Başkan Topbaş Kahire’ye gitti
ABONE OL
Başkan Topbaş, Kahire ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda ziyaretine ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kahire’ye yapacağı ziyareti değerlendiren Başkan Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül, İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, İSBAK Genel Müdürü Kasım Mutlu ile birlikte Kahire’de bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacaklarını ifade etti.

Günümüz dünyasında yerel yönetimlerin her geçen gün daha da önem kazandığına dikkat çeken Başkan Topbaş, “Yarışlar ülkelerden ziyade şehirler arasında yaşanmakta. Bundan dolayı da şehirler ülkelerin gelişiminde önemli rol oynamakta. Ülkeleri taşıyan şehirler vardır. Kahire Mısır’ı taşıdığı gibi İstanbul’da Türkiye’yi taşımaktadır” dedi.

Yerel yönetimleri ön plana çıkaran, yerel yönetimlerle güç ve yetki paylaşımında bulunan hükümetlerin olduğu ülkelerde önemli gelişimlerin sağlandığını kaydeden Başkan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçmişinde yerel yönetici olduğundan dolayı yerel yönetimlerin önemini bilip bu şekilde devrimsel reformlar yaptığını ifade etti.

Yerel diplomasinin dünya barışında etkin bir rol oynadığının bilincinde olduklarının altını çizen Başkan Topbaş, Arap Baharı’ndan sonra Kahire ile bilgi ve deneyimlerini paylaşmak adına bir takım ilişkiler kurmaya karar verdiklerini belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Özellikle İstanbul’da başarılı çalışmaların altına imza atan İSKİ, İETT, İSTAÇ, İSPARK, İSBAK gibi şirketlerimizin genel müdürleriyle birlikte bu seyahate katılıyoruz. Özellikle su ve atık su, ulaşım, çevre, çevre yönetimi, atık yönetimi konuları başta olmak üzere karşılıklı fikir alışverişinde bulunacağız. Bizlerde gittiğimiz bazı ülkelerdeki değişim ve dönüşüm çalışmalarını dikkate almak suretiyle bir takım bilgiler edinmekteyiz.”

- Taksim’i Yayalaştırma Projesi -

Taksim projesiyle ilgili olarak bazı vatandaşların endişe taşıdığını ifade eden Başkan Topbaş, muhalefet adına da bazı çevrelerin bu projeyi istismar etmeye çalıştıklarına dikkat çekti. Taksim'de yapılan gösterilere de değinen Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bunları da birbirinden ayırt etmek lazım. Endişe duyanlara sırf muhalefet olsun diye karşı çıkanları aynı görmemek lazım. Bize gelen her uyarıyı, basına yansıyan her gelişmeyi mutlaka gözden geçiriyoruz. Çünkü biz bu kendi emanet olarak aldık, sağlıklı bir şehir haline getirmek zorundayız. Bu güne kadar yaptığımız işler ortada. Kentteki yaşam kalitesi ortada. Yurt dışından gelen yerli ve yabancı misafirlerimiz şehirdeki gelişim ve değişime olan hayranlıklarını her zaman dile getirmekteler. Şu anda alt geçitleri olan tünelleri olan bir şehirde yaşamaktayız. Hangi tünel de hangi yer altında kim zehirlenmiş sormak lazım? Şehir parkının hemen altında surların dışında da otobüs durağı olan alt geçiti olan bir nokta var. Burası da yıllardan beri çalışmakta. Yani burada 'mundar' demenin hiçbir anlamı yok. Özellikle bizim tünel yollar ile ilgili bu egzozların insanları zehirleyeceği, trafiğin tıkanacağı ve burada çok büyük sorunlar yaşanacağı söylenmişti. Böyle birşey hiç gerçekleşmedi. Şimdi Taksim'de de durum böyle. Hatırlanırsa tünel yollarla ilgili adımlar attığımızda da bazı çevreler karşı çıktılar. Yanlış iş dediler. İnsanlar zehirlenecek. Bu proje yapılmamalı dediler. Ama günümüze baktığımızda herkesin sitayişle bahsettiği bir proje olduğu görülüyor. Teşekkür edip çok başarılı bir proje diyorlar."

Taksim projesinin bitip hayata geçtiğinde yine aynı olumlu tepkiler alacaklarına inancının tam olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, “1.etap olarak Talimhane ile Taksim Meydanı’nın buluşmasını sağlayacak çalışmalar başladı. Alışkanlıklar var. Trafik alışkanlıkları var. Bundan dolayı da o bölgede bir yoğunluk olmakta. İnanıyorum ki bu sıkıntı bu kaos geride kalacak. 2004’te göre geldiğimizde İstanbul ciddi bir şantiyeye dönmüştü. Kazılmadık yer kalmamıştı. Ama bugüne baktığımızda 259 tane alt geçit ve kavşağın İstanbul’a hizmet verdiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

İnsan odaklı projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Topbaş, engelli vatandaşlarımızın şehri rahat kullanmaları için projeleri daha da titizlikle inceleyip projelere öyle başladıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Yayalarla ilgili engelli vatandaşlarımızla ilgili yaptığımız projelerde çok hassas davranıyoruz. Çünkü bizim önceliğimiz İnsan. Hizmetlerimizi bu şekilde oluşturmaktayız. Taksim’de bir metro var. Metro’ya gelen engelli vatandaşlarımız metrodan çıkışlarını nasıl sağlıyorsa onu daha da etkin daha rahat hale getirmek için çalışmaları sürdürmekteyiz.”

- İstanbul’a yeni Havalimanı -

Basında çıkan ‘Atatürk Havalimanı alışveriş ve kültür merkezi olacak’ olacak yönündeki haberlere de değinen Başkan Topbaş, İstanbul'un geçmişten bugüne hızla geliştiğini ve ciddi bir değişim yaşadığını söyledi.
Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Değerli hocam rahmetli Hayati Tabanlıoğlu, Atatürk Havalimanı’nı yılda 3 Milyon Yolcu kapasiteli olarak başladığında kendisini ziyaret ettiğimizde İstanbul nufüsü 2.5 Milyonlardaydı. Biz hayretle bu kadar büyük yolcu kapasiteli ne ihtiyacımız var diye ozaman yeni mimar olan meslekteş arkadaşlarımızla öğrencileri olarak ziyaret etmiştik. Bu gün 32 milyonları geçtik ve Atatürk Havalimanı yetmiyor. Gelecekte çok daha farklı bir İstanbul olacak. 9 milyon turist alan bir kent olacak. Belki 21-30 milyon turist alan bir kente doğru gittiğinde hangi kapıdan insanlar bu kente gelecek. Onun için 150 milyon kapasiteli bir havalimanına ihtiyacımız olduğu kaçınılmaz. Atatürk Havalimanı küçük uçaklar için bir alan mı olur? Kentin farklı bir hizmet alacağı bir alan mı olur? Bunu o zaman konuşmak çok daha doğru olur. Çünkü daha çok zaman var.”

-Küçükçekmece Gölü -

Bir gazetecinin, "Küçükçekmece gölünde yosunlaşma var. Bu konuda bir çalışmanız var mı?” şeklindeki sorusuna Başkan Topbaş, şu yanıtı verdi: “2005-2006 yılında Küçükçekmece'nin batı bölümünde ki bütün sahil coğrafyasında ki sanayinin atık sularını alan konvektörler yapmıştık. Diğer batı tarafında özellikle Avcılar ve Bahçeşehir'i kapsayan bölgenin atık sularını maalesef bir şekilde gölü kirletmektedir. Şu anda bahsettiğiniz yosunlar orada ki ölümlerin ve mikro organizmaların meydana getirdiği yosunlardır. Orada insanların içinden rahatlıkla geçebileceği tünellerle Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne aktarıyoruz. Bitmek üzere. 400 bin metreküp kapasiteli. Orası bittikten sonra bir daha atık su o coğrafyada farklı noktalardan Küçükçekmece Gölü'ne gelmeyecek. Böyle bir olayı da görmeyeceğiz. Bunun çalışmalarını yapmaktayız.”