Bilkent Üniversitesi öðrencileri ev içi otonom robot geliþtirdi
ABONE OL
Bilkent Üniversitesi öðrencileri, kullanýcýlar evde olmasa dahi ev içini kontrol edebilen ve anlýk veri sunabilen ev içi otonom robot geliþtirdi.
 
"Ev Ýçi Otonom Robot", kýsa adýyla "Arbo", Bilkent Üniversitesinin Sanayi Odaklý Bitirme Projesi dersleri kapsamýnda yürütülen araþtýrma ve geliþtirme faaliyetleri sonunda ortaya çýktý.
 
Bilkent Üniversitesi öðrencileri, Muhammed Akbulut, Hüseyin Furkan Bozkurt, Suleman Aijaz Memon, Hamed Mohammadi ve Fahrettin Ömer Uyar, robotu, belli bir görev için özel olarak tasarlamak yerine, farklý durumlar için özelleþtirilebilir bir prototip olarak üretti.
 
Türkiye'nin önde gelen beyaz ve elektronik eþya üreticilerinden biri tarafýndan da desteklenen Arbo'nun, Türkiye'de benzeri olmamasý dolayýsýyla piyasada önemli bir yer edinebileceði deðerlendiriliyor.
 
Arbo, hareket edebilen bir platform, sensörler aracýlýðýyla sýcaklýk ve nem gibi deðerlerin ölçümü, bluetooth üzerinden haberleþme, bulunduðu yerin haritasýný çýkarma, kendini konumlandýrma, hareket halindeyken etrafýndaki nesnelerle çarpýþmaktan kaçýnma ve kullanýcý baðýmsýz ses tanýma gibi 7 temel bileþenden oluþuyor.
 
Robot, bir mobil uygulamayla bluetooth üzerinden iletiþim kurabiliyor ve bilgi alabiliyor. Bu mobil uygulama, ses komutlarýný ve kumanda girdilerini iþleyerek Arbo’ya bluetooth üzerinden gerekli bilgileri göndermek için yazýldý.
 
Arbo, kendi çevresini haritalayýp bunu hafýzasýnda saklayabiliyor, ev içinde istenilen noktaya ulaþmak için bunu kullanabiliyor. O noktaya ulaþýrken, yol üzerinde karþýlaþtýðý nesnelerin varlýðýnýn ve pozisyonunun farkýnda oluyor, gideceði yolu bu bilgileri kullanarak seçiyor.
 
12 sesli Türkçe komutu tanýyor
Arbo'yu geliþtiren ekipte yer alan Hüseyin Furkan Bozkurt, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu tarafýndan da desteklenen proje sonunda geliþtirilen robotun, temel kullaným alanlarýnýn hastane ve evler olduðunu söyledi.
 
Bozkurt, bu tür yerlerde çevre güvenliðinin saðlanmasý, gözetlenmesi, evdeki çocuk ve evcil hayvanlarýn durumunun takip edilmesi için Arbo'yu tasarladýklarýný belirterek, þöyle devam etti:
 
Arbo'yu bir eve býraktýðýnýzda siz dýþarýdayken çevredeki deðiþiklikleri, sýcaklýk ve nem deðerlerini, gaz sýzýntýsý olup olmadýðýný, belki ileride evde yangýn olup olmadýðýný size bildirebilir. Ayný zamanda Arbo, üzerindeki kamerayla evdeki görüntüleri size canlý olarak aktarabilir. Arbo tüm bunlarý saðlayabilecek bir prototip seviyesinde. Robotu kullanýrken bir mobil cihazdan yararlanýyoruz. Bu cihazla Arbo'nun 2 kontrol modu var. Bunlardan birisi kumanda. Ýstediðimiz þekilde 2 boyutlu olarak hareket ettirebiliyoruz. Bunun yanýnda ses tanýma özelliði var. Arbo'yu Türkçe komutlarý tanýmasý için tasarladýk. Þu anda 12 komutu tanýyabiliyor. Bu komutlar harekete, çevresel faktörleri ölçmeye veya harita üzerinde mekansal tanýmlamaya dönük komutlar.
 
Robotun mevcut özelliklerine pek çok yeni unsur eklenebileceðini anlatan Bozkurt, "Arbo bir prototip ve kullanýcýlarýn isteklerine karþýlýk özelleþtirilebilir." dedi.
 
Hastanelerde de göreve hazýr
Bozkurt, Arbo'nun hastanelerde de mekanýn haritasýný çýkarttýktan sonra otonom olarak görev yapabileceðine iþaret ederek, "Arbo, hemþireleri, hastalarý tanýyabilir. Güvenlik açýsýndan tehdit oluþturabilecek birilerini gördüðünde bir uyarý verebilir. Bunun yanýnda hastalarýn durumlarýný gözetleyerek acil durumlarda daha hýzlý harekete geçebilmek için Arbo kullanýlabilir. Þu anda olmamakla birlikte ileride evlerde bardak, hastanelerde evrak, ilaç gibi þeylerin taþýnmasýnda da yine Arbo kullanýlabilir." diye konuþtu.