Baþkanlýðýn sosyal medya hesabýndan yapýlan bilgilendirmede, "M çiçeði testi ne zaman yaptýrýlmalý?", "M çiçeði belirtileri nelerdir?", "M çiçeði belirtileri olan kiþi ne yapmalý?", "M çiçeði nasýl tedavi edilir?" gibi merak edilen sorulara yanýt verildi.
➡️M-Çiçeði testi ne zaman yaptýrýlmalý?
— T.C. Ýletiþim Baþkanlýðý (@iletisim) August 23, 2024
➡️M-Çiçeði belirtileri nelerdir?
➡️M-Çiçeði belirtileri olan kiþi ne yapmalý?
➡️M-Çiçeði nasýl tedavi edilir?
M-Çiçeði (MPox) hastalýðýna iliþkin merak edilenler ⤵️ pic.twitter.com/Wmk09bI35u
Hastalýða iliþkin paylaþýlan sorular ve yanýtlarý þöyle:
- M çiçeði nedir?
M çiçeði, klinik olarak daha hafif olmasýna raðmen, semptomlarý geçmiþte çiçek hastalarýnda görülenlere benzeyen, nadiren ölümcül olabilen, hayvandan insana bulaþan viral bir hastalýktýr. Ýnsandan insana da bulaþabilmektedir.
- M çiçeði testi ne zaman yaptýrýlmalý?
M çiçeði olduklarýný düþünen veya M çiçeði olan biriyle yakýn temaslý olan kiþiler, bir saðlýk kuruluþuna danýþmalý ve kiþiye test yapýlýp yapýlmamasýna doktor tarafýndan karar verilmeli.
M çiçeði genellikle ateþ, solunum sistemi semptomlarý (boðaz aðrýsý, burun týkanýklýðý veya öksürük gibi), baþ aðrýsý, kas aðrýlarý, sýrt aðrýsý, büyümüþ lenf nodlarý ve hastalýða özgü karakteristik cilt döküntüleri olarak belirti gösterir.
- M çiçeði belirtileri olan kiþi ne yapmalý?
Yeni veya açýklanamayan bir cilt döküntüsü fark edilince bir saðlýk kuruluþuna baþvurulmalý. Saðlýk kuruluþuna baþvuruncaya ve test sonuçlarý çýkana kadar baþkalarýyla yakýn temastan (cinsel temas dahil) kaçýnýlmalý. Test sonucu pozitifse, temiz ve saðlam cilt görünümüne kavuþana kadar (cilt döküntüleri kabuklanýp düþerek iyileþecek) hasta kendini izole etmeye devam etmeli. Hasta, ateþ, boðaz aðrýsý, burun týkanýklýðý veya öksürük belirtileri ortadan kaybolana kadar izole olmaya devam etmeli.
Hasta, kendini izole ederken baþkalarýyla temastan kaçýnmalý (cinsel temas dahil), sadece hekime görünmek için veya acil durumlar için dýþarý çýkmalý, toplu taþýma araçlarýný kullanmaktan kaçýnmalý. Hasta, izolasyondan çýkmasý gerektiði durumlarda, cilt döküntülerini kapatmalý ve yüze iyi oturan bir maske takmalý.
Bazý hastalar, M çiçeði belirtileri baþlamadan 1-4 gün önce de virüsü baþkalarýna bulaþtýrabilir.
- M çiçeði nasýl tedavi edilir?
M çiçeði için özel olarak geliþtirilmiþ bir tedavi bulunmuyor ancak virüsler arasýndaki genetik benzerlikler nedeniyle, çiçek hastalýðýný tedavi etmek için kullanýlan antiviral ilaçlar, M çiçeði tedavisinde kullanýlabilse de etkinliði tam olarak kanýtlanmýþ deðil.
M çiçeði, zoonotik (hayvanlar ve insanlar arasýnda bulaþabilen) bir hastalýktýr ancak þu anda M çiçeði virüsü için evcil hayvanlar yüksek risk taþýmýyor.