Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Örgütlü Suçlar ve Terör Suçlarý Soruþturma Bürosunca hazýrlanan fezlekede, Saðlýk Bakanlýðý Müfettiþliðince hazýrlanan uzman görüþü raporunda, yenidoðan ünitelerindeki 10 bebeðin hayatýný kaybetmesine neden olan týbbý eksikliklere yer verildi.
Buna göre, fezlekede maktul olarak yer alan bebek A.K'nin ölümüne iliþkin deðerlendirmede, solunum sýkýntýsý artan bebeðe devre olmadýðý için entübasyonun gecikerek yapýldýðý belirtildi.
Tekrarlayan resusitasyonlar (solunumu veya kan dolaþýmý durmuþ bir kiþiye dýþarýdan yapýlan destekleyici müdahale) ile hastanýn ertesi güne kadar yaþatýldýðý belirtilen raporda, o sýrada hastanede bulunmasý gereken Dr. D.E'nin görevinin baþýnda olmadýðý ifade edildi.
- 6 AYLIK BEBEK DOKTORU OLMAYAN YENÝDOÐAN YOÐUN BAKIMA SEVK EDÝLDÝ
Raporda, ayrýca hasta yönetiminin hemþireye býrakýldýðý da kaydedilerek, bebeðin ölümünden Dr. D.E, ile Dr. Ý.G. ve hastane yönetiminin sorumlu olduðu belirtildi.
Bebek M.N.O'nun ölümüne iliþkin deðerlendirmede de 6 aylýk bebeðin çocuk yoðun bakýmý yerine, doktoru olmayan yenidoðan yoðun bakýmýna sevk edildiði, burada da doktorun haberi olmadan hemþirenin müdahalede bulunduðu anlatýldý.
Bebek H.K. ile ilgili tespitte ise, hastaya kalp masajý yapýldýðý esnada Dr. D.E'nin orada olmamasý nedeniyle Dr. Ý.G. tarafýndan olayýn örtbas edilmesi için ölüm saati deðiþtirilerek, epikriz yazdýrýldýðý aktarýldý.
- AMELÝYAT EDÝLEBÝLECEÐÝ MERKEZE SEVK EDÝLMEYEN BEBEK HAYATINI KAYBETTÝ
Raporda, bebek Ö.H'ye kalp masajýný hemþirelerin yaptýðý belirtilerek, bu esnada kullanýlan en önemli ilacýn adrenalin olduðu, ancak Dr. Ý.G'nin hemþirelere "adrenalini kapat" talimatýný vererek, yanlýþ yönlendirme yaptýðý vurgulandý.
Raporda ayrýca, bebek M.S'nin, yenidoðan temel bakýmýnýn gereklerinin yerine getirilmemesi, ameliyat edilebileceði bir merkeze sevk edilmemesi ve hastayý hayatta tutan "prostavazin" isimli ilaç tedavisinin kesilmesiyle ihmallere baðlý olarak hayatýný kaybettiði kaydedildi.
Fezlekede maktul olarak yer alan diðer bebeklere iliþkin deðerlendirmede de ihmallere yer verilirken, bebeklerin ölümünde hastaneler, doktorlar ve hemþirelerin sorumluluðu olduðu kanaatine varýldý.
Raporun genel deðerlendirme kýsmýnda da 2011'de Resmi Gazete'de yayýnlanan yoðun bakým tesislerinde yoðun bakým hizmetlerinin uygulama usul ve esaslarýna iliþkin tebliðe yer verildi.
Tebliðe göre, ikinci ve üçüncü seviye yenidoðan yoðun bakým servislerinde neonatoloji uzmaný tabip bulunmamasý durumunda tercihen yenidoðan yoðun bakým konusunda deneyimi olan çocuk saðlýðý ve hastalýklarý uzmanýnýn görevlendirildiði, dördüncü seviye yenidoðan yoðun bakým servislerinde ise neonatoloji uzmaný tabibin görevlendirilmesinin zorunlu olduðu aktarýldý.
- "BEBEKLERDE BIRAKIN SAATLER ÝÇERÝSÝNDE HER DAKÝKA YENÝ BÝR KOMPLÝKASYON YAÞANABÝLÝR"
Bebeklerin takip edildiði söz konusu hastanelerde bu kararýn, kaðýt üzerinde doðru olarak uygulandýðý belirtilen raporda, þu deðerlendirmelerde bulunuldu:
"Üçüncü düzey yenidoðan yoðun bakým takibi, yenidoðan hekimi konsültasyonu ve/veya çocuk doktoru ile yapýlmýþ gözükmektedir. Ancak tüm vakalar, yenidoðan hekiminin fiziki yokluðu (konsültan olduðu için ayný anda 3 yerde olamaz), çocuk hekiminin sorumluluðu almamasý, hekimin yerini hemþire alarak tüm taný ve tedaviyi yönetmesi ile kaybedilmiþtir.
Bu bebeklerde býrakýn saatler içerisinde her dakika yeni bir komplikasyon yaþanabilir. Tüm bunlarý izlenmesi, deðerlendirmesi ve gereken tedaviyi vermesi için fiziksel olarak orada var olmasý gereken bir yenidoðan hekimine ihtiyaç vardýr. Yenidoðan yoðun bakým bebeklerinin yüzde 90'ýnda üçüncü düzey tedavi gerekirken, yüzde 10'unda dördüncü düzey gerekmektedir. Teblið kararýnca teorikte çocuk hekiminin, pratikte hemþirenin izlemine býrakýlan yenidoðan bebeðin yüzde 90'ýnýn hayat haklarý ellerinden alýnmýþtýr. Ayný dördüncü düzeyde olduðu gibi üçüncü düzey yenidoðan yoðun bakýmlarýnda yoðun bakým doktorunun görevlendirilmesi þeklinde tebliðde deðiþiklik yapýlmadan bu olaylarýn tekrar ve tekrar yaþanacaðý kanaatindeyiz."
- SORUÞTURMA
Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Örgütlü Suçlar ve Terör Suçlarý Soruþturma Bürosunca yürütülen soruþturma sonucunda, Ýstanbul'da, 112 Acil Çaðrý Merkezi'nde çalýþan kiþilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarýný önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yenidoðan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksýz kazanç elde ettikleri belirlenen, aralarýnda doktor ve hemþirelerin de bulunduðu 22'si tutuklu 47 þüpheli hakkýnda hazýrlanan fezlekede 10 bebek maktul olarak yer almýþtý.
Cumhuriyet savcýsý Y.E'nin, bu soruþturmayý yürüttüðü sýrada, bazý þüphelilerin tahliyelerini gerçekleþtirmezse suikast yapýlacaðý ve ailesine zarar verileceði yönünde tehdit edilmesine iliþkin yürütülen ayrý soruþturmada da 12 kiþi jandarma ekiplerince gözaltýna alýnmýþtý. 4 zanlý serbest býrakýlýrken, adliyeye sevk edilen 8 þüpheliden 5'i tutuklanmýþ, 3'ü hakkýnda da adli kontrol kararý verilmiþti.