay haklarýmýzý 30 yýl boyunca garanti altýna alýyoruz. Yaklaþýk 4 ay sonra yörüngesine yerleþecek olan uydumuzun ülkemize ve tüm dostlarýmýza hayýrlý hizmetlere vesile olacaðýna inanýyorum."

Erdoðan, ülke bakýmýndan böylesine kritik öneme sahip TÜRKSAT 5A uydusunun tasarýmýnda, üretiminde ve uzaya gönderilmesinde emeði geçen herkesi tebrik etti.

Türkiye'nin 1994 yýlýnda baþlayan uzaya uydu gönderme sürecinde, bu yýl içinde fýrlatýlacak TÜRKSAT 5B'nin ardýndan yeni bir seviyeye geçmeyi planladýklarýný bildiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Daha önce yer gözlem uydumuz RASAT'ý kendimiz tasarlayýp, üretmiþ ve 2011 yýlýnda Rusya'dan uzaya fýrlatmýþtýk. Yine Türk Silahlý Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarý için kendi tasarýmýmýz olarak geliþtirdiðimiz Göktürk-2 uydusunu da 2012'de Çin'den uzaya göndermiþtik. Hava kuvvetlerimiz yanýnda pek çok kurumumuz için önemli veriler saðlayan Göktürk-1 uydusunu ise 2016'da Fransýz Guyanasý'ndan fýrlatarak uzaydaki yerini almasýný saðlamýþtýk. Amacýmýz 2022 yýlýnda ülkemiz tarafýndan üretilen ilk haberleþme uydusu olan TÜRKSAT 6A'yý uzaydaki yerine yerleþtirmektir. Bu uydu çok geliþmiþ teknolojik donanýma sahip, önemli bir projedir. Yine önümüzdeki yýl kendi tasarýmýmýz ve üretimiz olan Ýmece isimli yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da inþallah uzaya yolcu edeceðiz. Ýnsanlýðýn geleceðinde uzay çalýþmalarýnýn sahip olacaðý önemli yeri þimdiden görüyor ve buna göre stratejimizi belirliyoruz."

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemine geçiþin ardýndan kurduklarý Türkiye Uzay Ajansý'nýn ülkenin bu alandaki vizyonunu hayata geçirmede önemli görevler üstleneceðini ifade eden Erdoðan, bu ajans tarafýndan hazýrlanan 2021, 2030 milli uzay programýný da yakýn bir tarihte açýklayacaklarýný, bu alandaki hedefleri kamuoyu ve tüm dünya ile paylaþacaklarýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, önlerindeki 10 yýl içerisinde ülkeye kazandýracaklarý uydularý, insan kaynaðýna ve uzay sanayine yönelik projeleri bu programda ortaya koymuþ olacaklarýný belirterek, "Uydu alanýnda mikro uydular giderek öne çýkýyor. Biz de hem mikro uydu geliþtirme hem de bu uydularý ülkemizden uzaya gönderme konusunda yoðun hazýrlýk içerisindeyiz. Bu amaçla ülkemizde bir mikro uydu fýrlatma tesisi kuruyoruz. Kamu kurumlarýmýzýn, üniversitelerimizin ve özel sektörümüzün uydu geliþtirme faaliyetlerini destekliyoruz. Özellikle gençlerimizin bu konudaki heyecanlarýný ve gayretlerini memnuniyetle takip ediyoruz." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, haberleþmeden savunma sanayisine, enerjiden çevrenin korunmasý ve þehircilik faaliyetlerinin takibine kadar geniþ bir kullaným alaný olan uzay ve uydu teknolojileri alanýnda Türkiye'yi marka haline getirmekte kararlý olduklarýný vurguladý.

Dünyada bu alanda söz sahibi tüm ülkelerle ve kurumlarla da yakýn iþ birliði halinde olduklarýný ifade eden Erdoðan, "Giderek geliþtirdiðimiz alt yapýmýzý, kendimizle birlikte tüm dost ve kardeþlerimizin de istifadesine sunarak uzaydaki imkanlardan adil ve hakkaniyetli þekilde yararlanýlabilmesini de saðlýyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin önemli bir parçasýný oluþturan uzaydaki varlýðýmýzý, kabiliyetlerimizi ve etkinliðimizi artýrma gayretlerimizi kesintisiz olarak devam ettiriyoruz." diye konuþtu.

Teknolojideki geliþmelerin bireylerle birlikte toplumlarýn ve devletlerin iþleyiþinde de köklü deðiþimlere yol açtýðýna iþaret eden Erdoðan, geçmiþte bilim kurgu hikayelerine veya filmlerine konu pek çok teknolojik araç ve imkanýn, artýk günlük hayatýn bir parçasý haline geldiðini belirtti.

Deðiþimin hýzla gerçekleþtiðine dikkati çeken Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bugün 60'lý yaþlarda olan bizim kuþaðýmýz en ilkelinden en geliþmiþine tüm süreci bizzat görebilmiþtir. Bugün 30 yaþýn altýndaki gençlere bizim ayný dönemlerimizdeki Türkiye'yi ve dünyayý anlatmak sanki asýrlar öncesinden söz ediyor intibasý veriyor. En basitinden, eskiden dünyadan uzay gözetlenirdi, þimdi uzaydan dünya gözetleniyor. Dünyanýn çevresinde dolaþan binlerce irili ufaklý uydu, kullandýðýmýz telefondan sürdüðümüz araca, iþ yerimizden evimize kadar hayatýmýzýn her anýnda bize hizmet ediyor, yön veriyor. Tefekkür sahibi herkes için bu, çok önemli mesajlarý içinde barýndýran bir tablodur. Ýnsan fýtratý icabý hep daha iyiyi, daha güzeli, daha mükemmeli, daha öteyi ister. Bunun için de daha çok çalýþýr, daha çok mücadele eder, daha çok risk alýr. Medeniyetler iþte bu büyük mücadelenin sadece çýktýlarýndan deðil, esas olarak ruhundan doðar ve yükselir."

- "ZULMÜ VE ADALETSÝZLÝÐÝ ARTIRAN BÝR TEKNOLOJÝ, ÝNSANIN DÜÞMANIDIR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, merkezinde hakkýn, adaletin, dayanýþmanýn, sevginin, özetle insanýn olmadýðý bir medeniyetin ürettiði bilgi ve teknolojinin belki maddi refahý saðlayabileceðini ama bu yüksek deðerlerden kopuk geliþimin, insanýn içten içe çürümesinin önüne geçemeyeceðinin altýný çizdi.

Bugün dünyadaki çarpýklýklarýn gerisinde bu çürümenin izlerinin bulunduðunu dile getiren Erdoðan, "Ýster Batý'da olsun, ister Doðu'da, her nerede adaletsizlik egemense orada gizli veya açýk zulüm vardýr. Her nerede insan eþrefi mahlukat sýfatýna uygun þekilde muamele görmüyorsa orada nefret vardýr, kin vardýr. Dünyanýn bir tarafýndaki israf diðer tarafýndaki açlarýn tamamýný doyuracak miktarýn üzerindeyse bu tüm insanlýðýn felaketiyle sonuçlanacak bir çarpýklýðýn iþaretidir. Teknoloji insan merkezli, hak ve adalet temelli, ilk nefesini alan çocuktan son nefesini veren bireye kadar herkesi kucaklayan bir anlayýþla inþa edildiði sürece hayýrlý ve anlamlýdýr. Zulmü ve adaletsizliði artýran bir teknoloji, ister dünyada olsun ister uzayda olsun insanýn düþmanýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- "MÝLLETÝMÝZÝN BÝZDEN, MEDENÝYETÝMÝZE VE TARÝHÝMÝZE YAKIÞIR BÝR GAYRET BEKLEDÝÐÝNE ÝNANIYORUZ"

Her konuda olduðu gibi teknoloji alanýnda da mücadelelerini, mensubu olduklarý kadim medeniyetin ve kadim kültürün çizdiði sýnýrlar içinde verdiklerini ifade eden Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ýstikametimizi hýrsýmýza deðil aklýmýza, nefsimize deðil vicdanýmýza bakarak belirliyor, kararlarýmýzý bu ölçüye göre veriyor, adýmlarýmýzý buna göre atýyoruz. Bu ilkeli ve onurlu duruþun bir bedeli varsa onu ödemekten de asla çekinmiyoruz. Türkiye'nin son dönemde verdiði tarihi demokrasi, kalkýnma ve özgürlük mücadelesinin her safhasý iþte bu duruþla yönetilmiþtir. Milletimizin bizden ne pahasýna olursa olsun refah, ne pahasýna olursa olsun güç deðil, medeniyetimize ve tarihimize yakýþýr bir gayret beklediðine inanýyoruz. Ülkemizin önüne koyduðumuz 2023 hedeflerini bu anlayýþla belirledik. Gençlerimize de ayýný anlayýþla 2053 vizyonumuzu emanet ediyoruz. Þayet 2053'te Türkiye her alanda söz sahibi bir güç olacaksa, bunu diðer insanlarýn omuzlarýna basarak, tepelerini çiðneyerek deðil, onlarla birlikte baþaracaktýr. Þayet 2053'te Türkiye, uzayda hakim bir güç haline gelecekse bunu yerin ve göðün sahibinin emanetine hürmet idrakiyle yapacaktýr. Bize düþen görev, her alanda olduðu gibi uzay çalýþmalarýnda da kendi faaliyetlerimizi ve yeni nesillere býrakacaðýmýz mirasý levh-i mahfuza uygun þekilde inþa etmektir. Gayret bizden, tevfik Allah'tandýr."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, sabah saatlerinde uzaya fýrlatýlan TÜRKSAT 5A uydusunun hayýrlý olmasýný diledi, Uydu Teknolojileri Haftasý'na görüþleri, deðerlendirmeleri, teklifleri ve tenkitleriyle katký sunan ve sunacak olan katýlýmcýlara teþekkür etti.

Konuþmasýnýn ardýndan Ankara Gölbaþý Türksat Yerleþkesi'nde bulunan Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Adil Karaismailoðlu ile video konferans yoluyla görüþen Erdoðan, emeði geçenleri tebrik etti.