Bekir Bozdað, 15 Temmuz gecesini anlattý: Halkýn gücünün tanklarý nasýl yendiðine þahit olduk
ABONE OL

Bozdað, Adalet Bakaný olduðu dönemde, Fetullahçý Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriþimi sýrasýnda yaþadýklarýný, darbeciler tarafýndan bombalanan TBMM'de yaptýðý konuþmayý ve örgütle mücadeleyi Anadolu Ajansýna (AA) anlattý.

"15 Temmuz'un" büyük bir ihanet olduðunu vurgulayan Bozdað, FETÖ'ye birçok ülkenin destek verdiðini dile getirdi.

Bozdað, bugüne kadar yaþanan darbe giriþimi ve muhtýralarýn dýþ destekli olduðunu, FETÖ'nün, ihaneti "uþaklýk ettiði" ülkelerin ve çevrelerin emri doðrultusunda yaptýðýný belirtti.

"FETÖ, hain oðlu haindir. Türkiye'ye ihanet etmiþtir" diyen Bozdað, darbe giriþiminin karþýsýnda Türk milletinin yekvücut olduðunun altýný çizdi.

Demokrasiye, hukuka, Anayasa'ya, Türkiye'nin birliðine ve beraberliðine sahip çýkan Türk milletinin ihanete karþý kahramanca direndiðini ifade eden Bozdað, "O gün, halkýn gücünün tanklarýn gücünü nasýl yendiðini hep beraber gördük." dedi.

TBMM Baþkanvekili Bozdað, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vatandaþlarý meydanlara çaðýrdýðýný, halkýn gücünün üstünde güç tanýmadýðýný ilan ettiðini anlattý.

- "CUMHURBAÞKANI'MIZIN ADETA ÖLÜME UÇMASI ÇOK BÜYÜK KAHRAMANLIKTIR"

Hava kontrolünün darbecilerin elinde bulunduðu, darbe giriþiminin baþarýlý ya da baþarýsýz olduðunun belli olmadýðý anlarda Erdoðan'ýn uçakla Ýstanbul'a hareket ettiðini hatýrlatan Bozdað, þöyle devam etti:

"Cumhurbaþkaný'mýzýn adeta ölüme uçmasý çok büyük cesaret, dirayet ve kahramanlýktýr. Liderlerinin meydan okuyan, ölüme uçan, demokrasiye, milli iradeye ölümüne sahip çýkan tutumu karþýsýnda halk sokaklarý doldurdu, çýplak elleriyle tanklarý durdurdu, göðsüyle kurþunlarýn önünde kalkan oldu. Kurtuluþ Mücadelesi yýllarýnda Gazi Mustafa Kemal Atatürk, memleketin dört bir yanýnýn iþgal edildiði dönemde, Samsun'a çýktý. O zaman da bu millet Atatürk'ün arkasýnda yekvücut olmuþtu. Aradan geçen 100 yýl sonra Türk milleti, bu sefer Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn arkasýnda birlik, dirlik, demokrasi ve ülkesi için, mücadele için yeniden yekvücut oldu. Bu son derece önemli. Bu büyük mücadelenin lideri Cumhurbaþkaný'mýz ama aktörleri aziz Türk milleti."

Halkýn çýplak elleriyle tanklarý durdurduðu ikinci bir örneðin olmadýðýna iþaret eden Bozdað, þu ifadeleri kullandý:

"Bu büyük mücadeleyi eðer Türk milleti deðil de Ýngiliz, Fransýz, Amerikan milleti yapsaydý, bu mücadelenin lideri Erdoðan deðil de Biden, Macron ya da baþka bir Batýlý lider olsaydý, böylesi büyük bir demokrasi, hukuk, hak, hürriyet mücadelesini verip baþarý elde etseydi emin olun Nobel Barýþ Ödülü baþta olmak üzere verilmedik uluslararasý niþan, devlet niþaný, madalya kalmazdý. Ama büyük demokrasi mücadelesini veren Recep Tayyip Erdoðan ve onun liderliðinde Türk halký ve Türkiye Cumhuriyeti devleti olunca ne ABD'si ne AB'si ne baþka ülkeleri bunu görmediler bile. Gönülden tebrik bile edemediler."

Dünya tarihinde Türk milletinin verdiði demokrasi mücadelesinin örneðinin bulunmadýðýnýn altýný çizen Bozdað, "Ne yaptýlar, büyük demokrasi mücadelesini veren, 'insan hak ve hürriyetleri' diye yeri göðü inleten, kendisi ve ailesinin ölümünü göze alan Cumhurbaþkaný'mýza 'diktatör' demeye, 'otoriter' demeye ve onu birtakým iftiralarla itibarsýzlaþtýrmaya devam ettiler. Demokrasi ve siyaset tarihi de yazacak, Tayyip Bey'in nasýl büyük bir demokrat, nasýl büyük bir hukuk devleti savunucusu olduðunu zaman geçtikçe herkes daha iyi görecektir. Örneði yok. Nerede var, Amerika'da mý var, Avrupa'da mý var? Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýný destekleyen ABD mi insan hak ve hürriyetlerini savunacak, AB'nin kimi ülkeleri mi bunu yapacak? Baktýðýnýzda hiç kimse bunu yapmýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Daha önceki darbe ve muhtýralara "Dur" diyen olmadýðýný vurgulayan Bozdað, 15 Temmuz'da darbecilere kimsenin geçit vermediðine dikkati çekti.

- "DÜN MUHTIRAYI DÝNLEYEN BÝR PARLAMENTO, BUGÜN DEMOKRASÝSÝNE SAHÝP ÇIKAN BÝR PARLAMENTO VAR"

Bekir Bozdað, 12 Mart 1971'deki muhtýranýn hem senatoda hem de Meclis'te okunduðunu aktararak, "Bu dönemin parlamentosuna bakýn, çok farklý. Parlamentonun üzerinde uçaklar uçtu, iki bomba parlamento hedef alýnarak atýldý, bütün bunlara raðmen parlamentoyu terk etmedi milletvekilleri. Dün muhtýrayý dinleyen bir parlamento, bugün demokrasisine, anayasasýna, ülkesinin her þeyine sahip çýkan bir parlamento var." ifadelerini kullandý.

Gelecekte darbeye kalkýþmak isteyenlerin "darbe yapma döneminin kapandýðýný" bilmesi gerektiðini ifade eden Bozdað, halkýn tanklarý yendiði dönemin baþladýðýný kaydetti.

Türkiye'de darbe ve muhtýrayý doðuran zemini ortadan kaldýrmak için tarihi ve demokratik reformlara imza atýldýðýný aktaran Bozdað, büyük deðiþimlerin kazandýrýldýðýný, askeri alanlarda da reformlar yapýldýðýný belirtti.

- "DÜÞMANLARIN YAPMADIÐINI ÝÇÝMÝZDEKÝ HAÝNLER YAPMAYA KALKIÞTILAR"

Meclis bombalandýðý sýrada yaptýðý konuþmayý anlatan Bozdað, darbe giriþimi sýrasýnda TBMM'nin çalýþtýðýný, bunun darbecileri rahatsýz ettiðini söyledi.

FETÖ mensuplarýnýn Meclisi susturmak istediðini dile getiren Bozdað, Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM'nin hedef alýndýðýna, Kurtuluþ Savaþý yýllarýnda bile parlamentonun bombalanmadýðýna iþaret ederek, "Düþmanlarýn yapmadýðýný içimizdeki hainler yapmaya kalkýþtý. Parlamentoya iki bomba attýlar." diye konuþtu.

Dönemin TBMM Baþkaný Ýsmail Kahraman'ýn Genel Kurulu yönettiðini aktaran Bozdað, kendisinin kürsüde konuþma yaptýðý sýrada büyük bir patlama olduðunu, buna raðmen konuþmasýný kesmediðini söyledi.

Bunun üzerine Meclis'in açýk kalmasý gerektiðini düþünerek Meclis Baþkaný Kahraman'ýn yanýna gittiðini anlatan Bozdað, "Parlamentoyu kapatmayalým, kapatýrsak halk bunlardan korktu der, meydana gelmez, meydana gelen de meydanda kalmaz. Bize düþen burada ölmektir" dediðini ifade etti. Bekir Bozdað, yeniden konuþmasýna devam ettiði sýrada ikinci bombanýn atýldýðýný belirtti.

Milletvekillerinin Genel Kurulu terk etmediðini söyleyen Bozdað, "Herkes adeta o gün þehit olmayý göze almýþtý. Benim içimde herhangi bir korku yoktu. Ben de o gün þehit olmayý göze almýþ diðer arkadaþlar gibi birisiydim. Þunu net söyledik, bizim cesetlerimizi çiðnemeden kimse parlamentoya giremez." þeklinde konuþtu.

- "BEN O GECE ÞEHÝT OLMAYI PEÞÝN PEÞÝN KABUL EDENLERDENÝM"

Bekir Bozdað, "O gece, hayatým film gibi gözlerimin önünden geldi geçti. Kalbimden þunlar geçti, 'Rabb'im bize bu aziz millete ve devlete nice hayýrlý iþleri yapma imkaný ve fýrsatý verdi. Bugün þehitliði nasip ederse Allah'ýn huzuruna da büyük þerefle gitmeyi nasip edecek.' Ben o gece þehit olmayý peþin peþin kabul edenlerdenim, diðer þehitlerimiz gibi. Bana yaklaþmýþ olsalardý çatýþma kesinlikle olurdu. Beni sað salim teslim almalarý mümkün olmazdý. Onu göze almýþtým. Cumhurbaþkaný'mýz da onu göze almýþtý. Her yerde insanlarýn ölümü nasýl göze aldýðýný, þehadete nasýl koþtuðunu görürsünüz." dedi.

Darbe giriþiminde yargýnýn da önemli bir sýnav verdiðini söyleyen Bozdað, daha önceki dönemlerde yargýnýn darbecilerin "yedek kuvveti" olduðuna iþaret etti.

Türk yargýsýnýn, hukuk devletine, demokrasiye, milli iradeye sahip çýktýðýnýn altýný çizen Bozdað, 15 Temmuz'da "Hukuk iþleyecek, darbeye karýþanlar tutuklanacak, yargý süreçleri derhal baþlatýlacak" talimatýný verdiðini bildirdi.

Bozdað, Hakimler ve Savcýlar Kurulunun harekete geçtiðini, baþsavcýlýklarýn darbecilere karþý soruþturmalar baþlattýðýný anlattý.

Darbe giriþimi yaþandýðý sýrada, Bursa'da sözde sýkýyönetim görevlendirilmesinin ele geçirildiðini ifade eden Bozdað, listenin bütün baþsavcýlýklara gönderildiðini ve gerekli iþlemlerin baþlatýldýðýný söyledi.

- "ADALETÝN KILICI FETÖ'CÜ HAÝNLERÝ BÝÇMÝÞ OLDU"

Bozdað, "Türk yargýsý, demokrasisine aziz milletimiz gibi ölümüne sahip çýktý. Her ilin baþsavcýsýna, savcýlarýna ve o zaman görev yapan hakimlerimize þükranlarýmý sunuyorum, demokrasiye ve hukuk devletine ölümüne sahip çýktýklarý için. Daha darbe teþebbüsünün baþarýlý olup olmayacaðý hakkýnda kimsenin en ufacýk fikre sahip olmadýðý bir dönemde yargý bunu yaptý. Darbeye karþý her þeyi göze alýp ölüm dahil, mücadele etti, hukuku iþletti ve adaletin kýlýcý FETÖ'cü hainleri biçmiþ oldu. Yargýyý ayrý bir yere koymak ve takdir etmek son derece önemli." ifadesini kullandý.

Terör örgütleriyle mücadelenin uzun soluklu olduðunu vurgulayan Bozdað, "Bunlar bitti" demenin yanýlgýya düþmek anlamýna geleceðini belirtti.

FETÖ'nün, PKK'nýn, DEAÞ'ýn, DHKP-C'nin, Türkiye düþmanlarýnýn Türkiye'ye karþý kullandýðý kýlýç, uþak ve piyon olduðunu ifade eden Bozdað, "Türkiye'nin terör örgütlerine karþý 365 gün, 7/24 ama her yýl sürekli, daima müteyakkýz olmasýnda fayda vardýr. Bu mücadele, son FETÖ'cü hain, son PKK'lý hain, son DHKP-C'li hain etkisiz hale getirilene kadar devam etmelidir." deðerlendirmesinde bulundu.

Kamu görevlilerinin devletine sadakatle baðlý olmak zorunda olduðunun altýný çizen Bozdað, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin de "devletin sadakatinden þüphe ettiði kiþilerle çalýþmama hakký olduðunu" kabul ettiðini belirtti.

Bozdað, þöyle konuþtu:

"Türkiye, yaþadýðý ihanet karþýsýnda devletin içine sýzmýþ FETÖ ile irtibat, iltisak ya da üyelik iliþkisi içinde olanlardan tespit edebildikleriyle ilgili elbette, ülkesini korumak için sadakatinden þüphe ettikleriyle ilgili adýmlarý attý. Yargýda da orduda da poliste de oldu. Maalesef, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi burada Türkiye'nin aleyhine kararlar verdi. Burada bir çifte standardý görüyoruz. Almanya sadakatinden þüphe ettiðinin iþ akdini feshederken 'hak ihlali yok' diyerek Almanya'yý haklý gören karar verirken, Türkiye'nin, çok sayýda vatandaþýn þehit ve gazi olduðu, kamunun zarar gördüðü, milletin yaþadýðý ihanet karþýsýnda aldýðý tedbirleri haksýz görmesi, hak ihlali saymasý kabul edilemez gerçekliktir."

FETÖ elebaþý Fetullah Gülen'in ABD'den iade süreciyle ilgili de açýklamalarda bulunan Bozdað, FETÖ'nün en büyük destekçisinin ABD olduðunu ifade etti.

ABD ile Türkiye arasýndaki adli anlaþmalar çerçevesinde Gülen baþta olmak üzere çok sayýda FETÖ üyesinin iadesinin istendiðini dile getiren Bozdað, gönderilen dosyalarýn anlaþmalara uygun olduðunu vurguladý.

Bekir Bozdað, "Delil durumu bakýmýndan dosyalar, bu tür iadesi istenen konularda en güçlü delile sahip dosya." dedi.

ABD'den gelen heyetin gerekli görüþmeleri yaptýðýný ve iade dosyalarýyla ilgili bilgiler verildiðini anlatan Bozdað, iade dosyalarýndaki delillerin, teröristlerin iadesini zorunlu kýlacak nitelikte olduðunun altýný çizdi.

Adalet Bakaný olduðu dönemde ABD'li mevkidaþlarýyla yaptýðý görüþmeleri aktararak, iade dosyalarýnýn yargýya gönderilmesini istediðini, ancak bu konuda adým atýlmadýðýný belirten Bozdað, þunlarý kaydetti:

"Eðer yargýya göndermiþ olsalardý dosyanýn içindeki delilleri inceleyecek yargý, Türkiye'ye iade kararýný verirdi. ABD yönetimi bu kararý engelleyememe endiþesi nedeniyle dosyayý yargýya göndermedi. Bizim deðerlendirmemiz o. FETÖ'nün bu darbeyi gerçekleþtirmek için bütün imkanlarý kullandýðýný, Türkiye, ABD, dünya biliyor. Deliller de bunu ispat ediyor. ABD, Türkiye ile iliþkilerini de hiçe sayarak FETÖ kurucusunu, yöneticisini ve oradaki teröristleri himaye etmeyi tercih etti."