Ertuðruloðlu, AA muhabirine Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn KKTC ziyaretiyle ilgili deðerlendirmelerde bulundu.
Güney Kýbrýs Rum yönetiminin (GKRY) sürekli olarak Türk tarafýnýn savunduðu egemen ve eþit uluslararasý statüye sahip 2 devlet tezinden geri adým atýlmasýný istediðini ve Ýsviçre'nin Crans-Montana kentinde son bulan federasyon temelli görüþmelere geri dönülmesi çaðrýlarýnda bulunduðunu hatýrlatan Ertuðruloðlu, "Sayýn Erdoðan'ýn seçim sonrasý ilk ziyaretinin KKTC'ye olmasý Rumlara çok anlamlý bir cevap teþkil etmiþtir. Sayýn Erdoðan'ýn ziyarette düzenlediði basýn toplantýsýnda, müzakerelere dönüþ þartý için KKTC'nin tanýnma þartýný koymasý da Rumlara þamar niteliðinde bir cevaptýr. Tüm bunlar, bizim Sayýn Erdoðan'ýn seçimi kazanmasýndan dolayý duyduðumuz mutluluðun ne kadar haklý olduðunu gösteriyor." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn seçimlerden zaferle çýkarak tekrar seçilmesinin, KKTC için Doðu Akdeniz'de dik duruþun ve kararlýlýðýn devamýný simgelediðini dile getiren Ertuðruloðlu, Erdoðan liderliðinde ana vatan Türkiye'nin, global bir güç ve aktör haline evirilme sürecinin devam edeceðini söyledi.
Ertuðruloðlu, Erdoðan döneminde Kýbrýs politikasýnýn tamamen deðiþerek, 60 yýldan beri süren federasyon temelli tezden egemen ve eþit uluslararasý statüye sahip 2 devlet tezine geçildiðini hatýrlatarak, "Hiçbir zaman baþarý þansý olmayan federasyon temelli müzakerelerde yýllarýmýzý harcadýk. Neticede Crans-Montana'da sürecin çöküþünü yaþadýk ve olay orada kapandý." ifadelerini kullandý.
Federasyon temelli görüþmelere geri dönüþün söz konusu olmadýðýný vurgulayan Ertuðruloðlu, Rum tarafýnýn bunu ne kadar erken anlarsa o kadar çabuk huzur bulacaðýný kaydetti.
Türkiye dýþýndaki ülkelerin GKRY'yi saf bir 'Kýbrýs Cumhuriyeti' olarak tanýdýklarýna dikkat çeken Ertuðruloðlu, KKTC'nin bu yanlýþa katýlmayacaðýný vurgulayarak, þunlarý söyledi:
"Dünyanýn altý üstüne gelse bizim Rum yönetimini 'Kýbrýs Cumhuriyeti' olarak tanýma durumumuz söz konusu deðildir. GKRY ile bir federasyon sürecine girmemiz söz konusu olamaz. Bundan sonra onlar ya bu gerçeklerle yüzleþirler ya da yalan ve sahtekarlýkla yollarýna devam ederler. Biz ana vatanýmýz Türkiye ile kendi yolumuza gideceðiz."
KKTC'nin ortaya koyduðu egemen ve eþit uluslararasý statüye sahip 2 devletli çözümden asla geri adým atmayacaklarýna dikkati çeken Ertuðruloðlu, "Salt bir Rum devletinin adýna 'Kýbrýs Cumhuriyeti' diyorlar. Kýbrýs Türk halkýnýn sahip olduðu devlet KKTC'dir. Türk halký, adýna 'Kýbrýs Cumhuriyeti' denilen Rum devletinin bir toplumu deðildir. Bunlarý iyice anlamadan ortaya atýlan iddia ve fikirlerin bir anlamý yoktur." diye konuþtu.
Dýþiþleri Bakaný Ertuðruloðlu, GKRY'nin 1960'ta kurulan Kýbrýs Cumhuriyeti ile hiçbir alakasýnýn olmadýðýný belirterek, Kýbrýs'ýn bir ada adý olduðunu ve burada 2 devletin varlýðýndan söz edilebileceðini kaydetti.
Gelecekte Ada'daki 2 devletin yan yana yaþamasý ve tercihen de iyi komþuluk iliþkilerine sahip olmasý gerektiðinin altýný çizen Ertuðruloðlu, "Bunun dýþýnda bir vizyon veya olasýlýk söz konusu deðildir." dedi.
Ertuðruloðlu, temelde Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Kýbrýs ile ilgili aldýðý kararlarýn sorunun temelini teþkil etiðini, kararlarýn tavsiye niteliðinde olduðunu ve bir baðlayýcýlýðýnýn bulunmadýðýný söyledi.
KKTC'nin, benimsediði 2 devletli çözümle yeni bir sayfa açtýðýný fakat dünyanýn henüz bu yeni sayfaya ayak uydurma noktasýnda olmadýðýný gösterdiðini dile getiren Ertuðruloðlu, "BM Güvenlik Konseyi kararlarý Kýbrýs sorununu yaratmýþtýr. BMGK'nin daimi üyeleri ABD, Ýngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, Kýbrýs konusunu kendi çýkarlarý için kullanmaktadýrlar. Çýkarlarý bu þekilde olduðu için etki ettikleri devletlere de bunu empoze ediyorlar. Bu sebepten dolayý Sayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan 'Dünya 5'ten büyüktür.' diyor. Evet dünya 5'ten büyüktür. Dünya bunun farkýna vardýðýnda bizim mutluluðumuz tarif edilemez hale gelecek." dedi.