ABD Uzay ve Havacýlýk Dairesi (NASA) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araþtýrmacýlarý, NASA'nýn Swift uydu teleskobunun uzak bir galakside günümüzden 290 milyon yýl önce Güneþ benzeri yýldýzýn dev bir kara delik tarafýndan yutulduðu gök olayýnýn optik ve mor-ötesi yansýmalarýný tespit ettiðini duyurdu.
"ASASSN-14li" adýyla anýlan gök olayýnda Güneþ'e benzeyen yýldýzýn, galaksinin merkezinde, Güneþ'ten 13 kat büyük kara deliðe fazlaca yaklaþmasý sonucu bir girdaba yakalandýðý ve kara deliðin yüksek çekim gücüyle parçalanana kadar girdap içinde sürüklendiði belirtildi.
Kara deliðin yýldýzýn büyük bölümünü yuttuðu, parçalanan kýsýmlarýn ise kara delik dýþýnda, yörüngede sürekli dönen bir disk içinde birbirlerine çarparak yok olduðu kaydedildi.
BÝLÝM TARÝHÝNDE BÝR ÝLK
Araþtýrmacýlar, gözlemin kara deliklerin yýldýzlarý yutmasýyla ilgili yeni bilgileri ortaya çýkardýðý, özellikle yýldýzýn parçalanmasýna ve geride kalan parçalarýn kara delik çevresinde birbirine çarparak ufalanmasýna dair gözlemlerin bilim tarihinde bir ilk olduðu vurgulandý.
Swift misyonunun baþ araþtýrmacýsý Dheeraj Pasham, "(Yýldýzýn kara delik içinde yok olmasýndan) bir ay sonra X ýþýnlarýnda parlaklýk deðiþimleri olduðunu, yýldýzýn daha önce kaydettiðimiz optik ve mor-ötesi ýþýmalarýna benzer yansýmalarýn oluþtuðunu gözledik. Bu optik ve mor ötesi yansýmalarýn, kara deliðin uzaðýnda, yörüngede eliptik akýþlar halinde dönen materyallerin birbirine çarpmasýyla oluþtuðunu düþünüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Araþtýrmanýn bulgularý "The Astrophysical Journal Letters" dergisinde yayýmlandý.