Bayraktar TB3'ten bir baþarý daha: 272 saat toplam uçuþ süresine ulaþtý
ABONE OL

Baykar'dan yapýlan açýklamaya göre, hafta boyunca gerçekleþtirilen testlerde iki prototipi de uçuþ icra eden milli SÝHA'nýn toplam uçuþ saati 272 saat 47 dakikaya ulaþtý.

Cumhuriyet'in 100. yýlýný taçlandýrmak amacýyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuþ testini baþarýyla tamamlayarak gökyüzü ile buluþan Bayraktar TB3 SÝHA'nýn iki prototipi de test uçuþlarýný Tekirdað'ýn Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçen hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayaným performanslarýnýn ölçüldüðü testlerin tamamýný baþarýyla tamamladý.

Bayraktar TB3 SÝHA bugüne kadar gerçekleþtirilen test uçuþlarýnda toplam 272 saat 47 dakika havada kaldý. TEI tarafýndan yerli olarak geliþtirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SÝHA, 20 Aralýk 2023'te gerçekleþtirilen uzun uçuþ testinde yere inmeden 32 saat havada kalmýþ ve gökyüzünde 5 bin 700 kilometre yol katetmiþti.

Milli SÝHA Bayraktar TB3, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez ASELSAN tarafýndan milli olarak geliþtirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Ýcra edilen test kapsamýnda dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 elektro-optik keþif, gözetleme ve hedefleme sistemi entegrasyonu baþarýyla gerçekleþtirildi.

TCG ANADOLU'DAN ÝLK UÇUÞ BU YIL ÝÇÝNDE YAPILACAK

Bayraktar TB3 SÝHA, katlanabilen kanat yapýsýyla TCG Anadolu gibi kýsa pistli gemilerden kalkýþ ve iniþ kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlý insansýz hava aracý olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yýlý içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baþlanmasýný planladýklarýný açýklamýþtý.

Bayraktar TB3'ün sahip olacaðý kabiliyetler bu sýnýftaki insansýz hava araçlarý açýsýndan da önemli bir yenilik olacak. Görüþ hattý ötesi haberleþme kabiliyetine de sahip olacak milli SÝHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keþif-gözetleme, istihbarat ve taþýdýðý akýllý mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aþýrý hedeflere karþý icra ederek Türkiye'nin caydýrýcý gücünde çarpan etkisi yapacak.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuya iliþkin X'teki paylaþýmýnda, "Gözümüzü gökyüzünden baþka bir yöne çevirmedik. Ýþimiz gökyüzü ve uzayla. Bayraktar TB3 SÝHA: yüzde 100 Baykar öz kaynaklarý ile geliþtirilmiþ SÝHA, aviyonik, yazýlým, yer sistemleri. Milli radar destekli TCG Anadolu ve benzeri kýsa pistli gemilere iniþ-kalkýþ kabiliyeti (Baykar). Milli turbo-dizel motorlu (TEI). 4 bin 600 kilometreye varan görev yarý çapý. Milli Görüþ Hattý Ötesi Haberleþme Sistemi (Baykar). Milli ASELFLIR-500 Elektro-Optik Sistemli (Aselsan)." ifadesini kullandý.

Baþlangýçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarý ile yürüten Baykar, 2003 yýlýndaki ÝHA AR-GE sürecinin baþlangýcýndan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yýllarýnda Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi verilerine göre savunma ve havacýlýk sektörünün ihracat lideri oldu.

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan 2023'te de sektörün ihracat þampiyonu olduðu açýklanan Baykar, geçen yýl 1,8 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi. Son yýllarda gelirlerinin yüzde 90'ýndan fazlasýný ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacýlýk sektöründeki ihracatýn 3'te 1'ini tek baþýna yaptý. Dünyanýn en büyük SÝHA ihracatçýsý olan Baykar'ýn halihazýrda imzalanan sözleþmelerinin yüzde 97,5'i ihracat kaynaklý. Bayraktar TB2 SÝHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için ise þimdiye kadar 9 ülkeyle ihracat anlaþmasý imzalandý.