PKK; Avrupa Birliði ülkeleri, NATO, ABD, Kanada, Avustralya, Japonya, Kazakistan, Suriye, Irak, Ýran gibi birçok ülke ve uluslararasý kuruluþun terör örgütleri listesinde yer almaktadýr. Buna raðmen faaliyetlerini 40 yýldýr sürdürmüþ, binlerce eylem gerçekleþtirmiþ, on binlerce insanýn ölümüne neden olmuþtur.
Türkiye, PKK/KCK terör örgütü ile yýllardýr büyük bir mücadele vermekte, örgütü en üst seviyesinden en alt kademesine kadar yok etmek için büyük bir mücadele vermektedir. Ancak, örgüt yabancý devlet ve kuruluþlardan aldýðý destekle varlýðýný sürdürmeye, eylem ve faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir.
PKK/KCK, özellikle Avrupa ülkelerinde kendine bulduðu yasal boþluklarla hareketlerini arttýrmakta, propaganda faaliyetleri yürütmekte, baðýþ toplamakta, örgüte sempatizan kazandýrmaktadýr.
Avrupa ülkeleri baþlarda terör örgütü PKK/KCK'lýlarýn serbestliðine "insan haklarý" adý altýnda hoþgörü göstermiþ olsalar da artýk örgütün izlediði faaliyet stratejisinin zararlarýný kendi içlerinde net bir þekilde hissetmeye baþlamýþlardýr.
Ýsviçre istihbarat servisi olan Federal Ýstihbarat Servisi'nin 22.10.2024 tarihinde kamuoyu ile paylaþtýðý "Ýsviçre'nin Güvenliði 2024 - Durum Raporu"nda (Switzerland's Security 2024 - Situation Report) PKK/KCK'dan duyulan rahatsýzlýk ortaya konmuþtur. Raporda özetle; PKK/KCK'nýn uzun süredir iki yönlü bir strateji izlediði, Türkiye'de þiddet, Avrupa'da ise siyaset yaptýðý, örgütün baþka ülkelerde de olduðu gibi Ýsviçre'de de baðýþ topladýðý, propaganda faaliyetleri yürüttüðü ve eðitim kamplarý düzenlediði, PKK/KCK'nýn gençleri ideolojik olarak eðittiði ve bazý gençleri örgütün gelecekteki lider kadrosu veya Türkiye'ye karþý cephe hattýna gönderilecek kiþiler olarak seçtiði yer almaktadýr.
Ýsviçre istihbaratýnýn raporunda, özellikle gençlerin örgüt için eðitilmesi ve örgütün dað kadrolarýna katýlýmýnýn saðlanmasý hususuna dikkat çekilmiþtir. Bu duruma karþý artan endiþeler Ýsviçre Meclisi'ne kadar taþýnmýþ, FDP Ulusal Meclis Üyesi Jacqueline de QUATTRO'nun 02-20.12.2024 tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecek olan Ulusal Meclis'in kýþ oturumunda, PKK/KCK eðitim kamplarýnýn sayýsý ve yetkililerin bu yeni tehditle mücadele stratejisi hakkýnda bir soru önergesi vereceði Ýsviçre basýnýnda yer bulmuþtur.
¬Ýsviçre'de gençlerin giderek radikalleþtiði açýklamalarý basýnda yer alan Jacqueline de QUATTRO, antisemitizm ve þiddet eylemlerinde keskin bir artýþ yaþandýðýný, PKK'nýn özellikle gençleri endoktrine ettiðini ve saflarýna kattýðýný belirtmektedir.
PKK/KCK'nýn Avrupa alanýndan örgüte kattýklarý elemanlar aldýklarý örgüt tarihi ve ideolojisi eðitimleri sonrasýnda Avrupa veya Irak/Suriye alanýnda faaliyet göstermeye baþlamaktadýr. Kimi gençler Avrupa'da eleman kazanma faaliyeti yürütürken kimileri de Irak/Suriye alanýndan Türkiye'ye karþý faaliyet göstermek üzere örgüt saflarýnda yer almaktadýr.
Tüm bunlara bakýldýðýnda, Avrupa ülkelerindeki yasal boþluklarý kullanarak buralarda faaliyet alanlarýný artýran PKK/KCK'nýn, faaliyet yürüttüðü ülkeye verdiði zarar artýk Avrupa ülkeleri tarafýndan da anlaþýlmakta ve geç kalýnmýþ olsa da bu durumun önüne geçecek çareler aranmaktadýr.
PKK'NIN PARAVAN ÖRGÜTÜ SDG'NÝN ÇOCUK ASKERLERÝ
PKK'nýn Suriye'deki kolu olan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) küçük çocuklarý kaçýrarak zorla silah altýna aldýðý bilinen bir gerçektir. Bu durum Human Rights Watch (HRW-insan Haklarý Ýzleme Örgütü) adlý uluslararasý kuruluþ tarafýndan 02.10.2024 tarihinde yayýnlanan "Northeast Syria: Military Recruitment of Children Persists (Kuzeydoðu Suriye: Çocuklarýn Askere Alýnmasý Devam Ediyor) " baþlýklý raporla bir kez daha ortaya konmuþtur.
HRW tarafýndan kaleme alýnan raporda, PKK/KCK-YPG/SDG terör örgütüne baðlý faaliyet yürüten "Suriye Devrimci Gençlik Hareketi"nin 12 yaþýndan küçük çocuklarý silah altýna aldýðý belirtilmiþtir. Raporda ayrýca, SDG'ye baðlý bu gençlik hareketinin birincil rolünün, çocuklarý okullarýndan ve evlerinden uzaklaþtýrmak ve ailelerinin onlarý bulmasýný engellemek olduðu yer almaktadýr.
Birleþmiþ Milletler, 2019 yýlýnda çocuklarýn askere alýnmasýný önlemek için bir 'Eylem Planý' ortaya koymuþtur. Bu eylem planýna raðmen SDG'ye baðlý gençlik grubunun kýz çocuklarý baþta olmak üzere çocuklarý silah altýna alýndýðý insan haklarý örgütleri tarafýndan birçok defa belgelenmiþtir. ABD'nin örtülü desteði ile Suriye'de güçlenen SDG'nin 15 yaþýndan küçük çocuklarý çatýþmalarda kullanarak veya askere alarak uluslararasý hukuku ihlal ettiði görülmektedir.
SDG'nin, örgüt üyesi sayýsýný artýrmak için çocuk asker kullanmasý ve çocuklarý savaþta öne sürmesi insan haklarýna ve uluslararasý hukuku aykýrýdýr. Uluslararasý kuruluþlarýn çocuklarýn silah altýna alýnmasý için verdiði mücadelede SDG, çocuklarýn silah altýna alýnmasýna son vereceði taahhüdünde de bulunmuþ ancak bu sözü yerine getirmemiþtir.
HRW Orta Doðu Direktörü Yardýmcýsý Adam COOGLE, SDG'ye baðlý Devrimci Gençlik Hareketi gibi gruplarýn her yýl daha da fazla çocuðu silah altýna aldýðýný söylemiþ, "SDG'nin çocuklarýn istismardan korunmasý için acilen ve kararlý bir þekilde harekete geçmesi gerekmektedir" demiþtir. Konuyla ilgili olarak HRW, 26.08.2024 tarihinde SDG ve Özerk Yönetim'e bir mektup yazmýþ, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi'nin bu konudaki adýmlarýna iliþkin bilgi talep etmiþtir. Ancak, SDG'den mektuba herhangi bir yanýt verilmemiþtir.
HRW'nin konuya iliþkin raporunda, SDG'nin kilit bir müttefiki olan ABD'nin, nüfuzunu kullanarak SDG'nin çocuk asker alýmý nedeniyle yaptýrýmlar uygulamasý gerektiðine yer verilmiþtir. Raporda, ABD'nin "Çocuk Askerlerin Önlenmesi Yasasý"nda yer alan 'çocuk asker alýmý yapan ve kullanan hükümetlere askeri yardým saðlanmasýnýn yasaklandýðý' hükmüne baðlý olarak devlet dýþý silahlý gruplara da bu kuralýn uygulanmasý gerektiðinin altý çizilmiþtir.
SDG'NÝN SURÝYE'DE EÐÝTÝM SÝSTEMÝNÝ DEÐÝÞTÝRMESÝ
PKK/KCK'nýn Suriye kolu SDG, Suriye'nin kuzeyinde Fýrat'ýn doðusunda ABD'nin verdiði destekle güçlenmiþtir. ABD, SDG'yi DEAÞ'a karþý verilen mücadelede kullanýldýðýný iddia ederek savunmuþtur. ABD'nin baþýný çeken uluslararasý koalisyon güçleri, DEAÞ'a karþý mücadele haricinde SDG'ye herhangi bir askeri ve silah desteði vermediðini her seferinde iddia etmektedir. Ancak, SDG bölgede giderek gücünü artýrmýþ, hatta burada bir devlet kurma "hayalini" gerçekleþtirmek için denemeler yapmýþtýr.
SDG, bu hayaline bir adým daha yaklaþabilmek için Suriye'nin kuzeyinde yerel seçim yapmak istemiþ ancak Türkiye'nin yoðun baskýlarý ile ABD, SDG'ye 'güvenliði' gerekçe göstererek "Dur" demiþtir. Ancak, SDG bölgede kontrolünü saðlamak için adýmlar atmaya devam etmiþtir. Bu adýmlardan biri de eðitim alanýnda olmuþ, PYD/YPG/SDG kontrolü altýndaki Münbiç'te ders kitaplarýnda deðiþikliðe gitmiþtir.
Bölgedeki halkýn dini inançlarý ile örtüþmeyen/ters düþecek "Zerdüþtilik/Mecusilik ve Budizm Ahlak Anlayýþý" gibi öðretiler ders kitaplarýna eklenmiþtir. Suriye Rejimi'ne ait eðitim müfredatýnýn okullarda okutulmasýna son verilmesi için 29.09.2024'te kararname yayýmlatýlmýþtýr. Bu kapsamda rejim müfredatýna ait kitaplar okullardan toplatýlmýþ, bunlarýn yerine örgüt ideolojisine göre düzenlenmiþ kitaplar daðýtýlmýþtýr.
SDG tarafýndan eðitim alanýnda yapýlan bu deðiþiklikler, Münbiç halkýnda tepki yaratmýþtýr. Örgüte karýþý oluþan bu tepkiler protestolara dönüþmüþ, aileler çocuklarýný okula göndermemeye baþlamýþtýr. Bölgede yaþayan aþiretlerin ileri gelenleri baþta olmak üzere birçok kiþi karara tepki göstermiþ, okul önlerinde kargaþalar yaþanmýþtýr. Okul yetkilileri, bölgede yükselen tansiyonu düþürmek için arabuluculuk faaliyetlerine baþlamýþ ancak fayda saðlayamamýþ, Eylül ayýnýn son haftasýnda eðitim faaliyetleri askýya alýnmýþtýr.
KÜRESEL ÇAPTA PKK/KCK-YPG/SDG RAHATSIZLIÐI
Tüm bu geliþmeler çerçevesinde bakýldýðýnda, uluslararasý güçler tarafýndan bir dönem örtülü bir þekilde desteklenen terör örgütünün artýk eski deðerinin olmadýðý dikkat çekmektedir.
Devletler, bir dönem destekledikleri bu örgütün artýk kendilerine verdiði zarardan rahatsýzlýk duymaktadýr. Terör örgütünün güç kazandýkça "söz dinlemeyi" býraktýðý, "kafasýna buyruk" hareket ettiði görülmektedir. "Ýnsan haklarý" adý altýnda destek veren devletler de örgütün kontrolsüz güçlenmesinden ötürü rahatsýzlýklarýný yayýnladýklarý raporlar ile gözler önüne sermektedir.