Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar: Karalarý koruyabilmek için Mavi Vatan'a hükmedebilmek gerekiyor
ABONE OL

Avrupa'nýn en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA Ýstanbul'un düzenlediði SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý, Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) devam ediyor.

Selçuk Bayraktar, fuarýn son gününde yaptýðý konuþmada, Baykar'ýn ÝHA üretim sürecine ve Milli Teknoloji Hamlesine yapay zeka odaklý bir þekilde deðindi, katýlýmcýlarla çeþitli bilgiler paylaþtý.

Bayraktar Mini ÝHA'nýn geliþtirilmeye baþlandýðýnda Türkiye'nin savunma sanayisi alanýnda yüzde 85 oranýnda yurt dýþýna baðýmlý olduðunu anlatan Bayraktar, gelinen noktada Bayraktar TB2 ve AKINCI'da yerlilik oranýnýn yüzde 90'larýn üzerine çýktýðýný söyledi.

Bayraktar, bu teknolojilerin dýþarýdan özel izinlerle ancak alýnabildiðini hatýrlatarak, "Bugün Roketsan'ýn geliþtirdiði mühimmat ailesini tedarik dahi edemiyorduk. Bugün ise dünya SÝHA pazarýnýn þu anda yüzde 65'i Türkiye'nin elinde." diye konuþtu.

"GÖZÜMÜZÜ UZAYA DÝKTÝK"

Bayraktar, KIZILELMA'nýn seri üretiminin devam ettiðini, 2025'te 10'dan fazla KIZILELMA üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

20 yýllýk serüvenlerinde atmosferde geliþtirecekleri en geliþmiþ platform olan KIZILELMA'ya vardýktan sonra gözü uzaya diktiklerini vurgulayan Bayraktar, "Karalarý koruyabilmek için Mavi Vatan'a hükmedebilmek gerekiyor. Her ikisini koruyabilmek için göklere hükmedebilmek gerekiyor. Gökleri de koruyabilmek için muhakkak uzayda varlýk göstermek gerekiyor." ifadesini kullandý.

"FERGANÝ, YÖRÜNGE TRANSFER ARAÇLARI ÜZERÝNDE ÇALIÞIYOR"

Bayraktar, Fergani isimli giriþimi yaklaþýk 2 yýl önce tümüyle öz kaynaklarla takým uydulardan oluþan küresel konumlama sistemi inþa etmek üzere kurduklarýna deðinerek, "Bunun yanýnda Fergani, yörünge transfer araçlarý üzerine çalýþýyor. Uzaya çýktýktan sonra sizi alçak yörüngeden biraz daha uzak yörüngelere taþýmak üzere platformlar geliþtiriyor. Hatta uzaya baðýmsýz bir þekilde çýkabilmeniz için hedeflerimiz arasýnda fýrlatma sistemleri de geliþtirmek var. 50 tonluk bir fýrlatma sistemi üzerine çalýþmalarýmýz da bir yandan baþladý." þeklinde konuþtu.

Bayraktar'ýn sunumundaki bilgilere göre fýrlatma aracý, sývý yakýtlý roket motoruna ve uydularý yörüngeye yerleþtirme kapasitesine sahip olacak. Ýlk test roketinin 2026'da atýþý hedefleniyor.

YAPAY ZEKA AÇIKLAMASI

Makinenin geliþim sürecine iliþkin tarihsel sürece dair bilgiler paylaþan ve sanayi devrimiyle makinenin kazandýðý güce iþaret eden Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Makine kendi baþýna bir deðer önermediðinden ve insanlýða inanýlmaz güç kazandýrdýðýndan onun sarhoþluðuyla medeniyetlerin savrulduðunu görüyoruz. Hatta vatan þairimiz Mehmet Akif, 100 yýl önce gerçekleþen istilayý þöyle tarif ediyor; 'Medeniyet dediðin tek diþi kalmýþ canavar'. O tek diþi nedir o canavarýn? Oluþturduðu teknik, teknolojik kapasite. Bir deðer önerisiyle gelmiyor. Yakmak, yýkmak ve sadece gücü tahakküm etmek için geliyor. Ýnsanýn sosyal evrim hýzýndan daha hýzlý devinim oluþturduðundan makine ve teknoloji kendi kurallarýyla hükmeder olmuþ. Þimdi yakýn zamanda yeni bir dalgayla karþý karþýyayýz, yapay zeka."

"GELÝÞTÝRDÝÐÝMÝZ YAPAY ZEKA TEKNOLOJÝLERÝ UÇUÞ EMNÝYETÝNÝ ARTIRMAYA YÖNELÝK"

Bayraktar, yapay zeka kavramýnýn hayatýn her alanýna girmiþ durumda olduðunu aktararak, geliþtirdikleri insansýz hava araçlarýnda kullandýklarý yapay zeka sistemleriyle ilgili bilgi verdi.

Temel bilimin yaptýðý çalýþmalara ve bunlarla ortaya çýkan kanunlara deðinen Bayraktar, Baykar olarak yaklaþýmlarýnýn, geliþtirdikleri robot uçaklarda, tüm bu birikimi bir kenara koymadan modellenmesi daha karmaþýk olan bilimsel kavramlarý yüksek iþlem gücü gerektiren yapay zeka istatistiksel öðrenme algoritmalarýna býrakmak olduðunu söyledi.

Bayraktar, geliþtirdikleri teknolojilerin dört temel alandan oluþtuðunu belirterek, bu alanlarýn; durumsal farkýndalýk, ileri düzey planlama, ileri düzey uçuþ güvenliði algoritmalarý ve doðal dil tabanlý ileri düzey otonomi olduðunu ifade etti.

Geliþtirdikleri insansýz hava araçlarýnýn yapay zeka sistemlerini nasýl kullandýðýna dair örnek görüntüleri paylaþan Bayraktar, geliþtirdikleri tüm yapay zeka teknolojilerinin uçuþ emniyetini artýrmaya yönelik olduðunu anlattý.

Bayraktar, temel yaklaþýmlarýnýn silah ve hedefleme sistemlerini yapay zekayla birleþtirip otamatikleþtirmemek yönünde olduðuna iþaret ederek, böylece insaný her zaman iþin içerisinde tuttuklarýný söyledi.

"MAKÝNELER ÝNSANLAR GÝBÝ KONUÞMAYA BAÞLADI"

Yapay zeka dil modellerinin geliþim sürecine iliþkin de deðerlendirmede bulunan Bayraktar, þöyle devam etti:

"Makineler büyük iþlem gücünü kullanarak birdenbire insanlar gibi konuþmaya baþladý. Bunlarýn akýllý, insan olmadýðýný ve düþünmediklerini net bir þekilde biliyoruz. Þuurlarý ve herhangi bir duygularý da yok ama en güzel þiirleri yazabilir hale geldiler. Makine sanki karþýnýzda özel yeteneklere sahip bir insan varmýþ gibi cevap verir oldu. Gerçek anlamda düþünsel bir kabiliyet kazanmadýðýný ancak istatistiksel olarak iyi bir tahminleme yaptýðýný net bir þekilde biliyoruz."

Selçuk Bayraktar, yapay zekadaki bu geliþmelerin dünyada büyük tartýþmalara neden olduðunu ve "Makineler akýllanýp bizi yok edecek mi ve böylesine bir güç kim tarafýndan kullanýlacak?" sorularýnýn çokça sorulduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Teknolojik platformlarda devletlerin üst düzey liderlerinin, hatta yapay zekayý soykýrým yapmak için kullanan liderlerin dahi bu sorularý sorduklarýný gördük. Bu tartýþmalardan anladýðým þu, makinenin ve teknolojinin geçmiþte kazandýrdýðý güç gibi bu kazandýrdýðý gücün de sadece birilerinin çýkarlarýna, birilerine orantýsýz bir þekilde dünyadaki insicamý ve adaleti bozacak bir dünya inþa edecek þekilde bir yaklaþýmýn olduðunu gördük. Zaten insanlýðý yok edecek teknolojiler insanlýðýn elinde var. 'Yapay zeka insanlýðý yok edecek mi?' sorusunun çok da bir önemi yok."

Bugün dünyada barýþý ve huzuru saðlayacak tüm müesseselerin ve kurullarýn birer birer çivisinin çýkartýldýðýný ve ihlal edildiðini vurgulayan Bayraktar, "Yapay zekanýn ilk uygulamalarýndan bir tanesinin dijital bir þekilde tüm dünyanýn izlediði soykýrýmda Gazze'de en fazla sayýda sivili öldürmek için olduðunu görüyoruz." dedi.

Bayraktar, yapay zekanýn eðitimde ve saðlýkta insanlýða birçok avantaj saðlayabileceðine iþaret ederek, dünyayý küresel bir þekilde sömürme yaklaþýmýnýn bambaþka alanlara odaklandýðýný ifade etti.

T3 AI MODELÝ

"Medeniyetimizin deðerleriyle dünyayý yeni teknolojilerle inþa etmek gerekiyor." diyen Bayraktar, yakýn zamanda T3 AI isimli yeni bir proje baþlattýklarýný hatýrlattý.

Türkçe özelindeki bu büyük dil modelinin üzerinde çalýþmalarýn sürdüðünü dile getiren Bayraktar, "Geliþtirdiðimiz akýllý robotlarýn yanýnda, kullandýðýmýz tüm elektronik cihazlarýn içine bir þekilde insanýn dil modeli de girecek. Bundan sonra AKINCI nasýl olacak? Biraz daha insanýn doðal dilini anlar ve onunla iþ yapar hale gelecek. Pilot AKINCI ile konuþacak. Pilot diyecek ki 'Þu an motorlarý çalýþtýr, eðer durum uygunsa pist baþýna kuleden izni al ve kalkýþýný yap.' Þu an geliþtirdiðimiz bu büyük dil model tabanlý çalýþma, bütün bu otonomiyi oluþturma kabiliyetine sahip." diye konuþtu.

Bayraktar, makinenin doðal dili anlayýp iþleyebilme kabiliyetinin her yere yayýlacaðýný, insansýz kara araçlarý, deniz araçlarý ve bilgisayarlarýn içinde de muhakkak doðal dili anlama kabiliyeti olacaðýný söyledi.

T3 AI'ýn Türkçe'yi dünyadaki diðer dil modellerinden daha iyi anlamasý için geliþtirilmiþ bir model olduðunu belirten Bayraktar, bu modelin tüm Türk cumhuriyetlerindeki metinleri de rahatlýkla anlayabilecek þekilde geliþtirildiðinin altýný çizdi.

Bayraktar, yüksek iþlemci gücüne ulaþan dev tekellerin, bütün alanlarý insanlýðýn verisiyle harmanlayýp eþi benzerine rastlanýlmamýþ bir güç elde ettiklerini vurguladý.

"BÝLGÝYÝ NEREDE SAKLADIÐI BELLÝ DEÐÝL"

Ülkeler arasýnda orantýsýz iþlemci gücünün olduðuna dikkati çeken Bayraktar, sözlerini þöyle tamamladý:

"ÝHA serüvenimizinkine benzer bir yaklaþýmýn geçerli olabildiðini görüyoruz. Bugünün paradigmasýyla takipçi olarak deðil, bir anlamda paradigma dönüþümü oluþturarak yeni bir kýrýlým yakalamaya çalýþarak var olmaya çalýþma. Büyük dil modellerinin en büyük açmazlarýndan bir tanesi tümüyle istatistiksel öðrenme makineleri olduklarýndan, bilgiyi nereye yerleþtirdikleri belli olmadýðýndan ne kadar konuþursanýz konuþun yeni bir bilgiyi öðrenemiyor olmasý.

Hatta düþünün ki siz onu düzeltmeye uðraþýyorsunuz, 'Selçuk Bayraktar sosyologdur' dedi. Bunu nereden düzelteceðinizi tam olarak bilemiyorsunuz çünkü bilgiyi nerede sakladýðý belli deðil. Bizler daha temel bir yaklaþýmla daha yapýsal farklý bir yaklaþýmla bir þekilde yakalayabileceðimiz bir yol izliyoruz. Yeni bir dünya inþa edilmesi gerekiyor ve dünyanýn yýkýldýðý yerden muhakkak yeniden doðmasý gerekiyor. Ýnanýyorum ki medeniyetimizin güneþ yüzlü çocuklarý, huzur ve barýþ dolu, daha adil bir dünyayý inþa edecekler."

Konuþmasýnýn ardýndan Bayraktar'a günün anýsýna, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün ve SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar tarafýndan dünyanýn ilk SÝHA gemisi TCG Anadolu'nun maketi takdim edildi.